ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουσκ: Η συμφωνία δεν είναι εγγυημένη με την Βρετανία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

REUTERS, A.P., ΑΠΕ

Πυρετώδεις προσπάθειες μέχρι την ύστατη στιγμή κατέβαλλαν οι ηγέτες της Ε.Ε., προκειμένου να γεφυρωθούν οι τελευταίες διαφορές και να υπάρξει ένα σχέδιο συμφωνίας στην αυριανή σύνοδο, ώστε να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ενωση. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επρόκειτο να συζητήσει ένα τελικό σχέδιο διά χειρός του προεδρεύοντος της συνόδου Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια της αποψινής συνάντησης με τους 27 ηγέτες.

Αργά χθες το βράδυ, ο Τουσκ προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν είναι εγγυημένη και απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδείξουν τη διάθεσή τους για συμβιβασμό. Με δεδομένο ότι σήμερα οι συνομιλίες αναμενόταν να διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε τη διεξαγωγή ενός «αγγλικού πρωινού» αύριο νωρίς το πρωί, με την ελπίδα μιας τελικής συμφωνίας που θα επιτρέψει στον Κάμερον να επιστρέψει στο Λονδίνο και να διακηρύξει ότι η καμπάνια του θα έχει στόχο τη διατήρηση της Μεγάλης Βρετανία στην Ε.Ε., σε δημοψήφισμα το οποίο οι εταίροι του ελπίζουν ότι θα διενεργηθεί τον Ιούνιο.

Ανώτατοι διπλωμάτες είχαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές μιας συμφωνίας πριν από το Σαββατοκύριακο. Ενας έκανε λόγο για αυξανόμενη νευρικότητα και πιθανότητα μιας ακόμη έκτακτης συνόδου. «Υπάρχουν εκβιασμοί και απειλές από όλες τις πλευρές, αφού όλοι είναι κουρασμένοι», ανέφερε η ίδια πηγή. Αλλος, ωστόσο, επισήμανε ότι, με δεδομένο το μικρό προβάδισμα υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ο Κάμερον θέλει να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα ώς το καλοκαίρι, και συνεπώς επείγεται να κλείσει η συμφωνία για να το προκηρύξει γρήγορα, εντός λίγων εβδομάδων. «Δεν πιστεύω ότι επιπλέον χρόνος θα βοηθήσει. Τα ζητήματα είναι πολύ σαφή. Και ο Κάμερον θέλει λύση. Είναι πιθανό λοιπόν να φθάσουμε κάπου», σχολίασε.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι πολλά από τα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι δικαιολογημένα και λογικά. «Τα αιτήματα του Κάμερον δεν είναι αιτήματα μόνο της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι επίσης ευρωπαϊκά αιτήματα, και πολλά είναι δικαιολογημένα και απαραίτητα», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, κατά την οποία παρουσίασε τη θέση της Γερμανίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο. Η καγκελάριος προσέθεσε, μία ημέρα πριν η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. συζητήσει τα βρετανικά αιτήματα για μεταρρυθμίσεις, ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Κάμερον δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη στενότερη ολοκλήρωση των μελών της Ευρωζώνης.

Υποστήριξη στον Κάμερον

Η Αγκελα Μέρκελ προσέφερε την υποστήριξή της στον Κάμερον ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα του περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς υπηκόους άλλων χωρών της Ε.Ε. «Αυτά τα αιτήματα είναι επίσης εύλογα και δικαιολογημένα (...), είναι προφανές ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό του σύστημα από καταχρήσεις», δήλωσε. «Οπως και ο Ντέιβιντ Κάμερον, θεωρώ επίσης ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε στους κόλπους της Ε.Ε. περισσότερα για την ανταγωνιστικότητα, τη διαφάνεια και τη γραφειοκρατία. Η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις εδώ και πολλά χρόνια», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την ίδια, η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε «τελικά να μην είναι μόνον η Μεγάλη Βρετανία που θα επωφεληθεί, αλλά και η Γερμανία και όλη η Ευρώπη». «Είναι προς το συμφέρον μας η Μεγάλη Βρετανία να είναι ένα ισχυρό μέλος σε μια ισχυρή Ευρώπη», επέμεινε η καγκελάριος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση