ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζορτζ Λόις στην «Κ»: Ετσι θα διαφημίσετε σωστά την Ελλάδα το καλοκαίρι

Εμπνευστής θρυλικών διαφημίσεων για το MTV, τη Xerox και των πιο τολμηρών εξώφυλλων του περιοδικού Esquire των δεκαετιών ’60 και ’70

Kathimerini.gr

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

O ομογενής συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης το είχε περιγράψει περίφημα όταν τα μεγάλα διεθνή μέσα είχαν την Ελλάδα για κλωτσοσκούφι στην οικονομική κρίση: «Η χώρα των παππούδων είναι σαν την αγαπημένη σου ομάδα. Μέσα σου, την έχεις ψηλά. Δεν θέλεις να τη βλέπεις να ταπεινώνεται…». Η αλήθεια είναι ότι μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, οι Ελληνοαμερικανοί πήγαν από τον θρίαμβο στην απαξίωση. Τώρα, όμως, με την απολύτως επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, η υπερηφάνεια ξαναζεσταίνει τις καρδιές τους. Υπάρχουν και μερικοί βέβαια που δεν έχασαν ποτέ το καμάρι για την πατρίδα, όπως ο «χρυσός Ελληνας της διαφήμισης», ο Τζορτζ Λόις.

Εμπνευστής θρυλικών διαφημίσεων για το MTV, τη Xerox και των πιο τολμηρών εξώφυλλων του περιοδικού Esquire των δεκαετιών ’60 και ’70, ήταν εκείνος που σκαρφίστηκε την πιο επιτυχημένη καμπάνια στα χρονικά του ΕΟΤ. Ηταν το 1985, όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία ότι ήμασταν δήθεν επικίνδυνη χώρα για τους Αμερικανούς τουρίστες. Προοιωνιζόταν μια τεράστια οικονομική καταστροφή μέχρι που κάποιοι σκέφτηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του δαιμόνιου Ελληνοαμερικανού. Και έγινε το θαύμα.

Ο Λόις έστησε 37 Αμερικανούς σταρ με ξενικό όνομα και καταγωγή, όπως η Oυγγαρέζα Ζαζά Γκαμπόρ ή ο Εβραιολιβανέζος Νιλ Σεντάκα μπροστά στην κάμερα για να πουν τη φράση: «Επιστρέφω σπίτι. Στην Ελλάδα, εκεί που άρχισαν όλα». «Δεν είχε σημασία αν κάποιος ήταν Ιταλός, Ισπανός ή Ούγγρος. Η Ελλάδα είναι η πρωταρχική καταγωγή όλων τους, το μέρος όπου όλοι αισθάνονται σαν σπίτι τους διότι εκεί γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός. Η εκστρατεία είχε απίστευτη επιτυχία. Ηταν σαν να φτύναμε κατάμουτρα τον Αμερικανό πρόεδρο» μου έλεγε το 2010, σε μια συνέντευξή μας.

Λίγο πριν μπούμε στο πιο αλλόκοτο καλοκαίρι της ζωής μας, επικοινώνησα ξανά με τον Λόις που θα κλείσει τα 89 σε λίγο καιρό. Ζει κλεισμένος σπίτι του στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα την πόλη όπου μεγάλωσε. Γεννημένος το 1931 στο Μπρονξ, πέρασε τα παιδικά χρόνια του παίζοντας ξύλο με τους Ιρλανδούς συνομηλίκους που ήταν ρατσιστές με τους μη συμπατριώτες τους, έζησε την άνοδο της πόλης και την πτώση του Μεγάλου Μήλου το 2001 και το 2008. Τίποτε όμως δεν συγκρίνεται με αυτό που περνάμε τώρα.

«Το να βλέπω την αγαπημένη μου Νέα Υόρκη ένα κέλυφος αδειανό, είναι κάτι τρομερά τραυματικό. Με τόσες ζωές που χάνονται άδικα, πρέπει να μείνουμε σπίτι μέχρι να περάσει η πανδημία. Εγώ είμαι από τους τυχερούς, έχω τη γυναίκα μου Ρόζμαρι αλλά και τον γιο μου τον Λουκά που μένει κοντά στη γειτονιά μας, το Γκρίνουιτς Βίλατζ, όπου κατοικούμε 50 χρόνια. Είναι εμφανές ότι ο ιός έχει αγγίξει κάθε πτυχή της καθημερινότητας των Νεοϋορκέζων. Ομως είμαστε δυνατοί και τυχεροί διότι ζούμε σε μια πόλη και σε μια χώρα που βρίσκει τρόπο να αντέξει και να θριαμβεύει έπειτα από δοκιμασίες. Πιστεύω ότι η δημοκρατία και οι αξίες που έχουμε θα μας κάνουν να ξεπεράσουμε το εμπόδιο του κορωνοϊού».

Και συνεχίζει: «Οταν ακούω τον κυβερνήτη Κουόμο να μιλάει και τους γείτονές μου να χειροκροτούν κάθε βράδυ στις 7 τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και όσους πάλεψαν και βγήκαν ζωντανοί, έχω ελπίδες πως όχι μόνον θα τα καταφέρουμε αλλά θα βγούμε και καλύτεροι. Τι ανακούφιση να ακούς τις φωνές της λογικής σε αντίθεση με τον ναρκισσιστή, νταή Τραμπ που γρήγορα χάνει τη δημοτικότητά του».

«Πάντα καμάρωνα»

Ο κ. Λόις δηλώνει υπερήφανος για τη στάση των Ελλήνων στην πανδημία και προσθέτει: «Πάντα καμάρωνα που είμαι Ελληνας. Στη ζωή μου είδα πολλούς συμπατριώτες να αλλάζουν τα επίθετά τους και να κρύβουν την καταγωγή τους για να ανελιχθούν πιο εύκολα. Εγώ πάντα ήμουν υπερήφανος για τη χώρα του παππού μου, τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση». Πιστεύει ότι η πολύ καλή μας πορεία έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε και στο μέλλον: «Να μείνετε στον ίδιο δρόμο. Να είσαστε και εσείς υπερήφανοι ως Ελληνες. Πάντα υπάρχουν πάνω και κάτω αλλά ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι δείχνει δύναμη και αντοχή στα δύσκολα».

Δεν μπορούσα να αποφύγω τον πειρασμό. Τον ρώτησα αν είχε την ευκαιρία, τι είδους τουριστική καμπάνια θα σχεδίαζε για το φετινό καλοκαίρι με τη σεζόν να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα: «Λοιπόν, θα ξαναέκανα κάτι που θα έμοιαζε με αυτήν του 1985, όταν αντί να επιλέξω τους προφανείς γνωστούς Ελληνοαμερικανούς σαν την Ολυμπία Δουκάκη και τον Τέλι Σαβάλας για να διαφημίσω την Ελλάδα, το έκανα με γνωστούς Αμερικανούς που είχαν άλλη καταγωγή. Ολοι τους υιοθέτησαν το σλόγκαν ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα τους, γιατί εκεί ξεκίνησαν όλα, εκεί γεννήθηκαν η δημοκρατία και ο πολιτισμός. Ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους, οι διασημότητες είχαν δύο εβδομάδες δωρεάν διακοπές στη χώρα μας. Οι διαφημίσεις έκαναν πάταγο, προβάλλονταν από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Οι πτήσεις της Ολυμπιακής και της TWA γέμισαν, τα κρουαζιερόπλοια το ίδιο. Ηταν η καλύτερη σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό μακράν».

Ο κ. Λόις καταλήγει: «Προς το παρόν δεν υπάρχει πουθενά τουρισμός. Ομως, μόλις αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα, σας εγγυώμαι ότι μια εκστρατεία με διάσημους Αμερικανούς που έρχονται “σπίτι, στην Ελλάδα” θα σκίσει, θα φέρει πολύ κόσμο και θα δώσει ανάσες στην ελληνική οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X