ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ρομποτική λύνει τα χέρια των εταιρειών & δένει των εργαζομένων

Στην έκθεση αναλύονται και οι μελλοντικές επιπτώσεις της «Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής πιθανόν να αναγκάσουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν ειδικούς νόμους για τους εργαζομένους και να κάνουν τροποποιήσεις στις παραδοσιακές εργασιακές πρακτικές σχετικά με την ασφάλεια των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, αναφέρεται σε έκθεση που συνέταξε ο Διεθνής Δικηγορικός Σύλλογος (IBA).

Από την έρευνα προκύπτει ότι το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας μεταπτυχιακού επιπέδου σε όλο τον κόσμο πιθανόν να αντικατασταθούν από μηχανήματα ή λογισμικό, ενώ προειδοποιεί ότι τα νομικά πλαίσια που ρυθμίζουν την απασχόληση και την ασφάλεια γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς παρωχημένα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv επικαλούμενη τα στοιχεία της έκθεσης, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών -με βάση το φθηνότερο εργατικό δυναμικό- σύντομα θα εξαλειφθεί καθώς τα εργατικά κόστη θα μειωθούν σημαντικά με τη χρήση ρομπότ και συστημάτων πληροφορικής.

Η έκθεση των 120 σελίδων, η οποία επικεντρώνεται στις νομικές επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, συντάχθηκε από μια ομάδα δικηγόρων που ειδικεύονται σε θέματα απασχόλησης του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου. Στην έκθεση αναλύονται τόσο οι αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει στο χώρο στης εργασίας όσο και στις μελλοντικές επιπτώσεις της «Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0».

Οι τρεις προηγούμενες επαναστάσεις ορίζονται ως «εκβιομηχάνιση», «εξηλεκτρισμός» και «ψηφιοποίηση». Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αποτελεί στην ουσία τη σύζευξη όλων των σημερινών τεχνολογιών με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή την αυτοματοποίηση όλων σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

«Θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας που καταλαμβάνονται από τον άνθρωπο κινδυνεύουν να ανατεθούν σε ρομπότ και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και οι ισχύουσες νομοθεσίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν θα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, κατάλληλες. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι νόμοι για την εργασία και την απασχόληση ώστε να συμβαδίζουν με την ραγδαία εξέλιξη της αυτοματοποίησης», αναφέρεται στην έκθεση.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες θέσεις εργασίας θα πρέπει να καταλαμβάνονται αποκλειστικά από ανθρώπους - παραδείγματος χάριν η φροντίδα των νεογνών. Ανάμεσα στα επαγγέλματα που θεωρούνται πιο πιθανό να εξαφανιστούν είναι αυτά των λογιστών, των δικαστικών γραμματέων και των «υπαλλήλων γραφείου των φορολογικών αρχών».

Ο παραδοσιακός χώρος εργασίας φαίνεται ότι αποσυντίθεται, αναφέρεται στην έκθεση, αφού στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, άλλοι που θα δουλεύουν εξ αποστάσεως, ενώ θα επικρατεί ένα θολό τοπίο μεταξύ του επαγγελματικού και του προσωπικού χρόνου. Όπως καταλήγει η έκθεση, ο χώρος εργασίας μπορεί εντέλει στο μέλλον να εξυπηρετεί μόνο τον σκοπό της διατήρησης της κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εργαζομένων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X