
Kathimerini.gr
Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, υπό την ηγεσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Οπως αναφέρουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν σήμερα από την Αθήνα το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς ελληνοαιγυπτιακής σχέσης η οποία πλέον αναβαθμίζεται σε στρατηγική εταιρική σχέση.
Οι ηγέτες Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν σήμερα Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας με την οποία θεσμοθετούνται τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα σε σειρά από τομείς συνεργασίας, ενώ με τις τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις θεσμοθετείται παράλληλα και η εποπτεία της υλοποίησης των όποιων αποφάσεων.
Οπώς σημειώνεται χαρακτηριστικά στις πρώτες γραμμές του εν λόγω κειμένου, «με την ευκαιρία της συνεδρίασης του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου διακηρύσσουν επίσημα τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην κοινή οπτική Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας όπως είπε, και έδωσε έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στην ενέργεια, στις εμπορικές σχέσεις και στη μετανάστευση.
Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, η σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και στη σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του ελληνορθόδοξου κόσμου.
Μητσοτάκης και Σίσι αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση σε Γάζα, Συρία, Λιβύη, αλλά και στο Κυπριακό.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα θεωρεί την Αίγυπτο εταίρο-κλειδί με κομβικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας για τη ναυτιλία, την πολιτιστική συνεργασία και για τον τομέα των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών.
Κυρ. Μητσοτάκης: Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη
«Με τη διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, την οποία μόλις πριν από λίγο υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τη στενή συνεργασία μας. Ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε, ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία: από την ενέργεια και τη ναυτιλία, μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά, ώστε να μπορέσουμε να τις κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Συνεχίζοντας, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με την Αίγυπτο είχαμε και έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική […] Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Και σήμερα Αθήνα και Κάιρο, θέλω να το τονίσω αυτό, βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις […] Εν μέσω μιας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα «χαιρετίζει το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας, στην εκπόνηση του οποίου η Αίγυπτος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο». «Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία, που αποτελεί και μία ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός .
Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη «προστασίας των δικαιωμάτων όλων των Σύρων πολιτών, των γυναικών και όλων των κοινοτήτων». Ζήτησε, δε, όσοι είναι υπεύθυνοι για τις τραγικές όπως τις χαρακτήρισε σφαγές αλαουιτών, χριστιανών και Δρούζων που έλαβαν χώρα πρόσφατα, να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε «την ανάγκη να αναβιώσει μια πολιτική διαδικασία, να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις αποσταθεροποίησης και να οδηγηθεί τελικά, κάποια στιγμή, αυτή η τόσο πονεμένη χώρα σε εκλογές».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική».
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Γίνονται νέα, ποιοτικά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτήν την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα η οποία βασίζεται στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, στον αλληλοσεβασμό και στη συνεργασία σε όλους τους τομείς» είπε, από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο το 2011 λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε κατανόηση και προσπάθησε μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε στον ρόλο αυτό. Ηταν μια δύσκολη περίοδος για την Αίγυπτο και είχαμε ανάγκη από φίλους. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, και αυτό δείχνει πόσο βαθιές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών».
«Η υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης καθιστά ακόμη πιο στενές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ένα νέο βήμα. Το Ανώτατο Συμβούλιο είναι ένας ποιοτικός σταθμός στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε», προσέθεσε ο Αιγύπτιος ηγέτης.
«Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Δεν είναι μόνο διμερές θέμα, είναι ένα στρατηγικό- περιφερειακό ζήτημα καθώς η σύνδεση θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας», υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα επιθυμεί να έρθουν εργάτες από την Αίγυπτο για να προσφέρουν τη βοήθειά τους», προσέθεσε.
«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι δύο φιλικές χώρες και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε Αιγύπτιους, νέους Αιγύπτιους, να έρθουν νόμιμα στην πατρίδα μας, να δουλέψουν εδώ. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά στον κλάδο των κατασκευών, στον κλάδο της μεταποίησης. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η πολιτική της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης εξαντλείται μόνο στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης», είχε δηλώσει νωρίτερα, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, ο Ελληνας πρωθυπουργός.