ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εύβοια: Η φονική πλημμύρα, τα ερωτήματα και το «112»

Από τις εισαγγελικές αρχές διατάχθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παράνομες επιχωματώσεις και να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στις περιοχές που πνίγηκαν στη λάσπη

Kathimerini.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οκτώ νεκροί, σημαντικές ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες είναι ο τελικός απολογισμός των πλημμυρών που έπληξαν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής. Από τις εισαγγελικές αρχές διατάχθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παράνομες επιχωματώσεις και να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στις περιοχές που πνίγηκαν στη λάσπη, ενώ η Πολιτική Προστασία δέχεται επικρίσεις για τη μη ενεργοποίηση του αριθμού εκτάκτου ανάγκης «112».

Χθες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Καλάμου η σορός ενός 72χρονου ο οποίος αγνοείτο από το βράδυ της κακοκαιρίας. Τα υπόλοιπα θύματα, ανάμεσά τους και ένα βρέφος οκτώ μηνών, βρέθηκαν στις περιοχές Πολιτικά, Μπούρτζι και Αμφιθέα. Συνολικά απομακρύνθηκαν με επίγεια και εναέρια μέσα 97 άτομα.

Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Στενή Ευβοίας κατέγραψε τη σφοδρότητα του φαινομένου σε τρία στάδια. Αρχικά από τις 23.20 του Σαββάτου έως τις 02.40 της Κυριακής έπεσαν 75 χιλιοστά βροχής, στο δεύτερο στάδιο (02.40-03.30) καταγράφηκαν 24 χιλιοστά και έπειτα, μόλις μέσα σε τέσσερις ώρες μέχρι τις 07.30, έπεσαν 200 χιλιοστά βροχής. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από την Τρίτη 4/8 είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο για έντονα καιρικά φαινόμενα. Δύο ημέρες αργότερα επικαιροποίησε το δελτίο με περισσότερες πληροφορίες αναφέροντας ότι «ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από θυελλώδεις ανέμους» θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια. Βασιζόμενη σε αυτά τα δεδομένα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και η Πολιτική Προστασία στις 6/8, προτείνοντας μέτρα αυτοπροστασίας και αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει ενημερώσει τις κατά τόπους εμπλεκόμενες αρχές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια και ανέφερε ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατόν πόροι στους δικαιούχους.

 

«Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, Μανώλης Αναδρανιστάκης, ανέφερε ότι «στα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη τη μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα». Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισημαίνει ότι κατά την εξέλιξη ενός ακραίου καιρικού φαινομένου (εφόσον αυτό διαρκεί πολλές ώρες, όπως συνέβη στην Εύβοια), το ζητούμενο είναι πώς φτάνει η πληροφορία από το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στους ανθρώπους οι οποίοι δρουν στο πεδίο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, λέει στην «Κ» ότι στα τοπικά ΜΜΕ είχε γνωστοποιηθεί η αναμενόμενη κακοκαιρία, αλλά δεν γνώριζαν ότι το φαινόμενο θα ήταν τόσο ισχυρό. Τη νύχτα του Σαββάτου μετέβη προς τα Ψαχνά. «Συνάντησα τον δήμαρχο κάναμε αυτοψίες στα παρακείμενα ρέματα, παράλληλα είχαμε ενημερώσει αστυνομία και πυροσβεστική για να είναι σε ετοιμότητα», λέει και προσθέτει ότι το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που οποιαδήποτε κίνηση πολιτών εκείνη την ώρα θα τους έθετε σε κίνδυνο. Μόλις ξεκίνησαν τα πλημμυρικά φαινόμενα τους ενημερώνουν από τα Πολιτικά ότι έχουν κοπεί οι δρόμοι.

Σχετικά με τη μη ενεργοποίηση του «112» ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι «μια σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές, ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα ένα και δύο μέτρα από το ύψος του δρόμου) μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα». Πηγή της Πολιτικής Προστασίας ανέφερε στην «Κ» ότι η απόφαση της μη ενεργοποίησης του «112» ελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής και ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές επισήμανε την ανάγκη να γίνονται πιο ακριβείς και στοχευμένες προβλέψεις και δήλωσε ότι ένα ειδοποιητήριο μήνυμα μπορεί να προκαλούσε παραπάνω πανικό. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος χρήσης του «112», «αν το χρησιμοποιούμε, μόνο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ή αν είναι πιο διαδεδομένα και πιο συχνά τα μηνύματα».

Ερωτηθείς από την «Κ» για την προειδοποίηση των συμπολιτών του τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την αναμενόμενη κακοκαιρία ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, παρέπεμψε σε ανακοίνωσή του σε τοπικό ιστολόγιο στις 6/8. «Η ενημέρωση έγινε πόρτα πόρτα, από σπίτι σε σπίτι», λέει για τη νύχτα του Σαββάτου. «Ημασταν στο μάτι του κυκλώνα».

Τον Ιούλιο του 2019, έπειτα από το μπουρίνι που χτύπησε εκείνο το καλοκαίρι τη Χαλκιδική και σκότωσε επτά ανθρώπους (ανάμεσά τους και δύο παιδιά) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η ενεργοποίηση του «112» αποτελεί πρωθυπουργική προτεραιότητα. Τότε, έπειτα από πολυετείς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, απέμεναν δύο βασικές εκκρεμότητες στη χρήση του: να λειτουργήσει το σύστημα αυτόματου γεωεντοπισμού και να δοθεί η δυνατότητα αποστολής προειδοποιητικών sms. Από 1/1/2020 το «112» τέθηκε σε λειτουργία. Μέσω αυτού του συστήματος στάλθηκαν μηνύματα για την πανδημία του νέου κορωνοϊού και πιο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο στον Πόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση