ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία Google με γαλλικά ΜΜΕ

Πρόκειται για συμφωνία-ορόσημο

Kathimerini.gr

Αίσιο τέλος για τα ΜΜΕ στη Γαλλία είχαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ομάδα θεσμικής πίεσης Alliance de la presse d’ information générale (APIG), μία συμμαχία εφημερίδων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, και τη διοίκηση της Google France, η οποία και συμφώνησε να πληρώνει για τη χρήση των κειμένων και του περιεχομένου που παράγεται από τα μέλη της πρώτης. Πρόκειται, όπως σημειώνει το Reuters, για μία συμφωνία-ορόσημο, την πρώτη του είδους της για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα στην Ευρώπη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλες ανάλογες με παρόμοιες ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Facebook, ενώ ανοίγει τον δρόμο πλέον στις εφημερίδες να αιτηθούν αποζημιώσεις από την Google.

Η τελευταία τόνισε ότι θα διαπραγματευθεί μεμονωμένες άδειες με μέλη της συμμαχίας. Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Γαλλίας αποφάσισε πέρυσι ότι η Google oφείλει να πληρώσει εκδοτικά συγκροτήματα και ειδησεογραφικά πρακτορεία για την εκ νέου χρησιμοποίηση και δημοσίευση του περιεχομένου τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ακόμα λόγος που καθιστά ιστορική τη συμφωνία είναι ότι ορισμένες εφημερίδες στη Γαλλία είχαν εμφανίσει σοβαρή μείωση στα έσοδά τους, η οποία είχε συμπέσει με την άνοδο του Διαδικτύου και τη μείωση των αναγνωστών των εντύπων. Επιπλέον, η εν λόγω συμφωνία βασίστηκε σε προηγούμενες μεμονωμένες συμφωνίες, που είχε συνάψει ο αμερικανικός όμιλος με λίγες εφημερίδες στη χώρα, όπως οι Le Monde και Le Figaro. Η καταβολή αντιτίμου από την Google ακολουθεί ορισμένα κριτήρια που τέθηκαν, όπως ο ημερήσιος όγκος πωλήσεων, η μηνιαία επισκεψιμότητα στις αντίστοιχες ψηφιακές εκδόσεις, καθώς και η συμβολή των εφημερίδων στην πολιτική και ευρύτερη ενημέρωση του κοινού. Επιπλέον, όπως αναφέρει το CNBC, η συμφωνία των ψηφιακών πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων ανοίγει τον δρόμο και για την πρόσβαση σε μια νέα υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας από την Google που ονομάζεται News Showcase.

«Επειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο σηματοδοτεί την αποτελεσματική αναγνώριση του συγγενικού δικαιώματος των εκδοτών στον χώρο του Τύπου και την έναρξη καταβολής της αμοιβής τους από ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες κάνουν χρήση των διαδικτυακών τους εκδόσεων», δήλωσε ο Πιερ Λουέτ, διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας Les Echos. Από πλευράς του, ο Σεμπαστιέν Μιζόφ, διευθύνων σύμβουλος της Google France, ανέφερε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των ομίλων παραγωγής ειδήσεων στην ψηφιακή εποχή και να υποστηρίξουμε περαιτέρω τη δημοσιογραφία».

Πρώτη φορά στα χρονικά η Google δήλωσε πέρυσι ότι θα πληρώσει τα εκδοτικά συγκροτήματα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλάζοντας γραμμή πλεύσης έπειτα από χρόνια άρνησης να το πράξει. Είχε προχωρήσει σε προκαταρκτικές συμφωνίες με τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Βραζιλία και τώρα με τη Γαλλία. Σημειωτέον πως η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που ψήφισε αμφιλεγόμενους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι καθιστούσαν υπεύθυνες τις ψηφιακές πλατφόρμες για παραβάσεις ως προς τη χρήση και εκμετάλλευση περιεχομένου παραγόμενου από τρίτους. Τέλος, και η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού της Αυστραλίας έθεσε νέους κανόνες για να αναγκάσει τους ομίλους Τύπου Google και Facebook να αποζημιώνουν τις εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για την αναδημοσίευση του περιεχομένου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ