ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα «ναι» και τα «όχι» του Μαξίμου

Στο τραπέζι προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση

Kathimerini.gr

Αποφασισμένος να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις για τη στήριξη και επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και να πει «όχι» σε αιτήματα που είτε έχουν στόχο την εκμετάλλευση της συγκυρίας από «επιτήδειους», είτε μπορεί να θέσουν τη χώρα σε τροχιά δημοσιονομικού ή μεταρρυθμιστικού εκτροχιασμού είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στίγμα της προσέγγισης που θα ακολουθήσει έδωσε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη τρίτη με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους τραπεζίτες να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να διο-χετευθεί εντός του έτους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις η διαθέσιμη ρευστότητα της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Εστειλε, όμως, παράλληλα αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα «θαλασσοδανείων», που τόσα προβλήματα προκάλεσαν στο παρελθόν. Ειδικότερα, με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, οι υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να λάβουν τραπεζικά δάνεια μόνο με την εγγύηση του Δημοσίου και χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει θετικά το αίτημα που έχουν καταθέσει παράγοντες του τουρισμού και οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, βασικός προσανατολισμός είναι να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένο, όμως, χρονικό διάστημα –δύο ή τριών μηνών– αλλά όχι στο 6%, όπως έχει ζητηθεί.

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να βάλει «φρένο» στα κλιμακούμενα κλαδικά αιτήματα για συνέχιση της πολιτικής των επιδομάτων, που σε μεγάλο βαθμό υιοθετούνται και από την αντιπολίτευση. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στόχος κατά τη δεύτερη φάση διαχείρισης της κρίσης δεν είναι η «επιδότηση της ανεργίας», αλλά της εργασίας. Ως εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure, τα πρώτα κονδύλια από το οποίο αναμένονται την 1η Ιουλίου. Μέσω αυτού, το κράτος θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή στην εργασία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εργαζομένων.

Εάν η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, αυτή θα γίνει με όρους και κανόνες. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το Μέγαρο Μαξίμου θα πει «όχι»:

1. Σε όσους πιέζουν για να διασώσουν με θαλασσοδάνεια ήδη χρεοκοπημένες επιχειρήσεις.
2. Στην ενίσχυση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που συστηματικά καταστρατηγούν την εργασιακή νομοθεσία.
3. Στα συμφέροντα που ζητούν χαλάρωση των χωροταξικών κανόνων αλλά και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με συνέπεια την άναρχη δόμηση και την αλλοίωση του περιβάλλοντος.
4. Στην προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών μέσα από νέες παρατάσεις του υφιστάμενου πλαισίου για τις πτωχεύσεις.
5. Σε μειώσεις φόρων που δεν αφορούν παραγωγικές δραστηριότητες κρίσιμες για την οικονομική επανεκκίνηση.
6. Σε άνευ ορίων δαπάνες και παροχές που μειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους χωρίς να έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα και υπονομεύουν έτσι την ικανότητα δανεισμού από τις αγορές.
7. Σε μια νέα γενιά κρατικοποιήσεων.
8. Στο «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων.
9. Στις πιέσεις για μεταρρυθμιστικό κατενάτσιο.
10. Σε πιέσεις συντεχνιακές που δεν βασίζονται σε οικονομική λογική αλλά στον εκβιασμό.

Για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση επενδύει και στη μεταστροφή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα.

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η χώρα το τελευταίο δίμηνο πραγματοποίησε μία «δυναμική επιστροφή». Από «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» έγινε θετικό παράδειγμα και συνομιλητής κύρους.

Ετσι, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας θα συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και ως εκ τούτου, την αναμενόμενη βαθιά ύφεση φέτος θα διαδεχθεί η δυναμική ανάπτυξη το 2021.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι την περασμένη εβδομάδα οριστικοποιήθηκαν δύο μεγάλες επενδύσεις ξένων σε δύο startups στην Αθήνα και στην Πάτρα, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από funds για συμμετοχή στη Forthnet. Επίσης, η δικαστική απόφαση για το καζίνο του Ελληνικού ήρε και το τελευταίο εμπόδιο για τη δρομολόγηση της συγκεκριμένης εμβληματικής επένδυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση