
Kathimerini.gr
Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την καταδίκη του για την υπόθεση του πόθεν έσχες, εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας για «αυτοαναφορικές θεωρίες συνωμοσίας, που φανερά επιζητούν την πολιτική προβολή».
Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση τονίζει: «Οσοι προβαίνουν σε αυτοαναφορικές θεωρίες συνωμοσίας, που φανερά επιδιώκουν πολιτική προβολή, επιτίθενται σε δικαστικούς λειτουργούς που εκτελούν με αποφασιστικότητα τα καθήκοντά τους, εκτίθενται οι ίδιοι αντί να εκθέτουν τη Δικαιοσύνη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ενόψει της έκδοσης της από 08.05.2025 απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που δίκασε υπόθεση με κατηγορούμενο τον κ. Κασσελάκη, ο παραπάνω πολιτικός αρχηγός ισχυρίσθηκε δημοσίως επανειλημμένα πως το γεγονός ότι η προεδρεύουσα πρωτοδίκης μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας και των αγορεύσεων διέκοψε τη συνεδρίαση και εν συνεχεία επανήλθε εκφωνώντας την απόφαση, σχετίζεται με διαδικασία επηρεασμού της δικαστικής της κρίσης από τρίτους.
Ο ισχυρισμός, που για όποιον έχει τη στοιχειώδη επαφή με την ποινική δίκη είναι απλά κωμικός, δε θα ήταν καν άξιος σχολιασμού, αν δεν προερχόταν από αρχηγό κόμματος, που έχει θεσμική ιδιότητα και ευθύνη – πρωτίστως έναντι των πολιτών –να στέκεται με σοβαρότητα και σεβασμό έναντι του θεσμού της Δικαιοσύνης και να μη πλήττει το κύρος της για προσωπικό όφελος. Επομένως, η προσπάθεια να συσχετισθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη και εξαιρετικά συνηθισμένη στην πράξη, διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου η δικαστής να μελετήσει τους νομικούς και ουσιαστικούς ισχυρισμούς των παραγόντων της δίκης πριν αποφανθεί, υποδηλώνει είτε βαθιά άγνοια των νομίμων διαδικασιών, είτε ασυγχώρητο κυνισμό έναντι της αλήθειας και της δικαστικής ανεξαρτησίας.
Η αμφισβήτηση μιας δικαστικής απόφασης από κάθε κατηγορούμενο ή καταδικασθέντα δύναται να γίνεται με σεβασμό, μέσα από τα ένδικα μέσα ή την επιστημονική κριτική. Αντίθετα, όσοι μέσα από αυτοαναφορικές θεωρίες συνωμοσίας, που φανερά επιζητούν την πολιτική προβολή, βάλλουν κατά δικαστικών λειτουργών που εκτελούν με σθένος τα καθήκοντά τους, αντί να εκθέτουν τη Δικαιοσύνη, εκτίθενται οι ίδιοι».