ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι σημαίνει η απαρτία κολοσσών του cloud στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης στην «Κ»

Kathimerini.gr

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Ταχύτερες ηλεκτρονικές αγορές, πιο γρήγορο ανέβασμα φωτογραφιών και βελτίωση της ποιότητας μιας τηλεδιάσκεψης είναι ορισμένα από τα οφέλη που θα καρπωθούν οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου στην καθημερινότητά τους από τη διαδοχική ανάπτυξη υποδομών υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Google είναι ο τρίτος τεχνολογικός κολοσσός μετά τη Microsoft και την Amazon που προχωρά στο βήμα αυτό στην Ελλάδα, μία από τις λιγοστές χώρες παγκοσμίως εκτός της Βορείου Αμερικής, στην οποία θα έχουν τοπική παρουσία με υποδομές οι τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές παροχής υπηρεσιών cloud.

Η είδηση δημιούργησε αισιοδοξία στην ελληνική αγορά, τόσο λόγω του μεγέθους της επένδυσης (αν και ο προϋπολογισμός της δεν αποκαλύπτεται, εκτιμάται πως προσμετράται σε εκατοντάδες εκατομμύρια) όσο και για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Μάλιστα, έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, δείχνει πως έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Εκτός όμως από αυτά πως ακριβώς θα ωφεληθούν πρακτικά οι χρήστες στην Ελλάδα από τη δημιουργία όλων αυτών των data centers;

Ο Διομήδης Σπινέλλης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην «Κ», δίνει ένα απλό παράδειγμα: «Φανταστείτε κάποιον που προσπαθεί να παίξει μαριονέτες ή καραγκιόζη και οι φιγούρες βρίσκονται 10 μέτρα μακριά. Αυτή είναι η κατάσταση όταν δεν έχουμε στη χώρα μας τα κέντρα δεδομένων. Αντίθετα, όταν βρίσκεται πίσω από τη σκηνή (αντίστοιχα χρησιμοποιούμε τα κέντρα δεδομένων που κατασκευάζονται τώρα στην Ελλάδα) έχει πολύ καλύτερο έλεγχο στις φιγούρες».

Όπως προσθέτει, η δημιουργία των data centers θα οδηγήσουν σε καλύτερης ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ταχύτητα. «Θα αποκρίνονται πιο γρήγορα οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, όταν περιηγούμαστε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, όταν βλέπουμε μια ταινία, όταν αγοράζουμε ένα ψηφιακό εισιτήριο, όταν συμμετέχουμε σε μια τηλεδιάσκεψη, οργανώνουμε ένα ταξίδι, ή ανεβάζουμε φωτογραφίες στον προσωπικό μας αποθηκευτικό χώρο στο νέφος (cloud). Μια διαδικασία που σήμερα απαιτεί δέκα δευτερόλεπτα τώρα θα μπορεί να ολοκληρώνεται σε τρία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, νευραλγικός θα είναι και ο ρόλος που θα παίξουν τα τοπικά κέντρα δεδομένων στις μελλοντικές εφαρμογές που σχετίζονται με το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων» και περιλαμβάνουν την αυτόνομη οδήγηση, τις παραδόσεις προϊόντων με drones, την ανάπτυξη «έξυπνων πόλεων» αλλά και τα αυτόματα εργοστάσια του μέλλοντος.

«Όλες αυτές οι υπηρεσίες χρειάζονται συστήματα που θα αποκρίνονται γρήγορα. Επομένως, έχοντας τα κέντρα δεδομένων κοντά είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν και να προσφερθούν», εξηγεί ο κ. Σπινέλλης.

Όσο για το εάν τελικά όλα αυτά συνιστούν ένα πιο «γρήγορο διαδίκτυο» o ίδιος απαντά: «Η ταχύτητα του διαδικτύου έχει δύο σημαντικές παραμέτρους: τη δική μας σύνδεση και τη σύνδεση αυτού που μας παρέχει τα δεδομένα ή την υπηρεσία. Όταν λέμε “γρήγορο ίντερνετ”, συχνά μιλάμε για το τελευταίο βήμα, για το πόσο γρήγορα συνδεόμαστε με τον πάροχο της διαδικτυακής σύνδεσης. Από τον πάροχο και μετά υπάρχει το παρασκήνιο. Τα τοπικά κέντρα δεδομένων λύνουν τα
προβλήματα της άλλης άκρης: πόσο γρήγορα μπορούν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε να φτάσουν κοντά σε εμάς. Με δύο λέξεις: θα δούμε καλύτερη απόκριση σε διαδικτυακές υπηρεσίες που την απαιτούν».

Σημειώνεται ότι η Google είναι ο τέταρτος τεχνολογικός κολοσσός μετά τη Microsoft, την Amazon και την Digital Realty που αναπτύσσει υποδομές cloud στην Ελλάδα, η οποία πλέον θα είναι μία από τις λιγοστές χώρες παγκοσμίως εκτός της Βορείου Αμερικής, στην οποία θα έχουν τοπική παρουσία με υποδομές οι τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές παροχής υπηρεσιών cloud.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X