ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα πατάξει την αστυνομική βία

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αναλύει άμεσα το υλικό κάμερας της αστυνομίας

Μπορεί η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να αποτελέσει τον καταλύτη ώστε να μειωθεί η αστυνομική βία;

Στις ΗΠΑ, όπου οι ειδήσεις με θανάτους πολιτών λόγω της επαφής τους με την αστυνομία είναι πιο συχνές και το πρόβλημα μοιάζει πιο ζέον, ήδη μια εφαρμογή ΑΙ κάνει σημαντική δουλειά.

Το Axios φιλοξένησε, ιεραρχώντας το στα ψηλά, ένα σχετικό ρεπορτάζ που σημειώνει ότι στις ΗΠΑ ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό αστυνομικών τμημάτων αξιοποιεί τις δυνατότητες ενός νέου συστήματος που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς λειτουργεί; Παίρνει -σε απευθείας σύνδεση- το υλικό από τις κάμερες που φέρουν στη στολή τους οι αστυνομικοί και αφού επεξεργάζεται τα δεδομένα, σημαίνει άμεσο συναγερμό όταν προκύπτει προβληματική συμπεριφορά – ή εναλλακτικά επισημαίνει περιπτώσεις με αξιέπαινη συμπεριφορά από την πλευρά των ένστολων.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι μετά το θάνατο του Τάιρ Νίκολς, περισσότερα αστυνομικά τμήματα είναι πιθανό να αναζητήσουν τέτοια εργαλεία, καθώς πέντε ένστολοι του τμήματος του Μέμφις κατηγορήθηκαν για φόνο δευτέρου βαθμού και άλλα εγκλήματα.

Η πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται Truleo, έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει προβλήματα συμπεριφοράς σε μεμονωμένους αστυνομικούς, καθώς και δυνητικά προβληματικά μοτίβα μέσα σε ένα τμήμα.

Όταν τα αστυνομικά τμήματα εγγράφονται στο Truleo, ηχογραφήσεις από όλες τις κάμερες σώματος των αστυνομικών τροφοδοτούνται καθημερινά στο σύστημά του για αυτόματη ανάλυση.

  • Η πλατφόρμα ελέγχει τις εγγραφές σε δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας επεξεργασία φυσικής γλώσσας, επισημαίνει καλές και κακές αλληλεπιδράσεις και στέλνει αναφορά στους επόπτες.
  • Οι αξιωματικοί που επιδεικνύουν ευγένεια και επαγγελματισμό όταν ένας πολίτης αρνείται να υπακούσει σε μια εντολή λαμβάνουν ένα email που επαινεί την απόδοσή τους – όπως και ο επικεφαλής τους.
  • Εάν ένας αστυνομικός χρησιμοποιεί βωμολοχίες, ρατσιστικές ύβρεις, προσβολές ή απειλές -ή εμπλακεί σε σωματική διαμάχη- ο επικεφαλής το μαθαίνει μέσα σε λίγες ώρες.

Το σύστημα αναπτύχθηκε με την εξέταση περισσότερων από 50.000 αλληλεπιδράσεων μεταξύ αστυνομικών και μη συμμορφούμενων πολιτών – εντοπίζει τη χρήση συγκεκριμένης ορολογίας καθώς και ενέργειες όπως βία, καταδιώξεις, συλλήψεις και αιτήματα για ιατρική φροντίδα. Προβληματικές φράσεις -όπως «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ή «με πληγώνεις»- επισημαίνονται αμέσως.

«Δίνει στον επικεφαλής έναν οδικό χάρτη για να εξηγήσει στους αστυνομικούς πώς να είναι πιο επαγγελματίες», λέει ο Άντονι Τασόν, Διευθύνων Σύμβουλος της Truleo με έδρα το Σικάγο και προσθέτει: «Το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που θέλετε σε έναν αστυνομικό είναι κάποιος που μπορεί να δώσει πολλές εξηγήσεις σχετικά με τις εντολές». Αλλά «βλέπουμε πολλούς, ειδικά νέους αστυνομικούς, που δίνουν πολλές εντολές χωρίς καμία εξήγηση» – και τέτοιες επαφές με πολίτες είναι πιθανό να τελειώσουν άσχημα.

Στην υπόθεση Νίκολς, οι αξιωματικοί έδωσαν 71 εντολές σε 13 λεπτά – συμπεριλαμβανομένων «δεκάδων αντιφατικών και ανέφικτων εντολών», σύμφωνα με ανάλυση των New York Times.

Από την κυκλοφορία του πριν από ενάμιση χρόνο, το σύστημα του Truleo αξιοποιήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα του Σιάτλ -το οποίο μόλις ανανεώθηκε με διετές συμβόλαιο- και ακόμα περίπου δώδεκα τμήματα της Καλιφόρνιας. Η αστυνομία στην Αρόρα του Κολοράντο -η οποία έχει λάβει ειδικό διάταγμα από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας για φυλετική προκατάληψη και υπερβολική χρήση βίας- πρόκειται επίσης να αρχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα.

«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αλλαγή κουλτούρας, οι ηγέτες πρέπει να κατανοήσουν την τρέχουσα κατάσταση μέσα στον οργανισμό», δήλωσε ο Αρτ Ακεβέντο, ένας επί μακρόν αρχηγός της αστυνομίας που μόλις ανέλαβε εκεί. Το Truleo βοηθά τους διοικητές να «εντοπίζουν μοτίβα συμπεριφοράς από νωρίς, να παρέχουν συμβουλές και εκπαίδευση και την ευκαιρία να επέμβουν πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως», πρόσθεσε.

Στην Αλαμέντα της Καλιφόρνια, η χρήση βίας από το αστυνομικό τμήμα μειώθηκε κατά 36% μετά την υιοθέτηση του Truleo, σύμφωνα με σχετική έκθεση. Η αντιεπαγγελματική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι αξιωματικοί μειώθηκε κατά 30%, και η μη συμμόρφωση των πολιτών μειώθηκε κατά 12%.
Το Truleo κοστίζει περίπου 50 δολάρια το μήνα ανά ένστολο, το οποίο μπορεί να αντισταθμιστεί με μειώσεις ασφάλισης ή επιχορηγήσεις για τη βελτίωση της κοινοτικής αστυνόμευσης.

Με ή χωρίς τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το υλικό από την κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως συνδρομή στην προσπάθεια να αποτραπεί η αστυνομική βία, εάν οι αστυνομικοί διατηρούν τις κάμερες τους σε λειτουργία και εάν οι επικεφαλής αντιμετωπίσουν αμέσως την προβληματική συμπεριφορά.

«Το βασικό πρόβλημα που έχω, είναι ένας αρχηγός που δεν θέλει να γνωρίζει τι υπάρχει στο βίντεο», λέει ο Τασόν και προσθέτει: «Αυτό μου ραγίζει την καρδιά».

Τα περισσότερα πλάνα από τις κάμερες σώματος παραμένουν ανέγγιχτα, εκτός εάν υπάρχει καταγγελία πολιτών ή προφανές πρόβλημα – όπως ο θάνατος του Νίκολς. «Το υλικό από μόνο του δεν βελτιώνει την αστυνόμευση. Πρέπει να αναλύσεις τα δεδομένα», σημειώνει ο Τασόν.

«Ο Τζορτζ Φλόιντ είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ τώρα», λέει ο Τασόν, του οποίου η πλατφόρμα AI ανέλυε προηγουμένως τις πωλήσεις και τις κλήσεις για την παροχή υποστήριξης πελατών για μεγάλες τράπεζες της Wall Street. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ώρες βίντεο στο cloud που θα μπορούσαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι απλώς κλειδωμένα, εντελώς άχρηστα».

Καθώς ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται, όλο και περισσότερα αστυνομικά τμήματα αναμένεται να αναζητήσουν λύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης στη λογοδοσία των αρχών.

 

Πηγή: Axios

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση