ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:17
 

Η μετάλλαξη που ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά

Oλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπήρξαν αδύνατοι σε όλη τους τη ζωή

Newsroom Κ, Αθήνα

Oλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπήρξαν αδύνατοι σε όλη τους τη ζωή. Οχι γιατί είχαν ιδιαίτερα καλό μεταβολισμό. Απλά το φαγητό δεν τους ενδιέφερε. Ποτέ δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ποτέ δεν ανησυχούσαν για το επόμενο γεύμα τους. Τώρα, μία ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία πιστεύει ότι ανακάλυψε τον λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν μια γενετική μετάλλαξη που αμβλύνει την αίσθηση της πείνας. Μειώνει, επίσης, τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μελέτη των ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell, στηρίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη βρετανική μελέτη Biobank, που περιλαμβάνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους ηλικίας 40 έως 69 ετών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα DNA καθώς και τα ιατρικά τους αρχεία, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υγείας τους στο πέρασμα των ετών. Μια δεύτερη μελέτη, στην ίδια επιθεώρηση, χρησιμοποίησε δεδομένα από την ίδια μελέτη προκειμένου να καταλήξει σε έναν δείκτη γενετικού κινδύνου για την παχυσαρκία. Ο δείκτης αυτός μπορεί να προβλέψει από τα παιδικά χρόνια ποιος κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκος και ποιος όχι.

Οι δύο μελέτες συνδυαστικά επιβεβαιώνουν μια αλήθεια που οι επιστήμονες θα επιθυμούσαν να κατανοούν περισσότεροι άνθρωποι. Οτι, δηλαδή, υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που κάποιοι άνθρωποι «παλεύουν» με το βάρος τους, ενώ άλλοι δεν αναγκάζονται να το κάνουν. Αυτοί οι βιολογικοί παράγοντες εκφράζονται στην όρεξη για τροφή και όχι στον μεταβολισμό. Αυτοί που κερδίζουν υπερβολικό βάρος ή που παλεύουν μια ζωή να παραμείνουν αδύνατοι νιώθουν μεγαλύτερη πείνα από αυτούς που είναι αδύνατοι χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια.

Η μελέτη για τη μετάλλαξη που περιορίζει την όρεξη πραγματοποιήθηκε από τη δρα Σαντάφ Φαρούκι, καθηγήτρια Μεταβολισμού και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και τον Νικ Ουάρεχαμ, επιδημιολόγο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Στην έρευνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γονίδιο MC4R, που ειδοποιεί ότι κάποιος έχει κορέσει την πείνα του, στους αδύνατους λειτουργεί διαρκώς εξαιτίας κάποιων μεταλλάξεων. Οι άνθρωποι που τις διαθέτουν έχουν την τύχη να νιώθουν διαρκώς χορτάτοι. Εχει υπολογιστεί πως το 6% του πληθυσμού διαθέτει τέτοιες μεταλλάξεις. «Ετσι, το γονίδιο MC4R αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικός παράγοντας, αν όχι ο σημαντικότερος, στον έλεγχο του βάρους», κατέληξε η δρ Φαρούκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Το " μεγεθος μαρμαρου" που προκληθηκε απο " σκονη του διαστηματος", δηλαδη απο την πολη ερχομαι και ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:38

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Restart - Το μήνυμα που γίνεται κίνημα

«Restart with Elena Stavrou Syrou!!!!!! Interesting!»
Christos A.  |  17:12

GEEK: Τελευταία Ενημέρωση

Το 2017 η Wikipedia είχε μπλοκαριστεί προσωρινά στην Τουρκία, ενώ φέτος έχει συμβεί το ίδιο κατά διαστήματα στη Βενεζουέλα

Η Κίνα μπλόκαρε την Wikipedia

Η Wikipedia έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα πιο μακρύ κατάλογο διαδικτυακών τόπων στην Κίνα, που έχουν πέσει «θύμα» των ...
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΝΕΑ
X