ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Elon Musk θέλει μεγαλύτερο ποσοστό στην Tesla

«Νιώθω άβολα που μεγαλώνω την Tesla για να είναι ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική χωρίς να έχω ~25% έλεγχο ψήφου», ανάφερε.

Ο Elon Musk λέει ότι θέλει ένα σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο στην Tesla από αυτό που τον έκανε ήδη τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα X, ο Musk είπε ότι δεν θα ήθελε να αναπτύξει την Tesla για να γίνει ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική χωρίς να έχει ένα σχέδιο που θα του έδινε την ιδιοκτησία γύρω στο 25% των μετοχών της εταιρείας, κάτι που θα του προσέφερε μεγαλύτερα έσοδα. Αυτό θα ήταν σχεδόν το διπλάσιο από το 13% που κατέχει περίπου αυτή τη στιγμή.

«Νιώθω άβολα που μεγαλώνω την Tesla για να είναι ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική χωρίς να έχω ~25% έλεγχο ψήφου. Αρκετό για να έχω επιρροή, αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορώ να ανατραπώ», έγραψε ο Musk σε μια ανάρτηση στο X. «Εκτός και αν συμβεί αυτό, θα προτιμούσα να κατασκευάζω προϊόντα εκτός της Tesla».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Musk κατείχε μερίδιο άνω του 20% στην Tesla προτού πουλήσει μεγάλο αριθμό μετοχών για να αγοράσει την X, το πρώην Twitter που αγόρασε πριν από ένα χρόνο για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Musk είπε ότι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Τον Ιανουάριο του 2022, σημείωσε σε μια κλήση με αναλυτές της Wall Street ότι πιστεύει πως ο στόχος της εταιρείας για την κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ είναι η πιο σημαντική τεχνολογία που αναπτύσσει.

Η Tesla πιστεύει σε ένα μέλλον που θα καθοδηγείται από ρομπότ και οι επενδυτές οδήγησαν τη μετοχή σε άνοδο τον περασμένο χρόνο με την ελπίδα ότι ο δισεκατομμυριούχος μπορεί να προσφέρει καινοτομίες που ωθούν την εταιρεία σε νέα ύψη.

Τεράστιο πακέτο αποδοχών

Ο Musk έχει περάσει αρκετά χρόνια χωρίς νέο σχέδιο όσον αφορά τις απολαβές του. Όταν ανακοινώθηκε το 2018, το προηγούμενο σχέδιό του ήταν το μεγαλύτερο πακέτο απολαβών για οποιονδήποτε CEO στην ιστορία, με αξία 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία ήταν τόσο μεγάλη που ο Musk και η Tesla αντιμετώπισαν αγωγή μετόχων για το πακέτο πέρυσι και συνεχίζουν να περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ για το εάν η αμοιβή ήταν υπερβολική.

Ο κύριος ενάγων σε εκείνη την αγωγή ισχυρίστηκε ότι ο Musk εκμεταλλεύτηκε τον έλεγχό του στην εταιρεία και το διοικητικό συμβούλιο της για να λάβει το τεράστιο ποσό συνολικών αποδοχών.

Ο Musk ανησυχεί κυρίως για το ποσοστό της ιδιοκτησίας που κατέχει. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla υποστήριξε ότι ασκεί πολύ μικρή επιρροή στην εταιρεία και φοβάται ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τεράστια μερίδια σε αυτή, όπως η Fidelity και η BlackRock, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητά του να μεταμορφώσει την εταιρεία εάν επιδίωκε να την οδηγήσει σε νέα κατεύθυνση.

«Αν έχω 25%, σημαίνει ότι έχω επιρροή, αλλά μπορεί να παρακαμφθεί αν ψηφίσουν διπλάσιοι μέτοχοι εναντίον μου», έγραψε. «Στο 15% ή χαμηλότερο, η αναλογία υπέρ/κατά για να με παρακάμψει καθιστά πολύ εύκολη την εξαγορά από αμφίβολα συμφέροντα».

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ένα σύστημα ψηφοφορίας διπλής κατηγορίας, στο οποίο ένας ιδρυτής ή πρώιμος ηγέτης όπως ο Musk έχει πολλαπλές ψήφους για κάθε μετοχή για να διατηρήσει την τεράστια επιρροή του στην εταιρεία. Ο Mark Zuckerberg, για παράδειγμα, κατέχει το 61% της δύναμης ψήφου στη Meta, παρά το γεγονός ότι οι Vanguard, BlackRock και Fidelity κατέχουν περισσότερες μετοχές από εκείνον.

Πηγές: moneyreview.gr, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση