Kathimerini.gr
Με τους Γιώργο Τσακίρη και Κώστα Τσιάρα ανοίγει σήμερα, και με την εξέταση του Σπήλιου Λιβανού λίγες ημέρες αργότερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κλείσει ο κύκλος των καταθέσεων των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της περιόδου από το 2019 έως τώρα, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Χθες ήταν η σειρά του κ. Γιώργου Στρατάκου, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου, να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του κ. Στρατάκου συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθώς μεταξύ άλλων εμφανίζεται στις καταγραφείσες τηλεφωνικές επισυνδέσεις ως συχνός συνομιλητής ενός εκ των ερευνηθέντων προσώπων – του κτηνοτρόφου, εκπροσώπου συνεταιριστικών οργανώσεων και μέλους της Ν.Δ. Γ. Ξυλούρη. Ο πρώην γ.γ. επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των συνομιλιών, αλλά επαναλαμβανόμενα υποστήριξε πως ουσιαστικά άκουγε χωρίς να δίνει σημασία σε όσα ακραία του έλεγε ο Γ. Ξυλούρης, τον οποίο και χαρακτήρισε «διαρκώς παραπονούμενο» και «άνθρωπο που έλεγε διάφορα για διάφορους».
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι αναφορικά με τις χυδαίες φράσεις που αντάλλασσαν στις συνομιλίες αυτές, ο κ. Στρατάκος, αφού είπε πως είναι εκφράσεις «ιδιωτικών συνομιλιών» και πως δεν αρμόζουν στη θεσμική ιδιότητα που είχε ως γ.γ. του υπουργείου, υποστήριξε ότι τις χρησιμοποιούσε απλώς στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διαχειριστεί «έναν δύσκολο άνθρωπο». Επιπροσθέτως, ειδικά για τη συνομιλία εκείνη στην οποία ο Γ. Ξυλούρης του είχε πει ευθέως πως αν είχε σκοτώσει την κ. Τυχεροπούλου (πρώην διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) θα είχε πληρώσει και θα ήταν εκτός φυλακής, ο κ. Στρατάκος περιορίστηκε να πει ότι ποτέ δεν θεωρούσε τα λεγόμενα Ξυλούρη «σοβαρά» και πως για το επίμαχο απλώς δεν του είχε κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο πρώην γ.γ. του υπουργείου, αν και εξαρχής δήλωσε ότι δεν είχε κάποια αρμοδιότητα σχετικά με τον οργανισμό, παραδέχθηκε ότι επικοινωνούσε με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πορεία της διαδικασίας ελέγχου προσωπικών υποθέσεων του Ξυλούρη, γνωστού και ως «φραπέ». «Ο Γ. Στρατάκος επιβεβαίωσε με τη στάση του αυτό που είναι γνωστό σε όλους όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του: τη θεσμική του σοβαρότητα, την πλήρη γνώση του αντικειμένου του και την απόλυτη προσήλωσή του στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης», σχολίασαν πηγές της Ν.Δ.
«Η κατάθεση του Γ. Στρατάκου αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: ένα καθεστώς που χρησιμοποίησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως εργαλείο κομματικών εξυπηρετήσεων, πίεσης και παράνομων συναλλαγών», σχολίασαν μεταξύ άλλων πηγές του ΠΑΣΟΚ. Αρνητικά για τον χθεσινό μάρτυρα ήταν και τα σχόλια βουλευτών άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.



























