ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Κόκκινος: Συνεργασία εγχώριων και ξένων εταιρειών πληροφορικής

Το μέλλον της Κύπρου ως τεχνολογικό κέντρο στο συνέδριο του Digital Agenda

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την προτροπή για στενή συνεργασία εγχώριων και ξένων εταιρειών πληροφορικής ολοκλήρωσε την δεύτερη παρουσία του στο φετινό συνέδριο του Digital Agenda ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Συμμετέχοντας στο πάνελ για το Μέλλον της Κύπρου ως Τεχνολογικό Κέντρο ο Κυριάκος Κόκκινος ζήτησε την ενοποίηση και στενή συνεργασία των δυο οικοσυστημάτων που υπάρχουν στον τομέα της πληροφορικής στην Κύπρο. Στο επίκεντρο του πάνελ βρέθηκε η συνεργασία ιδιωτικού τομέα στην πληροφορική με το κράτος τα τελευταία δυο χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός TECHISLAND με μέλη 200 εταιρείες πληροφορικής και 18 χιλιάδες εργαζόμενους. Ο πρόεδρος του οργανισμού Αντώνης Πολεμίτης αναφέρθηκε στην εξελικτική πορεία του τομέα της πληροφορικής στην Κύπρο τονίζοντας πως τους τελευταίους 12 μήνες η Κύπρος έχει προσελκύσει 4 χιλιάδες εργαζόμενους από το εξωτερικό οι οποίοι απασχολούνται σε εταιρείες με έδρα το νησί.

Οι επιδόσεις

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας ανάφερε πως η συλλογικότητα στον τομέα την πληροφορικής είναι επιτυχία και ως παράδειγμα έφερε τη συνεργασία του κράτους με την TECHISLAND. Ο κ. Κόκκινος επανέλαβε τις καλές επιδόσεις της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια επιτυχία που όπως τόνισε δεν μπορεί να ανήκει σε ένα αλλά σε όσους εργάστηκαν. Ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Πολεμίτη ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας αναφέρθηκε και σε αδυναμίες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι. Αδύνατα σημεία είναι τα εππίπεδα ικανότητας του κράτους να παράγει γνώση, ο μικρός αριθμός ερευνητών η μη συνεργασία με ξένες εταιρείες.

Ευκαιρίες

Κατά τον κ. Κόκκινο το τομέας της Πληροφορικής στην Κύπρο δεν έχει κορεσθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Κύπρος βρίσκεται περίπου στο μέσο (2,9%) του ευρωπαϊκού μέσο όρου 5%) απασχόλησης στον τομέα της Πληροφορικής. Αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία από την κάθοδο εργαζομένων στην Κύπρο ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τα αρνητικά όπως την επιβάρυνση των αστικών κέντρων λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση