ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σταφίδες διατροφική αξία, ιδιότητες και θερμίδες

Χαρακτηρίζεται μαύρο χρυσό γιατί αποτελεί το νούμερο ένα αγαθό εξαγωγής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μαύρο χρυσό... έτσι την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και αυτό όχι μόνο γιατί αποτελούσε το νούμερο ένα αγαθό εξαγωγής, αλλά και γιατί οι άνθρωποι της εποχής καταλάβαιναν τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Θρεπτικά συστατικά και οφέλη στην υγεία

1. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα και αποτελούν μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις ατονίας και έλλειψης ενέργειας.

2. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, συγκεκριμένα αδιάλυτες φυτικές ίνες, και η τακτική κατανάλωσή τους, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

3. Παρέχουν υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρκίνου ή στην επιβράδυνση της προόδου του.

4. Αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, που είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη σιδηροπενικής αναιμίας.

5. Οι σταφίδες περιέχουν ασβέστιο, κύριο στοιχείο των οστών, ενώ παράλληλα περιέχουν και βόριο, σημαντικό για τη σωστή διαμόρφωση των οστών και την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου.

6. Είναι πλούσιες σε κάλιο και η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

7. Περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να ενεργοποιήσει τη λίμπιντο και να ενισχύσει τις σεξουαλικές επιδόσεις.


Πώς να τις καταναλώσετε

Οι σταφίδες μπορούν να προστεθούν στη βρώμη, στο γιαούρτι, στα δημητριακά πρωινού, στις σαλάτες, στα κέικ, στα μπισκότα, στο ρύζι, σε συνδυασμό με κρεατικά ή πουλερικά ακόμα και σε κάποια smoothies, για να προσθέσουν γεύση και όχι μόνο. Επιπλέον, μπορούν να καταναλωθούν σαν σνακ σε συνδυασμό με ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση