ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υστατη προσπάθεια αντεπίθεσης από το Μαξίμου

Παρά το ότι χθες ο κ. Καμμένος έριξε τους τόνους, είναι βέβαιο πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Κλίμα εκλογών, παρά τη σταθερή ρητορική από πλευράς κυβέρνησης περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν συγκεκριμένα δεδομένα, που είναι βέβαιο πως η Ηρώδου Αττικού λαμβάνει υπ’ όψιν της στον σχεδιασμό και θα προσμετρηθούν στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτον, η δημιουργία μιας νέας ερμαφρόδιτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που παρά τη συντονισμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ως «φυσιολογική», επιταχύνει την κυβερνητική φθορά. Το επιχείρημα του Μαξίμου πως η κυβέρνηση έλαβε προσφάτως νέα ψήφο εμπιστοσύνης είναι μεν ισχυρό, αλλά εν τοις πράγμασι καταρρίπτεται καθημερινά. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η νέα αυτή πλειοψηφία έχει γίνει «σημαία» της αντιπολίτευσης που μιλάει σταθερά για κυβέρνηση-κουρελού, αλλά κυρίως ότι η νέα αυτή κατάσταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον τέως κυβερνητικό εταίρο, καθώς στηρίζεται σε στελέχη των ΑΝΕΛ, κάνοντας εκρηκτική την κατάσταση μεταξύ των δύο τέως συνεργαζομένων.

Αυτός ο «άγνωστος X» είναι και η δεύτερη παράμετρος που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στον χρόνο των εκλογών. Ο ανταρτοπόλεμος του κ. Καμμένου είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την κυβέρνηση, καθώς οι ΑΝΕΛ δεν είναι απλώς ένα κόμμα της αντιπολίτευσης –όπως το χαρακτήρισε χθες ο κ. Τζανακόπουλος– αλλά ο επί τέσσερα χρόνια εταίρος του κ. Τσίπρα, κάτι που πολλαπλασιάζει το βάρος των «καταγγελιών» και αποσυνθέτει την κυβέρνηση.

Παρά το ότι χθες ο κ. Καμμένος έριξε τους τόνους, τουλάχιστον προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «χαρισματικό», είναι βέβαιο πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, καθώς είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης για τους ΑΝΕΛ. Τις επόμενες ημέρες, δε, αναμένεται νέο σημείο τριβής, με αφορμή την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου. Ο κ. Κουίκ, που είναι επιλαχών, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραδώσει την έδρα του απειλώντας τη δεδηλώμενη της κυβέρνησης ή θα την κρατήσει και θα δώσει τη χαριστική βολή στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος έχει το όπλο παρά πόδα. Το είπε χθες (Open TV): «Το θέμα είναι τώρα του κ. Τσίπρα και του κ. Κουίκ ή θα παραμείνει υπουργός χωρίς έδρα ή θα του ζητήσουν να πάρει προίκα μαζί του και την έδρα». Τρίτος λόγος που μπορεί να επιταχύνει τις κάλπες είναι πως λίαν συντόμως «εξαντλούνται» τα «θετικά νομοσχέδια».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το επόμενο διάστημα ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, το μέτρο των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επίδομα ενοικίου, ενώ θα έρθει και το τελευταίο «εμβληματικό» νομοσχέδιο, η συνταγματική αναθεώρηση. Συνεπώς το παζλ θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να πάει σε έναν προεκλογικό αγώνα με διπλό αφήγημα περί «ενίσχυσης των αδυνάτων» αλλά και «για προοδευτικές τομές». Τέλος, υπάρχει η παράμετρος των Πρεσπών. Στο Μαξίμου ξέρουν το εκλογικό κόστος στη Βόρεια Ελλάδα και μετρούν διαρκώς την κοινή γνώμη.

Χθες ο κ. Βούτσης άφηνε ανοικτό παράθυρο για εκλογές. Με μια αινιγματική δήλωση, διαχωρίζοντας τη δική του θεσμική θέση από τις αμιγώς πολιτικές εξελίξεις, σημείωνε πως «ως προς το Κοινοβούλιο, ναι, μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο», προσθέτοντας όμως τις παραμέτρους της οικονομίας, των διεθνών σχέσεων αλλά και των ευρωεκλογών, που «είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου» και «προφανώς όλοι σκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις τους». Καταλήγοντας ο κ. Βούτσης δήλωνε πάντως πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εθνικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές. Το σενάριο ωστόσο αυτό του κ. Βούτση έχει «αγκάθια». Το σημαντικότερο είναι πως αν κάποιος από τους έξι βουλευτές που δίνουν τη νέα οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών στην κυβέρνηση είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, κάτι διόλου απίθανο, αυτομάτως η κυβέρνηση θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με την απώλεια της δεδηλωμένης –καθώς θα παραιτηθεί από βουλευτής– και θα πρέπει να αναζητηθούν νέες εφεδρείες. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του και με βάση τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες διενεργεί τακτικά ο κ. Βερναρδάκης για το Μαξίμου.

Πολεμικό το κλίμα στη Βουλή

Παγιωμένα είναι το εκρηκτικό κλίμα και το βαθύ χάσμα στον πολιτικό κόσμο της χώρας και ειδικά στις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, όπως κατέδειξε χθες η συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με θέμα τον Κανονισμό της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση αφορούσε αλλαγές σε διατάξεις του Κανονισμού που ήταν από καιρό στην ατζέντα και όχι τις επίμαχες οι οποίες θα ήταν ευνοϊκές για τους ΑΝΕΛ, στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Βούτση και οι επιστολές των «έξι» βουλευτών που –όπως σχολιάστηκε– αποτελούν «λευκή επιταγή» σε οποιαδήποτε μελλοντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «νοσηρό φαινόμενο πολιτικού διχασμού», «συμπτώματα ευτελισμού των κοινοβουλευτικών θεσμών και παρακμής μιας κολοβής πλειοψηφίας», «συστηματική και θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης όλων των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Ο πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τις επικρίσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση