ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπλόκο του ΚΑΣ στις επενδύσεις 600 εκατ. της Cosco στον Πειραιά

Το ΚΑΣ κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο την εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά

Newsroom Κ, Αθήνα

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Σε μια μαραθώνια συζήτηση που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα το ΚΑΣ με ομόφωνη γνωμοδότησή του «έκοψε» από το Master Plan του ΟΛΠ τη δημιουργία εμπορικού κέντρου εντός του λιμένα Πειραιά, ενώ ζήτησε αλλαγές του στους όρους δόμησης (ύψος και όγκος) του 5στερου ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε.

Για το ξενοδοχείο στην Παγόδα το συμβούλιο παρέπεμψε την εξέταση του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το συμβούλιο γνωμοδότησε επίσης κατά της χρήσης ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας και των Αμπελακίων της Σαλαμίνας, στις ζώνες προστασίας Α και Β, ζητώντας να προβλεφθεί η διαδικασία απομάκρυνσης των υφιστάμενων ναυπηγείων. Επίσης, το ΚΑΣ ζήτησε να μετακινηθεί η πλωτή δεξαμενή που θέλει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ στην Ψυττάλεια σε άλλη θέση ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο.

Το συμβούλιο ζήτησε επίσης ενίσχυση της πολιτιστικής ζώνης του Master Plan με τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Σιλό του λιμένα, ένα κτίριο του ’30, για το οποίο οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ, κατά την παράστασή τους, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους λόγω του μεγάλου κόστους του έργου (70 εκατομμύρια ευρώ) σε μια καθαρά εμπορική περιοχή.

Ο ΟΛΠ θεωρεί πως παρατύπως η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) παρέπεμψε το Master Plan στο ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ και πρόκειται να το υποβάλει εκ νέου, με μικρές αλλαγές, για επαναξιολόγηση ζητώντας μάλιστα να οριστεί ημερομηνία συζήτησης πριν από το Πάσχα ή την αμέσως επομένη από αυτό εβδομάδα. Να σημειωθεί πως ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, η Cosco, αντιμετωπίζει το επενδυτικό της σχέδιο ως ενιαίο και απαραίτητο στο σύνολο του για τη λειτουργία και αξιοποίηση του λιμανιού.

Νωρίτερα το ΚΑΣ κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο την εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά, συγκεκριμένα το 1ο, 2ο και μέρος του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά όπου έχουν εντοπιστεί και οι περισσότερες αρχαιότητες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, απορρίπτοντας το αίτημα του Δήμου Πειραιώς για αναβολή της συζήτησης. Ειδικότερα, η κηρυγμένη περιοχή οριοθετείται βόρεια από τη γραμμή του ΗΣΑΠ και το Κονώνειο Τείχος, νότια από το φυσικό σύνορο της θάλασσας και συγκεκριμένα από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου έως το λιμάνι της αρχαίας Μουνιχίας (Μικρολίμανο), ανατολικά από το Κονώνειο τείχος –που επειδή δεν είναι ορατό η οριοθέτηση θα γίνει από τους τοπογράφους του ΥΠΠΟ με βάση χάρτες του 19ου αιώνα που δείχνουν τη θέση του τείχους– και θα φτάνει μέχρι το Στάδιο Καραϊσκάκη που μένει εκτός κήρυξης. Η οριοθέτηση περιλαμβάνει επίσης την Ηετιώνεια Πύλη που βρίσκεται εντός της Δραπετσώνας.

Για την προστασία των αρχαιοτήτων η κήρυξη επεκτείνεται 20 μέτρα από την εξωτερική πλευρά του Κονώνειου Τείχους είτε είναι ορατό ή με βάση τους χάρτες που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες από τους τοπογράφους του ΥΠΠΟ. Από την κήρυξη εξαιρέθηκε το θαλάσσιο τμήμα του λιμένα Πειραιώς και οι σύγχρονες επιχώσεις αλλά όχι η χερσαία ζώνη του, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της διοίκησης του ΟΛΠ. Στις ανησυχίες του ΟΛΠ για προσκόμματα στις επενδύσεις, το συμβούλιο απάντησε ότι η οριοθέτηση δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς ελέγχου από το ΥΠΠΟ των παρεμβάσεων και των κατασκευών εντός του λιμανιού αλλά προστατεύει τη νέα επένδυση από ενδεχόμενες προσφυγές στο ΣτΕ.

Η τελική κήρυξη του χώρου αφορά τη μισή έκταση από την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς που περιελάμβανε μεγάλες περιοχές βόρεια του ΗΣΑΠ (4ο, 5ο δημοτικό διαμέρισμα) και μέχρι τη Δραπετσώνα, συνολικής έκτασης 11.500 τ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 359 νέα κρούσματα του ιού, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών πλέον να ανέρχεται σε 14.400.

Ελλάδα: Μίνι lockdown στο τραπέζι

Από τα 322 εγχώρια κρούσματα, 212 εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 11 σχετίζονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ