
Kathimerini.gr
Εχοντας «καεί» από την υπόθεση των Τεμπών σε πολλά σημεία της, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να χειριστεί με μεγάλη προσοχή, και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το θέμα της δικογραφίας του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή.
Το πρώτο που λένε από την κυβέρνηση είναι πως η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και η δουλειά του Μαξίμου είναι να μην μπει «πουθενά εμπόδιο».
Αναγνωρίζουν πάντως πως στην περίπτωση Καραμανλή δεν υπάρχουν περιθώρια για μπρος – πίσω, παρά «μόνο μπροστά», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, κάτι που μεταφράζεται σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής και πιθανόν –μένει να φανεί– παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο, εφαρμόζοντας το «μοντέλο Τριαντόπουλου».
Το βασικό ερώτημα που δεν έχει ακόμα απάντηση, ωστόσο, είναι εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού στο δικαστικό συμβούλιο, εάν αυτό θα είναι για πλημμέλημα ή κακούργημα, με δεδομένο ότι ο εισαγγελέας δεν περιγράφει αδίκημα, ούτε διώξεις, απλώς έστειλε αμελητί τη δικογραφία στη Βουλή για να συντάξει το «κατηγορητήριο».
Από πλευράς κυβέρνησης, την ογκωδέστατη δικογραφία που έστειλε ο ανακριτής Λάρισας στη Βουλή διάβασε ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είναι και νομικός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας «βλέπει» πλημμελή εκτέλεση των υπουργικών καθηκόντων του κ. Καραμανλή, αλλά όχι σε επίπεδο κακουργήματος. Εφόσον η ογκώδης δικογραφία δεν κρύβει κάποια έκπληξη, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Καραμανλής να παραπεμφθεί για πλημμέλημα.
Ο ανακριτής, μεταξύ άλλων, σκόνταψε πάνω στις ενημερώσεις που είχαν σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μιλούσαν για κινδύνους στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Η γραμμή άμυνας είναι πως την ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει η ΡΑΣ και υπήρξε μάλιστα «πιστοποιητικό ασφαλείας» που είχε εκδοθεί από την αρμόδια αρχή πριν από την τραγωδία των Τεμπών.
Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις των υφισταμένων, αυτό λέγεται πως είναι πάγια τακτική σε όλα τα υπουργεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), όπου έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα.
Μια πρώτη άποψη για την οπτική της κυβέρνησης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Το να λέμε ότι ένας υπουργός δεν άκουσε κάποιες παρατηρήσεις, κάποιες επισημάνσεις, και είχαμε επί των ημερών του τραγική κατάληξη, είτε στην άσφαλτο, είτε σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, είτε οπουδήποτε εν πάση περιπτώσει, και πρέπει να δικαστεί για κακούργημα, θεωρώ ότι μπαίνει σε μια σφαίρα λογικής η οποία θα έχει τις εξής επιπτώσεις: Θα μπορούσε κανείς να πει, κακώς κατά τη γνώμη μου, ότι οι τότε υπεύθυνοι για το “112” που δεν το ολοκλήρωσαν εγκαίρως, και από ό,τι φάνηκε θα μπορούσαν πολύ γρήγορα, θα έπρεπε να πάνε να δικαστούν για κακούργημα με αιτιώδη σύνδεσμο, αιτιώδη συνάφεια τους θανάτους στο Μάτι. Σημαίνει ότι πρέπει οι διατελέσαντες υπουργοί να πάνε να δικαστούν για κακούργημα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ένας δρόμος». Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής σε γραπτή δήλωσή του είπε πως πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του και έθεσε εαυτόν στη διάθεση των Αρχών.
Οσον αφορά τη διαδικασία από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της έχει πει πως η περίπτωση Τριαντόπουλου «αποτελεί οδηγό». Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως θα ακολουθηθεί ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα, καθώς εικάζεται από αρμόδιες πηγές πως η Προανακριτική που θα συσταθεί δεν μπορεί να είναι τόσο σύντομη όσο του κ. Τριαντόπουλου και είναι πιθανό να κρατήσει παραπάνω, τοποθετώντας την πιθανή παραπομπή του κ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο στο τέλος Μαΐου.
Είναι βέβαιο πάντως ότι η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν θα κινηθεί βιαστικά, αφού η πρότασή της που θα κάνει θα γίνει αφού διαβαστεί λεπτομερώς η δικογραφία. Το βασικό άλλωστε για το Μέγαρο Μαξίμου σε πολιτικό επίπεδο είναι να δείξει πως δεν συγκαλύπτει τίποτα ακόμα και για πρώην υπουργούς της, όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Τριαντόπουλος.
Προανακριτική για κακούργημα θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η ανάγνωση των δεκάδων χιλιάδων σελίδων της δικογραφίας που εστάλη στη Βουλή και αφορά τη διερεύνηση κατηγοριών για τους Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Οπως αναφέρουν πηγές με γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας, η περιγραφή των υπό διερεύνηση αδικημάτων για τα δύο πολιτικά πρόσωπα αναπτύσσεται σε 115 σελίδες. Στο ΠΑΣΟΚ, ως αξιακή θέση αναφέρουν ότι από τη στιγμή που από τον ανακριτή διώκονται για κακούργημα τα υφιστάμενα πολιτικά στελέχη, δεν μπορεί η Βουλή να μιλάει για πλημμέλημα. Ετσι, θεωρείται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής προσανατολίζεται σε κακούργημα για τον κ. Καραμανλή, καθώς για τον κ. Σπίρτζη έχει επέλθει παραγραφή.
Χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε ότι το κόμμα θα καταλήξει στην πρότασή του αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της δικογραφίας. Αφησε εκ νέου αιχμές για μεθόδευση από την πλευρά της πλειοψηφίας στην περίπτωση Τριαντόπουλου και τόνισε ότι για τον κ. Καραμανλή θα πρέπει να αφεθεί η Προανακριτική να λειτουργήσει, καθώς υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις που πρέπει να αξιολογηθούν και να κληθούν επιπλέον μάρτυρες. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε συζητήσεις με τα άλλα κόμματα και θα προχωρήσει μόνο του στην κατάθεση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής, καθώς διαθέτει 33 βουλευτές και η διαδικασία απαιτεί κατ’ ελάχιστον 30. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης προαναγγέλλεται πρόταση για Προανακριτική για κακούργημα για τον κ. Καραμανλή, θα επιδιώξουν προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά για από κοινού πρόταση.