
Kathimerini.gr
Οι όρκες περιστασιακά πλησιάζουν τους ανθρώπους και τους προσφέρουν… κεράσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τους επιστήμονες, ωστόσο, να περιορίζονται μονάχα σε εικασίες για τους λόγους της συμπεριφοράς αυτής.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι όρκες να προσπαθούν να «χειραγωγήσουν» για κάποιον λόγο τους ανθρώπους που τις πλησιάζουν
Ερευνητές κατέγραψαν δεκάδες περιπτώσεις των ασπρόμαυρων κητών (Orcinus orca) να ρίχνουν λογής θηράματα (όπως ψάρια, πουλιά, σαλάχια, φύκια και χελώνες) μπροστά σε ανθρώπους. Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, οι όρκες στη συνέχεια περίμεναν να δουν τι θα έκαναν οι άνθρωποι με τις «προσφορές» τους.
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι τι προκαλεί στις όρκες τη συμπεριφορά αυτή, που έχει καταγραφεί πολλάκις μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών σε διάστημα είκοσι ετών.
Κοινωνικότητα ή… δόλος;
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιστημονική επιθεώρηση Comparative Psychology, οι όρκες είναι γνωστές για το χαρακτηριστικό τους να μοιράζονται την τροφή τους.
«Οι όρκες συχνά μοιράζονται την τροφή μεταξύ τους – είναι μια φιλοκοινωνική δραστηριότητα και ένας τρόπος με τον οποίο χτίζουν σχέσεις μεταξύ τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζάρεντ Τάουερς, εκτελεστικός διευθυντής του Bay Cetology, ενός ινστιτούτου έρευνας κητωδών στον Καναδά. «Το γεγονός ότι μοιράζονται επίσης με τους ανθρώπους μπορεί να δείχνει το ενδιαφέρον τους να σχετίζονται και με εμάς».
Α) Μια νεαρή φάλαινα-δολοφόνος NZ155 (Fossey) προσφέρει ένα κομμάτι συκώτι στην Ingrid N. Visser στον δυτικό Νότιο Ειρηνικό. Βιντεοσκόπηση: Steve Hathaway. (Β) Μια φάλαινα-δολοφόνος προσφέρει ένα ολόκληρο σαλάχι στον Leonardo González σε ένα σκάφος στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό. Φωτ: Lucía Corral. (Γ) Μοναχική νεαρή θηλυκή φάλαινα-δολοφόνος T046C2 (Sam) έτοιμη να ανακτήσει μια ολόκληρη φώκια αφού την προσφέρει στον Τάουερς και τους συναδέλφους του, στον βόρειο Ειρηνικό – Φωτ.: Jared R. Towers. (Δ) Μια ενήλικη θηλυκή φάλαινα-δολοφόνος NZ51 (Dian) ανακτά το μεγαλύτερο μέρος ενός σαλαχιού αφού το προσέφερε στον Μπράιαν Σκέρυ, στον δυτικό Νότιο Ειρηνικό. Photo: Brian Skerry.
Το ενδεχόμενο μιας διαφαινόμενης πρόθεσης σύνδεσης με τους ανθρώπους, ωστόσο, είναι μία από τις πιθανές εξηγήσεις αυτής της συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα θαλάσσια αυτά «πεσκέσια» στους ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι μία αφορμή για τις όρκες «να εξασκήσουν μία επίκτητη πολιτισμική συμπεριφορά, να εξερευνήσουν ή να παίξουν» και ενδεχομένως να δημιουργήσουν σχέσεις μαζί μας.
Παρότι φαινομενικά η συμπεριφορά αυτή μοιάζει αλτρουιστική, οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι όρκες να προσπαθούν να «χειραγωγήσουν» για κάποιον λόγο τους ανθρώπους που τις πλησιάζουν – αν και δεν είναι σαφές τι προσπαθούν να επιτύχουν οι όρκες.
Οι ερευνητές ανέφεραν 34 αλληλεπιδράσεις ανταλλαγής από όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ο Τάουερς και οι συνάδελφοί του ενέταξαν στην έρευνα και τις δικές τους διαδράσεις με όρκες, κάποιες καταγεγραμμένες με κάμερα, αλλά και εκείνες που περιέγραψαν μάρτυρες σε συνεντεύξεις. Ωστόσο, η ομάδα συμπεριέλαβε στην έρευνα μόνον τις επαφές κατά τις οποίες οι όρκες πήραν την πρωτοβουλία να πλησιάσουν εκείνες τους ανθρώπους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αγνόησαν τα κεράσματα των φαλαινών. Τότε, οι όρκες έπαιρναν πίσω το προσφερόμενο αντικείμενο και το μοιράζονταν με άλλα μέλη του κοπαδιού τους. Σε λίγες περιπτώσεις, έκαναν νέα προσπάθεια ή και προσπάθειες προσφοράς στους ανθρώπους.