ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το Twitter δεν είναι πια ασφαλές»

Στελέχη του καταργηθέντος εποπτικού συμβουλίου της πλατφόρμας μιλούν για υποδαύλιση του μίσους από τον νέο ιδιοκτήτη

Kathimerini.gr

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, τα μέλη του συμβουλίου εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter έλαβαν ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Ηταν λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή τους με τα στελέχη της εταιρείας – μια συνάντηση που είχε ήδη αναβληθεί μία φορά. Το μήνυμα τους ενημέρωνε για τη διάλυση του συμβουλίου. «Καθώς το Twitter περνάει σε μια νέα φάση, επαναξιολογούμε τους τρόπους να φέρουμε τις καλύτερες εξωτερικές συνεργασίες για τα προϊόντα που αναπτύσσουμε και τις πολιτικές μας. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, αποφασίσαμε ότι το συμβούλιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας δεν είναι η καλύτερη δομή για να το κάνουμε αυτό», έγραφε το σχετικό μήνυμα, το οποίο έχει στα χέρια της η «Κ».

«Ο τρόπος που ο Μασκ δείχνει ότι θέλει να λειτουργεί το Μέσο δίνει ένα σήμα στους ανθρώπους που εκφράζουν ρητορική μίσους ότι είναι εντάξει αυτή η συμπεριφορά».

Η είδηση δεν έπεσε ακριβώς ως κεραυνός εν αιθρία. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της δημοφιλούς πλατφόρμας ο Ελον Μασκ, κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα στον εταιρικό μικρόκοσμο του Twitter, αλλά και στα εκατομμύρια χρηστών της πλατφόρμας. Η διάλυση του συμβουλίου ήταν η τελευταία προσθήκη σε μια σειρά σαρωτικών αλλαγών που προηγήθηκαν. Από τις μαζικές απολύσεις των πρώτων ημερών, τις φωτογραφίες με τα κρεβάτια μέσα στα γραφεία των εργαζομένων, τις παραιτήσεις εργαζομένων, τις αλλαγές στη διαχείριση περιεχομένου, τους διαφημιζόμενους που αποχώρησαν μέχρι την αποκατάσταση του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ –με τον τέως POTUS, ωστόσο, να μη δείχνει ενδιαφέρον να επιστρέψει στο άλλοτε προνομιακό πεδίο πολιτικής του– ο Ελον Μασκ δεν κάθεται ήσυχος στον θρόνο του. Αντιθέτως, δεν σταματά να «τιτιβίζει» και κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με σιγουριά πού το πάει ο ισχυρός άνδρας της Tesla και της SpaceX.

Αν Κολίερ. 

«Το Twitter δεν είναι πια μια ασφαλής πλατφόρμα», λέει στην «Κ» η Αμερικανίδα Εϊρλιάνι Αμπντούλ Ραχμάν, τέως μέλος του συμβουλίου εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Η Αμπντούλ Ραχμάν με την Αν Κολίερ και τη Λέσλι Ποντέστα ήταν τρία μέλη του συμβουλίου που παραιτήθηκαν λίγες μέρες πριν από την οριστική του διάλυση. «Παρακολουθούσα τις διαπραγματεύσεις του Ελον Μασκ και τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως αν ξεπερνούσε κάποιες κόκκινες γραμμές θα παραιτούμουν. Οπως και έκανε», εξηγεί. «Για μένα το πρώτο πράγμα ήταν η αύξηση της ρητορικής μίσους». Πράγματι, μελέτες έδειξαν ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο νέος ιδιοκτήτης, οι ύβρεις εναντίον των μαύρων Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 202%, εναντίον των γκέι ανδρών κατά 58% και οι αντισημιτικές αναρτήσεις κατά 61%. Η δεύτερη κόκκινη γραμμή, συνεχίζει, ήταν η επαναφορά αποκλεισμένων λογαριασμών, ορισμένοι από τους οποίους συνδέθηκαν με τις ταραχές της 6ης Οκτωβρίου. «Ο τρόπος με τον οποίο ο Μασκ δείχνει πως θέλει να λειτουργεί το Twitter είναι σαν να δίνει ένα σήμα στους ανθρώπους που εκφράζουν ρητορική μίσους. Σαν να τους λέει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι εντάξει. Και το βλέπεις αυτό να εκδηλώνεται και online», μας λέει.

Το συμβούλιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter ιδρύθηκε το 2016. Ηταν ένα εξωτερικό συμβουλευτικό όργανο εμπειρογνωμόνων που λειτουργούσε σε εθελοντική βάση και δεν είχε σχέση εργασίας με την ίδια την πλατφόρμα. Τα μέλη του συμβουλίου είχαν τακτικές συνεδριάσεις με στελέχη της εταιρείας που ήταν επιφορτισμένα με την ασφάλεια των χρηστών, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευθύνη για τις αποφάσεις που έπαιρνε η εταιρεία. Πολλές φορές τα μέλη του συμβουλίου συσχετίστηκαν με λάθη και παραλείψεις του Twitter στο θέμα της παιδικής ασφάλειας.

Κάτι τέτοιο έγινε πριν από λίγες ημέρες όταν η συνάδελφος της Εϊρλιάνι Αμπντούλ Ραχμάν, η Αν Κολίερ, τουίταρε την είδηση της παραίτησής τους. Η Αν είδε να αναδημοσιεύει το tweet ο Μάικ Τσερνόβιτς, ένας ινφλουένσερ που έχει συνδεθεί με το συνωμοσιολογικό PizzaGate, γράφοντας: «Ολοι εσείς ανήκετε στη φυλακή» και ποστάροντας μια αγωγή που κυνηγάει την πλατφόρμα εδώ και δύο χρόνια για την αναπαραγωγή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ο Ελον Μασκ αναδημοσίευσε το thread, έκανε αναφορά σε όλα τα ονόματα και έγραψε ότι «είναι έγκλημα ότι αρνήθηκαν να κάνουν κάτι για την παιδική εκμετάλλευση εδώ και χρόνια». Ο Τζακ Ντόρσεϊ, ιδρυτής της πλατφόρμας, μπήκε στη συζήτηση και απάντησε: «Λάθος». Η παρέμβασή του, ωστόσο, δεν άλλαξε κάτι. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα τα ποστ πήραν φωτιά.Εϊρλιάνι Αμπντούλ Ραχμάν

Εϊρλιάνι Αμπντούλ Ραχμάν.

Απειλές

«Λάβαμε απειλές στο email μας, στο LinkedIn, στο Twitter, σε όλες τις πλατφόρμες και ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το μίσος εναντίον μας», μας λέει η Αν Κολίερ σε μια βιντεοκλήση. «Ανεξάρτητα από το αν υπήρχε ή όχι πρόθεση, τουιτάροντας για εμάς, χωρίς να είναι κάτι ξεκάθαρο ή απαντώντας σε ένα tweet που μας αναφέρει, ο Μασκ φαίνεται πως χρησιμοποιεί τους ακολούθους του ως όπλο και θυματοποιεί τους χρήστες σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του ότι δίνει προτεραιότητα στην ασφάλειά τους».

Αλήθεια, πώς αντιμετώπιζε το συμβούλιο το θέμα της παιδικής προστασίας στο Twitter, ρωτάω την Αμπντούλ Ραχμάν. «Μετά την έλευση του Μασκ δεν έχει γίνει τίποτα. Πριν από αυτό γίνονταν συχνοί έλεγχοι. Θα στέλναμε εκθέσεις και σημειώματα στην ομάδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter κι εκείνοι θα αναλάμβαναν δράση πολύ γρήγορα», μας εξηγεί. Οταν αναφέρω το θέμα του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ, του αποκλεισμού και της επαναφοράς του, η Αμπντούλ Ραχμάν είναι απόλυτη. «Για μένα αυτό ήταν μια κόκκινη γραμμή. Αυτή η βία που κατέληξε σε θανάτους δεν θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε η 6η Ιανουαρίου», σημειώνει. Η Αν Κολίερ, αν και συμφωνεί με τη συνάδελφό της, είναι πιο διπλωματική. «Η διαχείριση περιεχομένου είναι σύνθετη και όταν μιλάμε για ένα δημόσιο πρόσωπο μπαίνει στην κουβέντα και η ειδησεογραφική αξία, οπότε οι διαχειριστές πρέπει να αποφασίσουν εάν η κοινή γνώμη πρέπει να ξέρει τι λέει ένα δημόσιο πρόσωπο», τονίζει και συμπληρώνει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να είναι κάποιος συνεπής στους κανόνες για όλους, ειδικά όταν υπάρχει απειλή βίας. «Αλλά υπάρχει και αυτή η ισορροπία που πρέπει να πετύχουν οι πλατφόρμες και είναι δύσκολο να γίνει σωστά», υπογραμμίζει.

Προς το παρόν και οι δύο θα διατηρήσουν τους λογαριασμούς τους στο Twitter ανοιχτούς για να δουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Ρωτάω πώς νομίζουν ότι θα μοιάζει η πλατφόρμα σε ένα χρόνο. Η Εϊρλιάνι δυσκολεύεται να απαντήσει. Βρίσκει τα λόγια η Αν: «Μια σκιά του εαυτού του, και περισσότερο ένα όργανο για Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους απ’ ό,τι υπήρξε ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X