ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καζάνι που βράζει το Ιράν

Αντιδιαδηλώσεις και στρατός απέναντι στην «εξέγερση των χιτζάμπ»

Kathimerini.gr

Την εκτέλεση των διαδηλωτών που επί μέρες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους πολλών ιρανικών πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ζήτησαν όσοι συμμετείχαν σε αντι-διαδηλώσεις που οργάνωσε το κράτος, μεταδίδει το Reuters.

Όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις αντι-διαδηλώσεις, κατηγόρησαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι είναι «στρατιώτες του Ισραήλ», ενώ –σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση σε απευθείας σύνδεση με το σημείο- φώναξαν επίσης «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ», συνθήματα που συνήθως χρησιμοποιεί το ανώτατο ιερατείο της χώρας για να εκφράσει τη στήριξη του στις αρχές. «Όσοι προσβάλλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελούνται», φώναζαν επίσης οι συγκεντρωμένοι.

Στο Ιράν, εδώ και μία εβδομάδα, μαίνονται οι αντιδράσεις για το θάνατο της 22χρονης Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία της Ηθικής λόγω «ακατάλληλης ενδυμασίας».

Ο θάνατος της Αμινί έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα, όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες, οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες και η οικονομία που βυθίζεται λόγω των κυρώσεων. Ο στρατός του Ιράν έστειλε την Παρασκευή την πιο σκληρή προειδοποίηση στους διαδηλωτές που εξαγριώθηκαν από τον θάνατο, λέγοντας ότι θα «αντιμετωπίσουν τους εχθρούς».

Ο στρατός διαμήνυσε ότι «αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της διαβολικής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος». Πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπίσει τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις».

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, ότι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές. «Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν… αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», είπε.

Ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί προειδοποίησε τους «στασιαστές» ότι «το όνειρό τους να νικήσουν τις θρησκευτικές αξίες και τα μεγάλα επιτεύγματα της επανάστασης δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ», σύμφωνα με την ιστοσελίδα AsrIran. Οι κληρικοί του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων που ξέσπασαν το 2019 για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Reuters είχε μεταδώσει τότε ότι 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στις ταραχές των τελευταίων ημερών, διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα καθώς η οργή για τον θάνατο της Αμινί δεν υποχώρησε. Ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τη σύλληψη 288 ανθρώπων την Πέμπτη, η καταστολή των διαδηλώσεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι γυναίκες παίζουν εξέχοντα ρόλο στις διαδηλώσεις, αφαιρώντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ κάποιες κόβουν δημόσια τα μαλλιά τους.

Συλλήψεις προβεβλημένων ατόμων

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου μιας νεαρής γυναίκας η οποία βρισκόταν υπό κράτηση, έγινε γνωστό από το περιβάλλον τους.

Ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη την περασμένη νύκτα, έκανε γνωστό μέσω του Twitter ο αδελφός του, ο Μοχσέν. Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε να διαφύγει από τους αστυνομικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο.

Ταυτόχρονα, συνελήφθη η Νιλουφάρ Χαμεντί, δημοσιογράφος στην Τεχεράνη, που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της.

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση.

Ο θάνατος που έγινε η σπίθα

Η Μαχσά Αμινί που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα».

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε κύμα οργής και τις βιαιότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση