ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Guardian: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας «χάκαρε» τον Τζέφ Μπέζος της Amazon

Έρευνα έχει υποδείξει ότι ο ιδιοκτήτης της Washington Post και επικεφαλής της Amazon, έγινε στόχος πέντε μήνες πριν από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Newsroom K

Το κινητό τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου επικεφαλή της Amazon Τζεφ Μπέζος, έτυχε «χακαρίσματος» το 2018, αφού ο ίδιος έλαβε μήνυμα στο WhatsApp, το οποίο είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμό του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πηγές του Guardian.

Το κρυπτογραφημένο μήνυμα από αριθμό που χρησιμοποιούσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας πιστεύεται ότι περιείχε ένα κακόβουλο αρχείο, το οποίο διείσδυσε στο τηλέφωνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψηφιακής «ιατροδικαστικής» ανάλυσης. Η ανάλυση βρήκε «πολύ πιθανό» ότι η εισβολή στο τηλέφωνο προκλήθηκε από ένα μολυσμένο αρχείο βίντεο που στάλθηκε από τον λογαριασμό του Σαουδάραβα στον Μπέζος, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της Washington Post.

Οι δύο άντρες είχαν μια φαινομενικά φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp, όταν την 1η Μαΐου 2018, στάλθηκε το εν λόγω αρχείο, σύμφωνα με τις πηγές που του Guardian, ενώ μεγάλος όγκος δεδομένων απομακρύνθηκε από το τηλέφωνο του Μπέζος μέσα σε λίγες ώρες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Guardian διευκρινίζει πως αν και οι πηγές του παρέμειναν ανώνυμες, δεν έδωσαν πληροφορίες περί των δεδομένων των οποίων «κλάπηκαν» από το το τηλέφωνο ή για το πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν.

Η αποκάλυψη ότι ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να είχε προσωπική συμμετοχή στη στόχευση του Αμερικανού ιδρυτή της Amazon, αναμένεται ότι θα εκπέμψει αρνητικά μηνύματα στην Wall Street και στο Silicon Valley. Σύμφωνα με το Guardian, θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες του MBS, όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας, να προσελκύσει περισσότερους δυτικούς επενδυτές στη Σαουδική Αραβία, σε μια περίοδο όπου ο ίδιος δεσμεύτηκε να μετασχηματίσει οικονομικά το βασίλειο, παρόλο που έχει επιβλέψει την καταστολή των κριτικών και των αντιπάλων του.

Η αποκάλυψη είναι πιθανό να οδηγήσει σε επανεξέταση των κινήσεων του πρίγκιπα και του κύκλου του, κατά τους μήνες πριν από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασογκι, δημοσιογράφου της Washington Post, που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 - πέντε μήνες μετά το υποτιθέμενο «χακάρισμα» του ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Τζεφ Μπέζος.

Όπως αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, η Σαουδική Αραβία έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι στόχευε το τηλέφωνο του Μπέζος και επέμεινε ότι η δολοφονία του Κασογκι ήταν το αποτέλεσμα μιας «αδίστακτης επιχείρησης». Τον Δεκέμβριο, το δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε οκτώ άτομα για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου, μετά από μυστική δίκη η οποία επικρίθηκε ως «απάτη», από ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Οι ψηφιακοί «ιατροδικαστές» άρχισαν να εξετάζουν το τηλέφωνο του Μπέζος μετά τη δημοσίευση τον περασμένο Ιανουάριο από τον Αμερικανό Εθνικό Εξεταστή για οικείες λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιωτική του ζωή.

Δικηγόρος του επικεφαλή της Amazon, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον Guardian, δήλωσε: «Δεν έχω κανένα σχόλιο, εκτός από ότι ο κ. Μπέζος συνεργάζεται με τις έρευνες».

Το πρακτορείο Guardian ζήτησε από τη Σαουδική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον την τοποθέτηση του σχετικά με το θέμα, αλλά σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Αργότερα η πρεσβεία σχολίασε αργότερα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter πως «οι κατηγορίες έναντι της Σαουδικής Αραβίας για την παραβίαση του λογισμικού κινητού τηλεφώνου του κ. Μπέζος είναι παράλογες».

Πηγή: The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση