ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Έρευνας: Η κουλτούρα κυβερνοασφάλειας ύψιστη προτεραιότητα

Πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Ασφάλεια InfoCom Security Cyprus 2023, Cyber Resilience in the Age of AI

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η επαναπροσέγγιση των αρχών και η δημιουργία κουλτούρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας τους κράτους και του ιδιωτικού τομέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υφυπουργείο 'Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ανέφερε ο Πάνος Παναγιώτου, Σύμβουλος του Υφυπουργείου, σε χαιρετισμό στο 5ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Ασφάλεια InfoCom Security Cyprus 2023 “Cyber Resilience in the Age of AI”, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η δημιουργία ενός σχεδιασμού, ο οποίος θα θεσπίζει την ασφάλεια του ψηφιακού χώρου και την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Κύπρου, αποτελεί υπόθεση του Υφυπουργείου και εργάζεται καθημερινά γι' αυτό.

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει πανάκεια για την απόλυτη κυβερνο-προστασία, καθώς οι αιτίες κάθε φορά διαφέρουν, αναλύσεις όμως έχουν δείξει πως τις περισσότερες φορές μια επίθεση στον ψηφιακό χώρο ή μια ψηφιακή απάτη οφείλεται στον τόσο αδύναμο παρά ποτέ ανθρώπινο παράγοντα.

"Μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα να τονίσουμε πόσο απαραίτητο είναι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά για την Κύπρο, η οποία καλείται πέραν από βασικά ζητήματα να αντιμετωπίσει και τις τουρκικές προκλήσεις, να δημιουργήσουμε και να θεσπίσουμε την κυβερνοασφάλεια του κράτους", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, μας παρέχονται πλέον εξαιρετικές δυνατότητες  όπως είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, που με τη σωστή ανθρώπινη καθοδήγηση μπορεί να εφαρμοστεί σε συστήματα κυβερνο-προστασίας και με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουμε  τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Ο κ. Παναγιώτου πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε μια χώρα είναι αδιαμφισβήτητα ζωτικής σημασίας, και οφείλουμε ως κράτος και ως αρμόδιοι φορείς να παρέχουμε την αναμενόμενη προστασία για όλα τα πληροφοριακά συστήματα, τα δίκτυα και φυσικά τα δεδομένα των πολιτών της χώρας.

"Με κριτήριο αυτό και τις τελευταίες επιθέσεις που έγιναν, με τη σοβαρή κρίση που δημιουργήθηκε από την επίθεση στο Κτηματολόγιο και τις αδυναμίες που αναγνώσαμε, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έχουν εφαρμοστεί από το Υφυπουργείο μας και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, στα πλαίσια μιας εξαιρετικής συνεργασίας, μια σειρά από δράσεις που εξασφαλίζουν τη προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας με σκοπό την επέκταση του και ευρύτερα", ανέφερε.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική δράση, η οποία έχει ως στόχο να κρατά ασφαλείς, στα πλαίσια του κατορθωτού, όλες τις κρίσιμες υποδομές του κράτους με ενίσχυση και αναβάθμισή τους όπου χρειάζεται, για να εξασφαλίσουμε ότι για τα επόμενα χρόνια η Κύπρος μπορεί να προστατευτεί από κακόβουλες επιθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση