ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Like» από Facebook στην επιβολή του διεθνούς ψηφιακού φόρου

Ο Μ. Ζούκερμπεργκ στηρίζει το φορολογικό πλαίσιο που προωθεί ο ΟΟΣΑ

Kathimerini.gr

Ιδιαίτερα θετικός εμφανίζεται ο ιδρυτής και επικεφαλής της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ως προς την προοπτική να γίνει μια ευρεία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που αφορά τα έσοδα των διεθνών ομίλων και να κληθεί ο ίδιος να πληρώνει φόρο σε διαφορετικές χώρες.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα διεκπεραιωθεί, επειδή 137 χώρες υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ ζήτησαν τον Ιανουάριο να αποφύγουν έναν νέο εμπορικό πόλεμο με αφορμή τη δυνητική αλληλεπικάλυψη φόρων επί των ψηφιακών υπηρεσιών. Πολύ πιθανόν να είχε προκύψει αυτός ο πόλεμος, καθώς ορισμένα κράτη αποφάσισαν μονομερώς να επιβάλουν φόρο σε ομίλους υψηλής τεχνολογίας εγχώριους και παγκόσμιους. Ο επικεφαλής της Facebook, Mαρκ Ζούκερμπεργκ, προσεκλήθη να μιλήσει σήμερα σχετικά με τις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και τα θέματα ασφαλείας στο πλαίσιο του συνεδρίου ασφαλείας του Μονάχου. Επιπλέον, μεθαύριο Δευτέρα, θα έχει συνομιλίες με στελέχη και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι αρμόδιοι σε θέματα ψηφιακής φορολογίας και υψηλής τεχνολογίας.

Απογοήτευση

Βάσει των στοιχείων που είχαν εκ των προτέρων γίνει γνωστά στον Τύπο από την ομιλία του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε το εξής: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει απογοήτευση στους ανθρώπους σχετικά με το πώς φορολογούνται οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Θα ήθελα να επισημάνω πως και εμείς οι επιχειρήσεις θέλουμε να γίνει φορολογική μεταρρύθμιση και είμαι χαρούμενος, που ο ΟΟΣΑ εξετάζει το θέμα αυτό». Και συμπληρώνει: «Μας ενδιαφέρει όλη η διαδικασία του ΟΟΣΑ να έχει θετική έκβαση, οπότε να θεσπιστεί ένα σταθερό, στέρεο και αξιόπιστο σύστημα. Και αναγνωρίζουμε ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να ισοδυναμεί με υψηλότερους φόρους για εμάς, που θα τους πληρώνουμε σε ποικίλες αρχές».

Στο στόχαστρο εθνικών και διεθνών αρχών βρίσκονται εταιρείες όπως η Facebook, που διαχειρίζεται και το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο, αλλά και ο κολοσσός του ψηφιακού λιανεμπορίου Amazon και η μηχανή αναζήτησης Google. Εκμεταλλευόμενες το υπάρχον καθεστώς, μπορούν να καταχωρίζουν τα κέρδη τους σε χώρες όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλοί, όπως, λόγου χάριν, στην Ιρλανδία – και αυτό δύνανται να κάνουν ανεξαρτήτως τού πού βρίσκονται οι πελάτες τους. Οπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, τον Ιανουάριο οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του συγκατατέθηκαν να διαπραγματευθούν νέους κανόνες για το πού θα πρέπει ο φόρος να πληρώνεται και τι μερίδιο των κερδών μιας επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να φορολογείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερες δυτικές χώρες προετοιμάζονται να επιβάλουν φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, διότι δεν υπάρχει συντονισμένα ένα διεθνές πλαίσιο που να αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον απειλεί να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς ως αντίποινα, επειδή εκλαμβάνει τους φόρους ως διάκριση εις βάρος κυρίως των μεγάλων αμερικανικών ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Από πλευράς της Facebook, αυτή επισημαίνει ότι πληρώνει συλλήβδην όλους τους φόρους που της αναλογούν και ότι κατά την τελευταία πενταετία ο αντίστοιχος φορολογικός συντελεστής ήταν 20% κατά μέσον όρο. Ειδικότερα, όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Facebook το 2018 κατέβαλε φόρους 28,5 εκατ. στερλίνες, αν και συγκέντρωσε από τις δραστηριότητές της εκεί σε πωλήσεις 1,65 δισεκατομμύριο στερλίνες, ποσό ρεκόρ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν περιορισμένα χρονικά περιθώρια να δράσουν, διότι υπάρχει προθεσμία έως τις αρχές Ιουλίου να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις επιμέρους παραμέτρους της νέας φορολογίας και να την ολοκληρώσουν στα τέλη του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Αλλάζει όνομα το Facebook;

Αλλάζει όνομα το Facebook;

Το νέο εταιρικό όνομα του Facebook παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι, αναφέρει το Verge ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Μαύρη Δευτέρα για το Facebook

Μαύρη Δευτέρα για το Facebook

«Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος». Το μήνυμα αυτό αντίκριζαν χθες δεκάδες εκατομμύρια χρήστες σε πολλές χώρες του ...
 |  SOCIAL