ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ορόσημο οι ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο νέος αρχηγός θα «δοκιμαστεί» στις κάλπες της Αυτοδιοίκησης

Kathimerini.gr

Αντώνης Αντζολέτος

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή συντριπτική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου. Η πίεση μεταφέρεται κυρίως προς τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εκλογικά αποτελέσματα που θα φέρει. Είναι γεγονός πως αν στην Κουμουνδούρου είχαν τη δυνατότητα να «πατήσουν ένα κουμπί» για να «εξαφανίσουν» τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα το έκαναν.

Το 2014 το κόμμα ήταν σε ανοδική πορεία και δεν είχε καταφέρει να ξεχωρίσει σε τοπικό επίπεδο. Το 2019 παρουσίασε μεγαλύτερη ωριμότητα, έγιναν αρκετές επαφές, ωστόσο έχασε τη μάχη των περιφερειών. Ηταν δεδομένο, άλλωστε, πως δεν θα κέρδιζε και θα παρέδιδε τα «κλειδιά» του Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία. Το ορόσημο φαίνεται, τώρα, πως θα είναι οι ευρωεκλογές. Ο χρόνος δεν είναι πολύς, αλλά όποιο στέλεχος «μετακομίσει» στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου θα έχει μπροστά του ένα περιθώριο οκτώ μηνών. Δύο νούμερα θα συνοδεύουν τον νέο αρχηγό: το 17,83% του Ιουνίου που πέρασε και το 23,75% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη το 2019. Τότε είχε θεωρηθεί μεγάλη αποτυχία για το κόμμα, η οποία διορθώθηκε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.

«Πρώτο μήνυμα»

Γι’ αυτό το θέμα η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Open, ανέφερε: «Ενα μήνυμα πρώτο θα λάβουμε στις ευρωεκλογές. Δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα εκεί, αλλά θεωρώ ότι είναι μια σημαντική πολιτική μάχη για να λάβουμε κάποια πρώτα μηνύματα. Αλλά βλέπω περισσότερο την πορεία αυτή ως μια πορεία όπου μεθοδικά προσπαθείς να κερδίζεις έδαφος σιγά σιγά. Ή τουλάχιστον έτσι έχω μάθει εγώ να σκέφτομαι. Περισσότερο με τη συγκροτημένη δουλειά και τα βήματα».

Είναι προφανές πως κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι το κόμμα θα καταφέρει να μπει σε τροχιά εξουσίας έχοντας χάσει σχεδόν το μισό της δύναμής του. Απαιτείται να υπάρξουν μια απόσταση από το φετινό καλοκαίρι και μια πίστωση χρόνου. Τώρα τα «στρατόπεδα» των υποψηφίων ετοιμάζονται να δώσουν μια ιδεολογική μάχη σε σχέση με την πολιτική φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του κόμματος.

«Κοντοσταθήκαμε»

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Radio me», άσκησε κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μην υλοποιώντας τις αποφάσεις του συνεδρίου του 2022. «Οπως έχει πει και ο Αλέξης Τσίπρας, το 2019 πήραμε μια δανεική ψήφο από τον προοδευτικό κόσμο και πρέπει να εξετάσουμε αν αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο με τρόπο άρτιο και αποτελεσματικό. Κατά τη γνώμη μου, δεν το κάναμε. Κοντοσταθήκαμε στον δρόμο. Υπήρχαν πάρα πολλά βήματα τα οποία θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε και δεν υλοποιήσαμε, σε πολλές, δε, περιπτώσεις δείξαμε και σημάδια οπισθοχώρησης και νοσταλγίας του 2015».

O πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συμπλήρωσε πως «είχαμε την εικόνα του καλού διαπραγματευτή, ο κόσμος είχε μια αναζήτηση για μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη που θα ενσωματώσει τις θετικές του πια προσδοκίες και ήθελε να αφήσει πίσω του τις δυσκολίες οι οποίες ήταν συνυφασμένες με την περίοδο της κρίσης. Οπως αποδείχθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, απείχαμε πολύ από αυτό. Πρώτη μας δουλειά είναι να επαναφέρουμε στις δικές μας τάξεις και στη δική μας προσπάθεια μετριοπαθείς κεντρώους, κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι επέλεγαν τον ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά από το 2012 και δεν το έκαναν σε αυτή την εκλογή».

Η Εφη Αχτσιόγλου πρότεινε να γίνει μια νέα αρχή. «Ολοι έχουμε πολιτικές διαδρομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα συνασπισμό διαδρομών. Κάποιοι ήρθαν από την Αριστερά, κάποιοι από τη ριζοσπαστική Αριστερά, κάποιοι από το Κέντρο, κάποιοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ και ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που εγώ προτείνω είναι να σταματήσουμε να συγκροτούμαστε στη βάση των αναμνήσεών μας και των διαδρομών μας. “Θυμάσαι που εγώ ήμουν στο ΚΚΕ Εσωτερικού και κάναμε αυτά και ήταν τα σωστά. Εμείς ήμασταν στο ΠΑΣΟΚ…”. Να σταματήσουμε αυτό και να αρχίσουμε πια να συγκροτούμε μια νέα κοινή πολιτική ταυτότητα».

Ψήφος αποδήμων

Να ψηφίσει κατά ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής και επί των άρθρων για την ψήφο των αποδήμων αποφάσισε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, από τη στιγμή που η κυβερνητική πρόταση δεν αλλάζει και παραμένει όπως ήταν το 2021. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μια μειοψηφία, περίπου επτά μελών του οργάνου, τάχθηκε θετικά.

Σενάριο εκλογής προέδρου και από τους «φίλους»
Ο τρόπος που θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο πεδίο συζήτησης. Η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε θετική στο να ψηφίσουν στις 10 Σεπτεμβρίου και μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε μια περίοδο που εν πολλοίς οι πολίτες έχουν μια απαξίωση για την κοινωνική συμμετοχή, μια απαξίωση για τη λειτουργία των κομμάτων, εγώ θα ήμουν υπέρ οποιασδήποτε διαδικασίας θα τους δώσει τη δυνατότητα να εμπλακούν έστω και λίγο, άρα, ναι, δεν έχω διαφωνία».

Υπάρχει δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία; Αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του Μαΐου του 2022. «Μόνο οι κάλπες και τα παραβάν δίνουν την αίσθηση των εκλογών», συμπληρώνουν. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο ζητούμενο είναι η συμμετοχή. Τα 150.000 μέλη που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένας δύσκολος στόχος. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως «δεν θα είναι καλό ούτε βέβαια να σηκώσουμε τους τόνους ο ένας απέναντι στον άλλον και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα δύσκολο, αλλά εξίσου άσχημο θα είναι να κρύψουμε και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι συνέβη και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα από τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ