ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συμφωνία για επενδύσεις 360 εκατ. σε τρένα και αμαξοστάσια

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει φιλοδοξία να «τριπλασιαστεί» η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών - Για τους σιδηροδρόμους, έκανε λόγο για «επανεκκίνηση της σχέσης μας σε αυτό τον τομέα»

Kathimerini.gr

«Ουσιαστική» χαρακτήρισε τη συνάντησή του στη Ρώμη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «είχαμε την ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε πολλά επίπεδα – από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, την παράνομη μετανάστευση, την ενέργεια και την κλιματική κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες», σημειώνοντας ότι «επαναπροσδιορίζουμε τις σχέσεις μας – το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε υποδηλώνουν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας πρέπει να συνεδριάζει πιο τακτικά».

Αφού υπογράμμισε την κοινή βούληση για «διεύρυνση της συνεργασίας», αναφέρθηκε στη σημασία που είχαν μία σειρά από συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο πλευρές, όπως της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών -«φιλοδοξία να την τριπλασιάσουμε»-, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας και «η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας για τους σιδηροδρόμους, που χαρακτήρισε «επανεκκίνηση της σχέσης μας σε αυτό τον τομέα». «Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών είναι πολύ σημαντική διότι η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στο δίκτυο και η Ιταλία αντιστοίχως 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα και αμαξοστάσια», τόνισε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κοινή επιτυχία» τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την προστασία των συνόρων και τη διάλυση των δικτύων διακινητών, ενώ αναφερθείς στο ουκρανικό είπε ότι «είμαστε απολύτως ταυτισμένοι στην απόφαση να πάμε το ταχύτερο σε μία άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών με την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Κλείνοντας, είπε ότι η κ. Μελόνι και ο ίδιος συμφωνούν απολύτως στο ότι «η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία και απαραίτητη» και «προσβλέπουμε στην επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας αμοιβαία ωφέλιμης», καθώς επίσης «οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι βαθιές».

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας είναι άριστες»

«Σημαντική» χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τις εργασίες της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Ιταλίας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Σε κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μετά την πολύωρη συνάντησή τους στη Ρώμη, η κ. Μελόνι είπε: «Υιοθετήσαμε μία κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε μαζί», σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας είναι άριστες».

«Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος του μεταναστευτικού», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι θύρες εισόδου της Ευρώπης στην παράνομη μετανάστευση. Υπογράμμισε, ότι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, «μεταφέραμε το κέντρο βάρους του μεταναστευτικού στην άμυνα των συνόρων και την εξωτερική διάσταση του προβλήματος».

Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τέλους» και πως «περιμένουμε μία σαφή απάντηση της Μόσχας για την κατάπαυση του πυρός».

Οι συμφωνίες

Κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, που συνεδρίασε σήμερα στη Ρώμη, οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

1. Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.

Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.

2. Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:

  • Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου
  • Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών

Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.

Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας και που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Αμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Συνάντηση Μερτς – Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και θέματα διεθνούς πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν αύριο στο Βερολίνο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μεγάλη κατανόηση» θα βρει ο πρωθυπουργός στο θέμα της μετανάστευσης, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Κορνέλιους, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 (ώρα Κύπρου).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση