ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το πρόγραμμα «Άρτεμις», το πρώτο βήμα πριν την κατάκτηση του πλανήτη Άρη

Ο Διοικητής της NASA Jim Bridenstine επισκέφθηκε το διαστημικό κέντρο Marshall της NASA ανακοινώνοντας τον νέο ηγετικό ρόλο που θα αναλάβει το κέντρο

ΑΜΠΕ

Το κέντρο διαστημικών πτήσεων Marshall επέλεξε η NASA για να διαχειριστεί τα σχέδια του οργανισμού για την κατασκευή ενός συστήματος σεληνιακής προσεδάφισης που θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στην επιφάνεια του φεγγαριού το 2024, δεκαετίες μετά την πρώτη προσελήνωση ανθρώπου στον δορυφόρο της Γης, μέσω του προγράμματος που φέρει το ελληνικό όνομα ΑΡΤΕΜΙΣ.

Ο Διοικητής της NASA Jim Bridenstine επισκέφθηκε το διαστημικό κέντρο Marshall της NASA ανακοινώνοντας τον νέο ηγετικό ρόλο που θα αναλάβει το κέντρο Marshall στο πρόγραμμα συστήματος προσεδάφισης ανθρώπων για την επιστροφή στη Σελήνη, όπου βασικά θα δοκιμαστούν οι νέες τεχνολογίες με απώτερο στόχο την αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη τη δεκαετία του 2030.

"Με στόχο την αποστολή ανθρώπων στον Άρη, το πρόγραμμα Άρτεμις είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει αυτή η επόμενη εποχή διαστημικής εξερεύνησης", είπε.

Το Marshall Space Flight Center είναι η γενέτειρα του διαστημικού προγράμματος της Αμερικής. Ήταν εδώ όπου επιστήμονες και μηχανικοί του Marshall σχεδίασαν, κατασκεύασαν, δοκίμασαν και βοήθησαν ώστε να ξεκινήσει ο γιγαντιαίος πύραυλος Saturn V που μετέφερε αστροναύτες στις αποστολές Apollo στη Σελήνη πριν 50 χρόνια.

Το Marshall θεωρείται ότι διαθέτει μοναδικές δυνατότητες και εμπειρία που δεν υπάρχει σε άλλα κέντρα της NASA.

"Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στήριξη που πήραμε εδώ σήμερα από τους εκπροσώπους μας στο Κογκρέσο για το πρόγραμμα Artemis της NASA και την επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη, όπου θα προετοιμαστούμε για το μέγιστο στόχο της ανθρωπότητας που είναι η αποστολή αστροναυτών στον Άρη", δήλωσε ο Bridenstine.

Η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα - όταν άφηνε τα ίχνη του ο Νιλ Άρμστρονγκ - αποτελεί την προτεραιότητα της NASA και της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να κατακτήσουμε τον πλανήτη Άρη.

Η NASA δεσμεύεται μέχρι το 2024 να προσεδαφίσει Αμερικανούς αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη μέσω του προγράμματος που ονόμασε Άρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.

Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία. Τώρα, αναφέρει η NASA, "είναι η προσωποποίηση του δρόμου μας προς το φεγγάρι και είναι το όνομα που δώσαμε στο πρόγραμμά μας για επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα".

"Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης", αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία.

Τονίζει ότι οι αστροναύτες θα εξερευνήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες, συστήματα και ρομπότ,
θα βρουν και θα χρησιμοποιήσουν νερό και άλλους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για μακροχρόνια εξερεύνηση και θα μάθουν πώς να ζουν και να λειτουργούν στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, όπου οι αστροναύτες θα είναι μόνο τρεις μέρες μακριά από τη Γη.

Επίσης, με αυτή την αποστολή, η NASA θα συνεργαστεί με τους εμπορικούς και διεθνείς εταίρους της για να καθιερώσει βιώσιμες αποστολές έως το 2028 και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα - στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη.

Επίσης, στόχος είναι να καθιερωθεί η αμερικανική ηγεμονία και η στρατηγική της παρουσία στη Σελήνη, διευρύνοντας την παγκόσμια οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970.

Φέτος έκλεισαν 50 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση αστροναυτών στο φεγγάρι όταν οι θρυλικοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν του Απόλλων 11, προσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου 1969.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ έθεσε ενώπιον της NASA την πρόκληση να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το 2024 χρονολογία που εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι η τελευταία χρονιά του στη διακυβέρνησης της Αμερικής.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Άρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
NASA  |  Άρης  |  Άρτεμις  |  2024  |  Διάστημα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση