ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από μπαρίστα μέχρι βιβλιοθηκάριοι: Τα ρομπότ έπιασαν δουλειά στη Σιγκαπούρη

Ελλείψει εργατικού δυναμικού, τα ρομπότ αντικατέστησαν τον άνθρωπο στην ασιατική χώρα

Kathimerini.gr

Καθώς δυσκολεύτηκαν να βρουν εργατικό δυναμικό εν μέσω πανδημίας, πολλές εταιρείες στη Σιγκαπούρη στράφηκαν στην αμέσως επόμενη επιλογή: τα ρομπότ. Είτε είναι βιβλιοθηκάριοι, είτε μπαρίστα, είτε ελεγκτές σε οικοδομές, τα μηχανήματα αντικατέστησαν τον άνθρωπο.

Σε μια οικοδομή, το τετράποδο ρομπότ «Spot» της αμερικανικής Boston Dynamics – το οποίο έγινε διάσημο από τη σειρά Black Mirror, αλλά και από το lockdown στη Σαγκάη – σκανάρει τη λάσπη και τα χαλίκια και ελέγχει την πρόοδο των εργασιών, με δεδομένα από την κατασκευάστρια εταιρεία. Χρειάζεται ένα μόλις άτομο για να ελέγχει το ρομπότ, ενώ η δουλειά που έκανε χρειαζόταν προηγουμένως δύο άτομα.

Από μπαρίστα μέχρι βιβλιοθηκάριοι: Τα ρομπότ έπιασαν δουλειά στη Σιγκαπούρη-1

Σε ένα από τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σιγκαπούρης, δύο ρομπότ σκανάρουν τα ράφια και διαβάζουν τις ετικέτες σχεδόν 100.000 βιβλίων την ημέρα, δηλαδή το 30% της συνολικής συλλογής. Έτσι, μειώνεται ο χρόνος και ο κόπος που χρειάζεται για να γίνει η δουλειά αυτή από ανθρώπους.

Από μπαρίστα μέχρι βιβλιοθηκάριοι: Τα ρομπότ έπιασαν δουλειά στη Σιγκαπούρη-2

Τα ρομπότ έρχονται σε επαφή και με πελάτες: σε πάνω από 30 σταθμούς μετρό ρομπότ – μπαρίστα φτιάχνουν καφέ σε μικρά stands. Kάποιοι από τους πελάτες, βέβαια, παραπονιούνται ότι τους λείπει η «ανθρώπινη επαφή», όπως λένε.

Από μπαρίστα μέχρι βιβλιοθηκάριοι: Τα ρομπότ έπιασαν δουλειά στη Σιγκαπούρη-3

Η Σιγκαπούρη έχει 605 ρομπότ ανά 10.000 υπαλλήλους στον τομέα της βιομηχανίας. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως μετά τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με περσινή έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής.

Από μπαρίστα μέχρι βιβλιοθηκάριοι: Τα ρομπότ έπιασαν δουλειά στη Σιγκαπούρη-4

Mε πληροφορίες & φωτογραφίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X