ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
The G C Institute
The G C Institute
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Θέατρα για χειροκρότημα

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Newsroom Κ, Αθήνα

ΒΙΚΗ ΤΡΥΦΩΝΑ

Μια πρωτότυπη πολιτιστική διαδρομή μετατρέπει πέντε αρχαία μνημεία της Ηπείρου σε θεματική εμπειρία.

Το ξέρατε ότι ο Νέρωνας είχε λάβει μέρος σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό στην Ελλάδα και –φυσικά– είχε κερδίσει; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα στα σοκάκια μιας «τέλειας πολιτείας», όπως την περιγράφει ο Αριστοτέλης, η οποία περιλαμβάνει και ξενοδοχείο; Ξέρετε ότι υπάρχει πόλη στην οποία οι ιδιοκτήτες δούλων που αποφάσιζαν να τους ελευθερώσουν τιμώνταν αναγράφοντας τα ονόματά τους στα εδώλια του θεάτρου της πόλης αυτής; Πρόσφατα εγκαινιάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, η οποία έχει ως στόχο να συνδέσει τα θέατρα που βρίσκονται σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους με τις ομορφιές της περιοχής: τα ποτάμια και τα πετρόκτιστα γεφύρια, τα βουνά και τα γραφικά χωριά της, τις λίμνες, τις μοναδικές παραλίες του Ιονίου, τις όμορφες πόλεις, τα παραδοσιακά χωριά, τα βυζαντινά μοναστήρια και τους ναούς, τα τοπικά προϊόντα. Το σκεπτικό ήταν η διαδρομή της Ηπείρου στον χρόνο να αποκτήσει νόημα, σύνδεση και συνέχεια για τον επισκέπτη.

«Δεν θέλαμε να είναι οι εξαιρετικοί αρχαιολογικοί μας χώροι “σιωπηλά μνημεία”, αλλά να γίνουν η αιχμή του δόρατος μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να έχουν μια πιο βιωματική σχέση με τα μνημεία μας, ώστε και η εμπειρία τους να είναι πιο μεστή και πιο έντονη», σημείωσε χαρακτηριστικά στα εγκαίνια της Διαδρομής, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, ο Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου και εμπνευστής του έργου, από κοινού με τον Σταύρο Μπένο του σωματείου «Διάζωμα».

Μετά από πέντε χρόνια δουλειάς, πέντε αρχαιολογικοί χώροι και τα θέατρά τους φιλοδοξούν να αποτελέσουν την «πύλη εισόδου» των επισκεπτών σε μια ολιστική προσέγγιση της Ηπείρου, όπου ο καθένας θα μπορεί να συλλέξει και να συνθέσει τις εμπειρίες που τον εμπνέουν και τον ενδιαφέρουν. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 39 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια Ηπείρου να διαθέτει περίπου το 1/6 του ΠΕΠ Ηπείρου γι’ αυτό το έργο πολιτισμού.

Αν και ο στόχος είναι να αποτελέσει μια οργανωμένη πρόταση επίσκεψης της Ηπείρου, προς το παρόν δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Στο ancienttheatersofepirus.gr έχει σχεδιαστεί η διαδρομή, ωστόσο μόνο ατομικά μπορεί κάποιος να την ακολουθήσει, τουλάχιστον μέχρι κάποιοι τουριστικοί πράκτορες να την εντάξουν στα προγράμματά τους και να προσφέρονται οργανωμένες περιηγήσεις πάνω σε αυτήν. Ήδη τοπικοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες συμμετέχουν στην προσπάθεια, μέσω του Τοπικού Συμφώνου Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Διαδρομής, με τα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες τους, τα καταλύματα, τα τουριστικά γραφεία τους κ.ά. Το επόμενο βήμα της Διαδρομής είναι η ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών, όπως οι ψηφιακές ξεναγήσεις, ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα για ξεναγήσεις σε κωφούς και βαρήκοους.

1. ΝΙΚΟΠΟΛΗ


Η είσοδος του Ωδείου της Νικόπολης.

Ο Οκταβιανός χάρηκε τόσο πολύ που νίκησε στη ναυμαχία του Ακτίου τον στόλο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, που έχτισε μια ολόκληρη πόλη προς τιμήν του... εαυτού του! Και την ονόμασε Νικόπολη. Είχε ένα σημαντικό πρόβλημα όμως: δεν είχε κατοίκους. Έτσι, ο Οκταβιανός υποχρέωσε τους κατοίκους από είκοσι γειτονικές πόλεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εγκαθιστώντας τους στη Νικόπολη.
Στο αρχαίο της θέατρο, το οποίο έχει εκπληκτική θέα προς την αρχαία πόλη, το Ιόνιο πέλαγος και τον Αμβρακικό κόλπο, διοργανώνονταν οι αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες Άκτια, προς τιμήν του Απόλλωνα. Λέγεται ότι ακόμα και ο Νέρωνας δοκίμασε τις ικανότητές του στην τραγωδία και στη μουσική, και φυσικά οι κριτές δεν τόλμησαν να μην τον βραβεύσουν. Στο θέατρο της Νικόπολης γίνονται ακόμη εργασίες αποκατάστασης και δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, μπορείτε όμως να επισκεφτείτε το Ωδείο αλλά και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, που βρίσκεται στην Πρέβεζα. Φροντίστε να έχετε στη διάθεσή σας πολλές ώρες, αφού θα πρέπει, εκτός από τις περιηγήσεις στα μνημεία, να υπολογίσετε και τις μετακινήσεις από τον ένα χώρο στον άλλο (τους χωρίζουν 10-15 λεπτά οδήγησης). Η αρχαία Νικόπολη είναι υποψήφια για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
|| Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης: Δευτέρα (08.00-15.00), Τρίτη-Κυριακή (09.00-17.00), 8 ευρώ (ολόκληρο) και 4 ευρώ (μειωμένο).
Παρατήρηση: Στις ανωτέρω τιμές εισιτηρίων συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, το οποίο λειτουργεί καθημερινά (08.00-20.00). Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη στο θέατρο της Νικόπολης δεν είναι εφικτή την τρέχουσα περίοδο, λόγω των υλοποιούμενων εργασιών ανάδειξης στο μνημείο. Η επίσκεψη στο Ωδείο πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με τους φύλακες του μουσείου στo τηλ. 26820-89892.
Tip: Αν έχετε χρόνο για ουζάκι, η Πρέβεζα φημίζεται για το ψάρι και τους θαλασσινούς μεζέδες. Δοκιμάστε ψητή σαρδέλα, γαρίδες Αμβρακικού (η λεγόμενη γάμπαρη), κουτσομούρα και, φυσικά, το περίφημο αυγοτάραχο Πρεβέζης.

2. ΔΩΔΩΝΗ

Μόλις 20 χλμ. από τα Ιωάννινα, η Δωδώνη είναι ένας από τους πιο φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, λόγω του πανάρχαιου μαντείου του Δία, με την ιερή βελανιδιά όπου δίνονταν οι χρησμοί. Το θέατρο της Δωδώνης χτίστηκε πολύ μεταγενέστερα, και μάλιστα ο ξεναγός μας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το μαντείο ήταν αρχαίο ακόμα και για τους... αρχαίους που έχτισαν το θέατρο. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μία από τις παραστάσεις που διοργανώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς είχαμε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διαδρομής, να παρακολουθήσουμε τον ηθοποιό Χρίστο Στυλιανού να ερμηνεύει ένα απόσπασμα από τον μονόλογο του «Ορέστη» του Ευριπίδη και το θέαμα ήταν πραγματικά καθηλωτικό.
|| Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, τηλ. 26510-82287, καθημερινά 08.00-19.00 (χειμερινό ωράριο), 2 ευρώ (ολόκληρο), 1 ευρώ (μειωμένο).
Tip: Πριν ή μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, οργανώστε μια χορταστική βόλτα στην ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της Ηπείρου. Πάρτε το καραβάκι για το Νησί και το Μουσείο του Αλή Πασά (τηλ. 26510-81791), ανεβείτε στο Ιτς Καλέ με το ιδιαίτερα αξιόλογο Μουσείο Αργυροτεχνίας και περάστε οπωσδήποτε από το εντυπωσιακό σπήλαιο του Περάματος (τηλ. 26510-81521).

3. ΑΜΒΡΑΚΙΑ


Το μικρό Θέατρο Αμβρακίας διακρίνεται ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια της Άρτας. 

Η ακμαία κορινθιακή αποικία των μέσων του 7ου αιώνα π.Χ., πρωτεύουσα της Ηπείρου στα χρόνια του βασιλιά Πύρρου, βρίσκεται στην κυριολεξία κάτω από την Άρτα. Ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια ξεπηδούν αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το Μικρό Θέατρο μέσα στον αστικό ιστό. Πρόκειται για το πιο μικρό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αρχαίο ελληνικό θέατρο, το οποίο μπορείτε να δείτε άνετα από τον δρόμο. Επίσης στην Άρτα διασώζεται η Δυτική Νεκρόπολη, στην οποία μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και μπορεί κάποιος να τη διακρίνει καθαρά από το επίπεδο του δρόμου.
|| Στη Δυτική Νεκρόπολη μπορούν να γίνουν επισκέψεις από γκρουπ, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας (τηλ. 26810-24636).
Tip: Στην Άρτα, εκτός από το πασίγνωστο Γεφύρι και το Κάστρο, αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγιά Παρηγορήτισσα, μια βυζαντινή εκκλησία μοναδικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε έναν παλαιότερο ναό, που με διάφορες μετατροπές έχει ενσωματωθεί στο κτίριο, όπως το βλέπουμε σήμερα.

4. ΚΑΣΣΩΠΗ

Η ορεινή αρχαία πόλη του 4ου αιώνα π.Χ. εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα με τον πολεοδομικό της σχεδιασμό και το πρότυπο αποχετευτικό της δίκτυο, καθώς χτίστηκε με βάση το «ιπποδάμειο» σύστημα και ακολούθησε κατά γράμμα τις συμβουλές του Αριστοτέλη για την τέλεια πολιτεία. Η αύρα της Κασσώπης, χτισμένη όπως είναι μέσα στο δάσος, με μοναδική θέα στο πέλαγος, προκαλεί δέος. Κάθε σημείο της αναδεικνύει το οξύ πνεύμα των ανθρώπων που την έχτισαν και την κατοίκησαν. Περπατώντας στους τέλεια ρυμοτομημένους πέτρινους δρόμους της, ανάμεσα στα 600 σπίτια της, την παραλληλόγραμμη Αγορά, το Πρυτανείο, το «Καταγώγιο» –ένα ξενοδοχείο με 17 δωμάτια γύρω από μια αυλή– και φτάνοντας στο Θέατρο στα ριζά της βορειοδυτικης ακρόπολης, αντιλαμβάνεσαι ότι οι αρχαίοι Κασσωπαίοι ήταν ένας εμπνευσμένος λαός. Κατοικήθηκε για μόλις τριακόσια χρόνια, αφού οι άνθρωποί της αναγκάστηκαν να εποικίσουν τη Νικόπολη.
|| Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης: Τρίτη-Κυριακή 10.00-16.00, 2 ευρώ (ολόκληρο), 1 ευρώ (μειωμένο). Για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και για το ισχύον ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων μπορείτε να καλείτε στα τηλεφωνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, τηλ. 26820-89890.
Tip: Η Κασσώπη βρίσκεται μετά το χωριό Καμαρίνα. Ενδιαφέρουσα στάση στην περιοχή είναι η μονή του Αγίου Δημητρίου στη σκιά του Ζαλόγγου, κάτω από το μνημείο της θυσίας των Σουλιωτισσών, που σχεδίασε ο γλύπτης Γ. Ζογγολόπουλος.

5. ΓΙΤΑΝΑ

Η ισχυρή πρωτεύουσα των αρχαίων Θεσπρωτών χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. στην αγκαλιά του ποταμού Καλαμά. Στα εδώλια του κάτω διαζώματος του αρχαίου θεάτρου διακρίνονται χαραγμένα ονόματα, δύο σε κάθε εδώλιο: Μενέδαμος, Τιμόδαμος, Αντίνους, Αλέξανδρος, Κέφαλος, Δόκιμος, Παυσανίας, Νικόμαχος, Νικόστρατος, Χαροπίδας, Φιλίστα. Κατά μία εκδοχή, το πρώτο όνομα ανήκει στον ιδιοκτήτη του σκλάβου και το δεύτερο στον σκλάβο που απελευθέρωσε. Στο θέατρο πραγματοποιούνται ακόμη εργασίες αποκατάστασης. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του είναι ο τρόπος με τον οποίο έχτιζαν τα τείχη, εφαρμόζοντας πολυγωνικές πέτρες έτσι ώστε να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.
|| Ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 26650-28539 & 24733.
Tip: Από τα Γίτανα η Πάργα απέχει 55 χλμ. Στην πόλη λειτουργεί το Μουσείο Ελιάς (Κ. Τζαβέλλα 19, paragaea.gr), όπου μεταξύ άλλων διοργανώνονται γευσιγνωσίες λαδιού, αλλά και μαθήματα μαγειρικής και παρασκευής σαπουνιού με βάση το ελαιόλαδο. Στον δρόμο προς την Πάργα, μην παραλείψετε μια στάση στην πανέμορφη λίμνη Καλοδίκη με τα νούφαρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Mέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού ψαρεύουν με το περίφημο νταλιάνι στην περιοχή Λασκάρα

Μόνο Πρέβεζα

Η Πρέβεζα σε ένα διαχρονικά στρατηγικό σηµείο, στήνει σήµερα τραπεζάκια στην περαντζάδα µπροστά στη θάλασσα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Οι δρόμοι της Alfama είναι από τους πιο γραφικούς της Λισαβόνας

Λισαβόνα by locals

Ένα διάσημο παζάρι, παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα και όμορφοι κήποι για ξεκούραση
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Άποψη του συννεφιασμένου Nyhavn

Ιστορίες της Κοπεγχάγης

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου συναντά τις παιδικές της αναμνήσεις σε μινιμαλιστικά καφέ, νεωτερικά μουσεία και κομψές ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου μοιάζει να πλέει στα νερά του Έλβα

Aμβούργο by locals

Η πιο παλιά καντίνα του λιμανιού, ένας δρόμος αφιερωμένος στη street art και θέα πάνω από την πόλη
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο εντυπωσιακός καταρράκτης στις Θερμοπύλες εξαγνίζει σώμα και νου

Φθιώτιδα: Στην πηγή

Η γεωγραφική περιοχή της σημερινής Φθιώτιδας διαθέτει μεταξύ άλλων τις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Θέα στους ουρανοξύστες του Μανχάταν από το παρατηρητήριο Top of the Rocks, στον τελευταίο όροφο του Rockefeller Centre

Νέα Υόρκη by locals

Ξεκινάμε την ημέρα με γεμιστά μπέιγκελ, κάνουμε βόλτα με τελεφερίκ πάνω από το Roosevelt Island και κλείνουμε τη βραδιά ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Σερράχη, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Παπούτσα.

Εκδρομή στο Παλαιχώρι

Το πλάνο ήταν να ξεκινήσουμε από το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς, το Παλαιχώρι και να μάθουμε περισσότερα για το χωριό αυτό
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Φιλαρμονική «Καποδίστριας», ή «κόκκινη», στα στενά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. (Φωτογραφία: Nikos Pilos/laif)

Αφιέρωμα Πάσχα: Επτάνησα

Οι φιλαρμονικές, το σπάσιμο της στάμνας και η πληθωρική γαστρονομία δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Πύργος Σαντορίνης «παίρνει φωτιά» από χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια.

Αφιέρωμα Πάσχα: Κυκλάδες

Πεζοπορίες με τη Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό, η Κούνια των ερωτευμένων στην Κύθνο, το λαμπριάτικο τραπεζι Σίφνου και Ανάφης. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μarktplatz, η πλατεία της Αγοράς. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Βαϊμάρη: Η πατρίδα του Bauhaus

Η καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που ίδρυσε ο Βάλτερ Γκρόπιους κλείνει φέτος τα 100 χρόνια και η ιστορική πόλη της ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Σούρουπο στην πλατεία Νίκης. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Kοζάνη: Άλλη ατμόσφαιρα

Όσοι της αφιερώσουν ένα Σαββατοκύριακο θα ανακαλύψουν μια μικρή και ασφαλή πόλη, που εδώ και έναν χρόνο είναι «smoke-free» ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γύρω από την Piazza di Spagna οι καλλιτέχνες του δρόμου πωλούν τα έργα τους

Ρώμη by locals

Ανακαλύψτε την πιο foodie συνοικία και την πιο όμορφη αυλή της Αιώνιας Πόλης και γευτείτε ιταλικό φαγητό του δρόμου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πανοραμική θέα του χωριού. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Ο Μυστράς ξανανιώνει

Την πρώτη ευεργετική επίδραση του Μυστρά τη νιώθεις περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο – ιδίως την άνοιξη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην Plaza de la Virgen Βlanca, το όνομα της πόλης είναι γραμμένο και στα καστιγιάνικα και στα βάσκικα. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Βιτόρια: Ώρα για τζάμπολ

O μέσος ταξιδιώτης μπορεί να μην έχει καν ακουστά το όνομα της Vitoria, ιδίως με τη βασκική ονομασία της, Gasteiz
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου μοιάζει να πλέει στα νερά του Έλβα.

Aμβούργο by locals

Η πιο παλιά καντίνα του λιμανιού, ένας δρόμος αφιερωμένος στη street art και θέα πάνω από την πόλη.
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X