ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κακοκαιρία Daniel – Μαρτυρίες στην «Κ»: «Δεν έμεινε ούτε το οικόπεδο»

Η Θεοδώρα Παλιάτσα μόλις είχε τελειώσει την ανακαίνιση του σπιτιού της στην Ανω Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο. Το σπίτι δεν υπάρχει πια, το πήρε το ποτάμι

Kathimerini.gr

Για να φύγει από το σπίτι της στον Βόλο, η Μαρία-Ανδρομάχη βγήκε από το παράθυρο του φωταγωγού. Εβγαλαν μια σκάλα και τόσο εκείνη όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της πολυκατοικίας κατάφεραν να απεγκλωβιστούν. «Δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε την εξώπορτα από τα μπάζα και τη λάσπη», λέει στην «Κ». Εφυγε από τον Βόλο και τις τελευταίες ημέρες μένει στο σπίτι της στο Πήλιο, στον Αγιο Λαυρέντη, ένα χωριό που δεν υπέστη ζημιές τόσο σοβαρές όσο άλλα. «Φύγαμε, δεν είχαμε ρεύμα και νερό για ημέρες, το νερό δεν πίνεται, ο δρόμος είναι ακόμη μέσα στη λάσπη, η μισή πόλη είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», δηλώνει, «ακόμη και τώρα».

Προχθές το βράδυ ο Γιώργος Αποστολέρης επέστρεψε από το Πήλιο στον Βόλο. «Οταν ήρθα», λέει στην «Κ», «είπα μια χαρά ήμουν εκεί – στον Βόλο έχει πολλή σκόνη, πολλή λάσπη, πολύ χώμα ακόμη». Το νερό παραμένει μεγάλο πρόβλημα. Οπως λέει ο κ. Αποστολέρης, κάποιοι το βράζουν πριν κάνουν μπάνιο ή πριν πλύνουν τα πιάτα. «Για να το αποστειρώσουν», εξηγεί. Βέβαια, σε άλλες πληγείσες περιοχές κάποιοι δεν έχουν καν σπίτι.

Στην Ανω Μηλίνα, έναν οικισμό στο νότιο Πήλιο που κατέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα η κακοκαιρία «Daniel», η Θεοδώρα Παλιάτσα μόλις είχε τελειώσει την ανακαίνιση του σπιτιού που ήταν γραμμένο στο όνομά της και όπου σύντομα θα ζούσαν μόνιμα και τα παιδιά της, μαζί με εκείνη, τον σύζυγό της και τους γονείς της. Το σπίτι δεν υπάρχει πια. «Το πήρε το ποτάμι από την πλημμύρα», λέει στην «Κ». «Δεν έχει μείνει ούτε κεραμίδι. Ηταν η μοναδική περιουσία που είχα, τώρα δεν υπάρχει καν οικόπεδο να χτίσω άλλο σπίτι», τονίζει. Το ξήλωσε κι αυτό το νερό. «Πέρασε το σωματείο που καταγράφει τις ζημιές, αλλά δεν μπόρεσαν να καταγράψουν κάτι γιατί δεν υπάρχει τίποτα», σημειώνει. «Είπαν ότι πρέπει να το ελέγξουν από δορυφόρο». Στο μεταξύ φιλοξενείται με τον σύζυγό της και τον γιο της στο σπίτι μιας φίλης στη Μηλίνα. Τους γονείς της τους φιλοξενεί ο αδελφός της. «Η μαμά μου έμεινε με τη νυχτικιά, ο μπαμπάς μου με μια αλλαξιά», λέει στην «Κ». «Μας έχει δώσει ρούχα ο κόσμος – φίλοι, γνωστοί, εθελοντές». Πολύς κόσμος έχει προσφέρει τα σπίτια του σε διάφορα μέρη της χώρας στους πληγέντες των πλημμυρών, αναρτώντας δεκάδες αγγελίες σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Διαθέτω δωρεάν γκαρσονιέρα για όλο τον χειμώνα σε πλημμυροπαθείς στον Βαρνάβα Αττικής», γράφει κάποιος. «Διαθέτω το εξοχικό μου στο Πολύχρονο Χαλκιδικής για να μείνει οικογένεια έως και τον Φεβρουάριο», δηλώνει άλλος. «Μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας στη Θεόπετρα δύο άτομα», λέει τρίτος.

Οι περισσότεροι πληγέντες όμως φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους. Η Κατερίνα Πατσιάλη, ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά τους –12 και 7 ετών– κοιμούνται από την προηγούμενη εβδομάδα στο σπίτι της θείας της στην Καρδίτσα. Το σπίτι στο οποίο δεν πρόλαβαν να κλείσουν ένα χρόνο, στον Παλαμά, δεν είναι κατοικήσιμο. «Από το σπίτι μάς έβγαλαν με βάρκες», λέει η κ. Πατσιάλη.

«Είναι όλα για πέταμα»

«Δεν έχουμε ούτε εσώρουχο να φορέσουμε», αναφέρει στην «Κ» η Κατερίνα Πατσιάλη. Στη θεία της πηγαίνουν για ύπνο και μπάνιο – όλη την υπόλοιπη ημέρα καθαρίζουν το σπίτι. «Είναι όλα για πέταμα, ρούχα, κρεβάτια, στρώματα, τα πάντα, μέχρι και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι για πέταμα, έχουν φουσκώσει και πρέπει να ξηλωθούν», λέει. Τα παιδιά της χθες δεν πήγαν να καθαρίσουν. «Δεν ήθελαν να έρθουν, στενοχωριούνται με την κατάσταση που επικρατεί, μυρίζει και πετρέλαιο, έχει και παντού κουνούπια», εξηγεί και η φωνή της σπάει: «Αφού είμαστε ζωντανοί», συνεχίζει, «όσο μπορούμε θα το παλέψουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ