ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρκαδία: Στολίδια από πέτρα

Η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με την πλούσια φύση της, την έχουν καθιερώσει ως προορισμό όλο τον χρόνο

Newsroom Κ, Αθήνα

Πέτρινα σπίτια, πέτρινα βραχομονάστηρα, πετρογέφυρα, λιθόστρωτα, νερόμυλοι, νεροτριβές και πατητήρια. Ναι, η Αρκαδία έχει ποτάμια, ψηλά βουνά και λίγη θάλασσα. Έχει δάση, σπάνια είδη φυτών, έχει παραδόσεις και μεγάλη ιστορία, αλλά ο λόγος που όλοι θα έρθουν εδώ είναι ουσιαστικά η αρχιτεκτονική της. Οι συμπαγείς πέτρινοι οικισμοί που διατηρούνται στον χρόνο και αναδεικνύονται σε δημοφιλείς προορισμούς όλες τις εποχές. Κι αν το μεγαλύτερο μέρος της είναι συνδεδεμένο στις συνειδήσεις με τον χειμώνα, εκείνοι που ξέρουν απολαμβάνουν τα καλοκαίρια τη δροσιά στα ορεινά, την πεζοπορία στα οργανωμένα μονοπάτια της και τη διαμονή σε πέτρινους ξενώνες χωρίς air condition.

Η Βυτίνα είναι από τα πιο δημοφιλή χωριά της Αρκαδίας. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Ξακουστοί μάστορες και πελεκητές είναι οι Λαγκαδινοί. Αυτοί έχτισαν όλα τα χωριά της περιοχής, αλλά και πολλά σε όλη την Ελλάδα, από τον 17ο μέχρι τον 20ό αιώνα. Ταξίδευαν σε μπουλούκια και ομόρφαιναν τον κόσμο. Σήμερα, το χωριό τους, τα Λαγκάδια, είναι ένα από τα ωραιότερα της περιοχής, παρότι όχι και τόσο διάσημο όσο η κοντινή Βυτίνα, ο πρώτος οικισμός που αναπτύχθηκε τουριστικά χάρη στην κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Εδώ θα βρείτε καλά τοπικά προϊόντα, μαγαζιά για φαγητό, αλλά και βάσεις για οργανωμένες πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού και διαδρομές με ATV και 4X4 (Explore Mainalo, explore-mainalo.gr). Αρκετά κοντά βρίσκεται και το σπήλαιο Κάψια (καθημερινά 09.00-15.00, τηλ. 6942-411384, είσοδος 4 ευρώ), όπου βρέθηκε πλήθος ανθρώπινων σκελετών. Σταρ είναι και η Δημητσάνα, που είναι χτισμένη σε δύο αντικριστούς λόφους. Στα καλντερίμια της περιηγείσαι παρατηρώντας αρχοντόσπιτα, πλατείες και μνημεία. Ένα από αυτά είναι η ιστορική βιβλιοθήκη με σπάνια κειμήλια. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00, είσοδος 4 ευρώ, piop.gr) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στον χώρο του, κατά την Επανάσταση του 1821 λειτουργούσαν 14 μπαρουτόμυλοι. Σήμερα θα δείτε έναν από αυτούς, καθώς και νεροτριβή, αλευρόμυλο, ρακοκάζανο και βυρσοδεψείο.

Τα αρκαδικά ποτάμια προσφέρονται για ράφτινγκ. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Νοτιότερα είναι η Στεμνίτσα, με ανηφορικά καλντερίμια, ωραία σπίτια με ξύλινα χαγιάτια και μια ζωντανή πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Ο Λούσιος και το φαράγγι του, που περνά πλάι στο χωριό, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να έρθετε εδώ. Κατ’ αρχάς μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ (Trekking Hellas Αρκαδίας: trekking.gr), όπως και στον Αλφειό, αλλά και πεζοπορία. Η διαδρομή ξεκινά από τη Δημητσάνα, ενώνοντας τρία από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής που βρίσκονται στο φαράγγι: τη Νέα Μονή Φιλοσόφου του 17ου αιώνα, την ερειπωμένη Παλαιά Μονή, όπου λειτούργησε κρυφό σχολειό, και τη Μονή Προδρόμου του 16ου αιώνα. Η πεζοπορία διαρκεί μία ώρα και μπορεί να συνεχιστεί έως τον ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας, ένα φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού.

Από εκεί εύκολα φτάνεις στην επίσης πέτρινη Καρύταινα, με το φράγκικο κάστρο της και το ονομαστό γεφύρι της στον ποταμό Αλφειό. Μιλώντας για πεζοπορία, πάντως, στην Αρκαδία βρίσκεται το διάσημο πλέον Mainalon Trail, το μονοπάτι 75 χλμ. που δημιουργήθηκε από ντόπιους εθελοντές και είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων. Η διαδρομή ξεκινά από τη Στεμνίτσα και καταλήγει στα Λαγκάδια, διασχίζοντας τα ομορφότερα χωριά και τοπία της περιοχής. Είναι δε χωρισμένη σε 8 τμήματα και γίνεται σε 5 μέρες, με διανυκτέρευση κάθε βράδυ σε άλλο χωριό (menalontrail.eu).

Βόλτες στα στενά της Δημητσάνας. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Το Μαίναλο «σβήνει» στo οροπέδιο της Μεγαλόπολης και της Τρίπολης κι έπειτα υψώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα. Είναι το μεγαλύτερο βουνό της Πελοποννήσου, με απίστευτα πυκνά δάση –καστανιές και έλατα–, ιδανικά για διαδρομές με τα πόδια, το ποδήλατο ή τη μηχανή, με φαράγγια, καταρράκτες και σπάνια φυτά, για τα οποία θα μάθετε στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα, στο χωριό Βασκίνα (έπειτα από συνεννόηση, τηλ. 27550-22021, fdparnonas.gr).

Ο κόσμος της Τσακωνιάς

Ο Πάρνωνας, όμως, είναι γνωστός και για τα πετρόκτιστα τσακώνικα χωριά του. Τα πιο γνωστά και τα πιο όμορφα συνάμα είναι ο Κοσμάς, η Καστάνιτσα και ο Πραστός, χτισμένα κι αυτά από Λαγκαδινούς μαστόρους. Δεν βλέπεις ούτε μία παραφωνία στον οικιστικό τους ιστό, αφού η απομονωμένη τους θέση τα έσωσε – η ίδια απομόνωση φαίνεται να έσωσε και την τσακώνικη διάλεκτο, την οποία θα ακούσετε να μιλούν οι ντόπιοι. Με ωραίες, πλατανοσκέπαστες πλατείες και μαγαζάκια παλαιάς κοπής, οι βόλτες θα σας ενθουσιάσουν. Στην Καστάνιτσα φημισμένη είναι η Γιορτή Κάστανου το φθινόπωρο, όπου θα δοκιμάσετε εκλεκτά εδέσματα και τοπικές συνταγές με κάστανα από τον δραστήριο σύλλογο – τον υπόλοιπο χρόνο επίσης θα βρείτε αξιόλογα προϊόντα. Ο Κοσμάς είναι ονομαστός για τα τυριά του, ενώ στον Πραστό αξίζει να έρθετε για κάποιο από τα πανηγύρια του. Κοντά βρίσκεται και η Μονή Ελώνα του 19ου αιώνα, χτισμένη μέσα στα βράχια

Το Λεωνίδιο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό. (Φωτογραφία:ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ)

Σε μισή ώρα από τα βουνά και τα πυκνά δάση βρίσκεστε στα παράλια της Κυνουρίας. Το Λεωνίδιο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, γεμάτος δίπατα και τρίπατα αρχοντικά σπίτια, πολλά από τα οποία διατηρητέα, ενώ κάποια έχουν πυργοειδή μορφή. Ένα από αυτά είναι ο επισκέψιμος Πύργος Τσικαλιώτη (Ευγενία Δολιανίτη, τηλ. 6972-644720). Επιβάλλεται μια στάση και στη Φάμπρικα Πολιτισμού, όπου θα μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Κυνουρία. Κατά τα άλλα, μπορείτε να αναρριχηθείτε στα κόκκινα βράχια του Λεωνιδίου, που έχουν εντάξει τα τελευταία χρόνια το χωριό στους αναρριχητικούς χάρτες του κόσμου. Το φθινόπωρο διοργανώνεται και σχετικό φεστιβάλ. Το καλοκαίρι κολυμπήστε στις υπέροχες παραλίες της Κυνουρίας. Κοντά στο Λεωνίδιο θα συναντήσετε τα δημοφιλή Πούλιθρα, ενώ συνεχίζοντας βόρεια θα βρείτε τα αλλεπάλληλα κολπάκια της Σαμπατικής. Ακόμη βορειότερα είναι το Κρυονέρι, ενώ και στο Άστρος η αμμώδης, οργανωμένη παραλία είναι ιδανική για οικογένειες.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• To Λεωνίδιο απέχει 205 χλμ. από την Αθήνα (μέσω της παραλιακής διαδρομής από Άστρος). Το κόστος για διόδια και καύσιμα υπολογίζεται στα 60 ευρώ με την επιστροφή.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Στη Βυτίνα μπορείτε να μείνετε στο Art Mainalon (τηλ. 27950-22200, artmainalon.gr), το οποίο διαθέτει και πισίνα. • Στο Λεωνίδιο ενδιαφέρον έχει η διαμονή στο αρχοντικό Χιώτη (τηλ. 27570-22332, archontikochioti.gr), επίσης με πισίνα.

ΦΑΓΗΤΟ

• Στην περιοχή της Γορτυνίας, εξαιρετική επιλογή εδώ και πολλά χρόνια είναι η ταβέρνα Ζέρζοβα (τηλ. 6932-847358) στο χωριό Παναγιά, με δικά τους προϊόντα και πραγματική αγάπη στην κουζίνα. Στο Κρυονέρι Κυνουρίας θα βρείτε το ταβερνάκι Όστρια (τηλ. 27570-41758) μπροστά στη θάλασσα, με φρέσκα ψάρια. Στον Κοσμά, η ταβέρνα Μαλεάτης Απόλλων (τηλ. 27570-31494) σερβίρει τσακώνικες γεύσεις, όπως και όλες οι ταβέρνες στα ορεινά χωριά της Τσακωνιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Αν σας αρέσει η μοντέρνα τέχνη, τότε το Μάλμε είναι η πόλη σας.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Χρώματα, γεύσεις και αρώματα στους δρόμους του Καΐρου. (Φωτογραφία: Shutterstock).

Kάιρο by locals

Ένα ιστορικό τζαμί της πόλης, το σεληνιακό τοπίο του Wadi Degla και η αιγυπτιακή κουζίνα στα καλύτερά της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας μέτριας δυσκολίας, από το χωριό της Πιάνας θα βρεθείτε στη σπηλιά του Πάνα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ).

Αρκαδία: Αναζητώντας τον Πάνα

Ακολουθούμε τα ίχνη του αρχαίου θεού ανάμεσα στα έλατα του Μαινάλου και στις όχθες του Λούσιου, ανακαλύπτοντας τοπία απίστευτης ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Tη μεγαλοπρεπή Βαλέτα θα τη γνωρίσετε περπατώντας, όπως οι κοπέλες της φωτογραφίας που κάνουν βόλτα στη St. Ursula Street. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR).

Μάλτα: Βουτιά στην ιστορία

Με βρετανικότητα πιο έντονη από του Λονδίνου, μπαρόκ αρχιτεκτονική και προϊστορικούς ναούς, συμπυκνώνει τον πολιτισμό όλης ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Πλατεία της Αγοράς στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Βαρσοβία by locals

Μουσικές σκηνές, κτίρια μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, τέχνη του δρόμου και γεύσεις για όλα τα γούστα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Hendrik Conscience, στο κέντρο της Αμβέρσας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Αμβέρσα by locals

Τηγανητές πατάτες από έναν βραβευμένο σεφ, δώρα με χαρακτήρα και τα πιο διάσημα μπισκότα της πόλης.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το δημαρχείο του Μάντσεστερ. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Μάντσεστερ by locals

Ένα υπόγειο μπαρ με «βρόμικη» ιστορία, το δισκάδικο που αγαπά τις τοπικές μπάντες και ένα γλυπτό-κοινωνικό σχόλιο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Break dance στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Βηρυτού. (REUTERS/Jamal Saidi/File Photo)

Βηρυτός by locals

Ο δρόμος των κοσμηματοπωλείων, δείπνο σε ένα όμορφο αρχοντικό και το πρώτο zero-waste κατάστημα του Λιβάνου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Hλιόλουστο απόγευμα με θέα στον Δούναβη

Βουδαπέστη by locals

Όμορφα δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά, γαστρονομικές στάσεις για όλα τα γούστα και ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρ νουβό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Φρυ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Κάσος: Όλοι μια παρέα

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Προβολές ντοκιμαντέρ σε μια παλιά εκκλησία, βίγκαν χοτ ντογκ και διάλειμμα αλά σουηδικά, για καφέ και γλυκίσματα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα πολύχρωμα νεοκλασικά στον Γιαλό. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Σύμη: Ισχυρό Brand Name

Από άποψη παραλιών είναι ιδιαίτερη, αφού σε πολλές από αυτές η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Βάθειας με φόντο τον Λακωνικό κόλπο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Απαιτητική Μάνη

Πύργοι, κοντές ελιές, φραγκοσυκιές, βράχια έως τη θάλασσα, σιωπηλοί οικισμοί και μόνιμος σημαιοστολισμός εθνικής γιορτής
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το απογευματινό φως αναδεικνύει τη γοητεία της Κορώνου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Nάξος: Ταξίδι στα ορεινά

Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά πέντε χωριών της ενδοχώρας μέσα από κατάφυτες ποταμιές, σημαντικές αρχαιότητες και ανόθευτα τοπία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην πλατεία Victoria διακρίνεται η αρ νουβό είσοδος του μετρό, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Hector Guimard. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μόντρεαλ by locals

Μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, τη διασκέδαση στους ανοιχτούς χώρους και τις κουζίνες του κόσμου.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στάση για ξεκούραση έξω από τις δίδυμες εκκλησίες του Τορίνο, San Carlo και Santa Cristina. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τορίνο by locals

Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λουκούλλειο γεύμα με θαλασσινά και μια γειτονιά που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X