ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης: Θα θέσω στον Μπόρις Τζόνσον την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Όσα ανέφερε σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph»

Kathimerini.gr

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, κατά την επικείμενη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και στον δημοσιογράφο Gordon Rayner, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος GR – eco islands από τη Χάλκη.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κλάπηκαν και ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης»
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια. Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση. Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει “κοπεί” στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου».

Σημειώνει δε ότι «θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα». Σημειώνει δε ότι θα μπορούσε, εάν υπάρχει η βούληση για αλλαγή στάσης από τη βρετανική κυβέρνηση, να γίνει και μια διευθέτηση για τον δανεισμό στο εξωτερικό θησαυρών που δεν έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας.

«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο».

Για την οικονομία
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα του 2011, την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, υπάρχει μία νέα ενέργεια, ένας νέος ενθουσιασμός, μία νέα αισιοδοξία για τη χώρα και η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς».

«Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις»

Για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή συνταξιούχων και το GR – eco islands
«Δείτε αυτό το νησί, μιλάμε για παράδεισο. Μπορείς να περνάς τους χειμώνες εδώ και, στη συνέχεια, τα καλοκαίρια στη Σκωτία ή στη βρετανική εξοχή. Ελπίζουμε ότι κι άλλα νησιά θα υιοθετήσουν το μοντέλο της Χάλκης. Εν τέλει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί, σε μεγάλη κλίμακα, σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση