ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Έξυπνες» λύσεις για να μειώσουμε τον λογαριασμό του ρεύματος

Έτσι θα μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος απλά και εύκολα

must.com.cy

Οι περισσότεροι από εμάς, κάθε φορά που παίρνουμε στα χέρια μας τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, παθαίνουμε ένα μίνι εγκεφαλικό και αναρωτιόμαστε τι πήγε λάθος και γιατί το ποσό είναι τόσο μεγάλο. Και ενώ σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις χρεώσεις του παρόχου που μάς προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχουν μερικά πράγματα που ως καταναλωτές μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας και τα οποία θα φέρουν σημαντική μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος. Δείτε στην συνέχεια μερικούς τρόπου εξοικονόμησης ενέργειας που έχει προτείνει η ΑΗΚ μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της και μερικούς άλλους, που για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι μυστικό αλλά πολύ λίγοι τους γνωρίζουμε.

Θερμομόνωση
​Η κατάλληλη μόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη και αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε να κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη, να μην αερίζετε υπερβολικά τους χώρους που θα θερμάνετε και να κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο. Παράλληλα, μπορείτε να προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου, να αντικαταστήσετε τα παράθυρα από μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά διπλά τζάμια και να προσθέσετε μόνωση στους τοίχους.

Θέρμανση χώρων
Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα. Αν έχετε κλιματιστικό, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 22oC. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας να μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με οποιοδήποτε τρόπο, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση του. Αν έχετε κεντρική θέρμανση, φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από εξειδικευμένο συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητας τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.

Φωτισμός
Αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές των χώρων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμείστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα. Αν έχετε την επιλογή, προτιμήστε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο. Πέρα από αυτά, φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Προτιμήστε, επίσης, ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.

Να μην ξεχνάτε ακόμη να χρησιμοποιείται λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. Η περιεκτικότητα τους σε υδράργυρο καθιστά αναγκαία την σωστή διαχείριση τους κατα το τέλος της ζωής τους καθώς και σε περίπτωση που ο λαμπτήρας φθορισμού σπάσει, για τη δική σας ασφάλεια. Για τ​ο λόγω αυτό το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εκδόσει ειδικό έντυπο για τα ​προτεινόμενα μέτρα ​που πρέπει να λαμβάνονται. Εννοείται, πως πρέπει να θυμάστε να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

Θερμοσίφωνας - Ζεστό νερό
Ανάψτε το θεμοσίφωνα σας όσο και όταν χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα. Προτιμήστε το ντούς από το μπάνιο στη μπανιέρα, αφού στην πρώτη περίπτωση ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό. Αν και είναι ίσως περιττό, ας θυμήσουμε ότι δεν πρέπει να αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.

Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).

Οικιακές συσκευές​

Ηλεκτρική κουζίνα
Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο. Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.

Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

Ψυγεία - Καταψύχτες
Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του. Επιλέξετε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7oC και του καταψύκτη στους -18oC. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.

Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φρονίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. Παράλληλα, μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

‘Οταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή. Να θυμάστε να μην βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).

Πλυντήριο ρούχων
Επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή, ενώ για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε καινούργιο πλυντήριο τύπο​​υ Hot Fill, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60oC όσο και στους 90oC και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40oC. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει (συνήθως 5-6 κιλά ρούχα) και να εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

Συνδέστε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο σας για ζεστό νερό. Όταν απουσιάζετε, κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.

​Πλυντήριο πιάτων
Όπως και με το πλυντήριο ρούχων, έτσι και με αυτό των πιάτων, επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή και φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει και να εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν απουσιάζετε, εννοείται πως πρέπει να κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.

Μικροσυσκευές
Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για τη κατανάλωση της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Να θυμάστε πως οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, για αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις. Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λ.π.. όταν δεν τα χρειάζεστε.

Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τελεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.​

Ηλεκτρονικός υπολογιστής
Αν χρησιμοποιείται πολλές ώρες τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορείτε να μειώσετε την φωτεινότητά του αφού η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναστολή λειτουργίας (hibernation) αντί για κατάσταση αναμονής (stand-by) και να τακτοποιήσετε τον σκληρό δίσκο αφού όσο πιο γρήγορα και σωστά δουλεύει, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.

Τηλεόραση
Η επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+). είναι αναγκαία αν θέλετε να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος αφού με την χρήση τους μπορεί να εξοικονομηθεί ως και 46% της ενέργειας. Όταν δεν χρησιμοποιείται την τηλεόραση, τότε πρέπει να την σβήνετε από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ.

Photos on Unsplash

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση

To LPM Restaurant & Bar Limassol προσθέτει στο πρωτότυπο μενού του ένα επώνυμο La Vie en Rosé brunch από το Σαββάτο 4 ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΞΟΔΟΣ