ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυρ. Μητσοτάκης από Κάιρο: Η «συλλογική τιμωρία» πρέπει να απαγορευτεί

«Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Χαμάς «δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός»

Kathimerini.gr

«Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Συνδιάσκεψη του Καΐρου. Η «συλλογική τιμωρία» πρέπει να απαγορευτεί, πρόσθεσε.

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», προσθέτοντας ότι η Χαμάς «δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός».

Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας έχει στόχο να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος αναμένεται πως θα είναι δύσκολο να φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση ως προς τη διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους ένοπλους της Χαμάς.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη λόγω των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για κοινή θέση

«Δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς – Η θέση της ΕΕ και η ανησυχία για νέο μεταναστευτικό κύμα από την Παλαιστίνη.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διάσκεψης του Καΐρου, σε μία προσπάθεια αποτροπής μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη έχει ξεκινήσει και πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

Ωστόσο, δεν υπάχρουν μεγάλες προσδοκίες για… ειρήνη.

Οι ηγέτες και αξιωματούχη από τη Μέση Ανατολή, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς.

Επιπλέον, η απουσία κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ – που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ – αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από την διάσκεψη, η οποία οργανώθηκε βιαστικά.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στόχος του είναι η εξόντωση της Χαμάς και ένα νέο «καθεστώς ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει κοινή ανακοίνωση εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Ενδεικτικά, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η θέση της ΕΕ και η ανησυχία για νέο μεταναστευτικό κύμα από την Παλαιστίνη

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη σημερινή σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη (Cairo Summit for Peace) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Για την ΕΕ, το ενδεχόμενο να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν να αποτελέσει νέα μεταναστευτική «πρόκληση».

Στην σύνοδο παρευρίσκεται και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος στην πρόσφατη έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

-Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου θα έχει επίσης διμερείς επαφές
-Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι
-Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
-Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα
-Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα
-Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ
-Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι
-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ
-Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης
-Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα
-Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ
-Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.
-Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα
-Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι
-Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ
-Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε
-Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν
-Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες
-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
-Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ