ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ρομποτική στην κουζίνα μας

Πηγή: περιοδικό GEEK

Μη σκοτίζεστε άλλο εάν δεν έχετε τον χρόνο ή την πείρα να μαγειρέψετε ένα γκουρμέ γεύμα για τους καλεσμένους σας. Η Moley Robotics Kitchen αναλαμβάνει να κάνει το τραπέζι για εσάς με την ικανότητα ενός master chef.

Γυρίσατε στο σπίτι κουρασμένοι και πεινασμένοι από τη δουλειά και δεν έχετε τη διάθεση να μαγειρέψετε; Δεν έχετε παρά να πάρετε το smartphone στο χέρι και να (ποιος μίλησε για delivery;) βάλετε μπρος τον ρομποτικό σας σεφ…
Η start-up εταιρεία Moley Robotics, σε συνεργασία με τη ρομποτική των yachtline, DYSEGNO, Sebastian Conran και του Πανεπιστημίου του Standford, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Mark Cutkosky, δημιούργησε μία ρομποτική κουζίνα στην οποία έχει ενσωματωθεί πλήρως ένα λειτουργικό ρομπότ.

Η λεγόμενη Moley Robotics Kitchen περιλαμβάνει έναν φούρνο, εστίες, οθόνη αφής, βραχίονες και χέρια, καθώς και το δικό της ενσωματωμένο ψυγείο για τα υλικά μαγειρέματος. Τα χέρια της επαναστατικής κουζίνας είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες αφής και μπορούν να τεμαχίσουν, να ανακατέψουν, να αδειάσουν οποιοδήποτε περιεχόμενο, να χρησιμοποιήσουν το blender ή άλλα σκεύη, όπως επίσης να ανοίξουν ή να κλείσουν τον φούρνο.

Το ζεύγος αρθρωτών ρομποτικών χεριών, σοφιστικέ αλλά και συμπαγή, αναπαράγει το σύνολο της λειτουργίας των ανθρώπινων χεριών με την ίδια ταχύτητα, ευαισθησία και κίνηση. Και δεν μιλάμε για οποιαδήποτε ανθρώπινα χέρια. Ο νικητής του βρετανικού MasterChef, Tim Anderson, κατέγραψε τις ικανότητές του σε 3D και στη συνέχεια αυτές μετατράπηκαν σε οδηγίες για το ρομπότ, που μπορεί πλέον να αναπαράγει τις κινήσεις του.

Ο γνωστός σεφ μαγείρεψε συγκεκριμένα πιάτα προκειμένου το ρομπότ να μάθει τις απαραίτητες τεχνικές: από την προετοιμασία μέχρι και τον έλεγχο των θερμοκρασιών που απαιτούνται στο μαγείρεμα, με άριστα αποτελέσματα.

Η Moley Robotics Kitchen λειτουργεί είτε μέσω της δικής της οθόνης αφής είτε εξ αποστάσεως, μέσω εφαρμογής στο κινητό. Ολόκληρη η μονάδα λειτουργεί πίσω από συρόμενες γυάλινες επιφάνειες για ασφαλή χρήση. Όταν δεν είναι σε χρήση, οι ρομποτικοί βραχίονες αποσύρονται από το πλάνο.

Η φανταστική αυτή κουζίνα, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει γύρω στα 15.000 δολάρια, θα είναι διαθέσιμη από το 2017. Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν μέσα από μία πλούσια βιβλιοθήκη, με πάνω από 2.000 συνταγές ανά τον κόσμο.
Οι ικανότητες του ρομποτικού σας σεφ, όμως, δεν σταματούν ως εκεί. Αφού μαγειρέψει, μπορεί να καθαρίσει τον πάγκο εργασίας και να πλύνει τα πιάτα, στο ενσωματωμένο του πλυντήριο.

Η 3D καταγραφή συνταγών, πάντως, αναμένεται να ανοίξει ένα συναρπαστικό νέο κόσμο για τους διάσημους σεφ και μάγειρες στο σπίτι μας. Χρειάστηκαν είκοσι σχεδόν χρόνια έρευνας και εξέλιξης, αλλά η ευφυής εφεύρεση θα είναι σύντομα έτοιμη να μας «λύσει τα χέρια» στην κουζίνα.

 

 

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση