ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βρετανία: Ανταλλαγή πυρών μεταξύ των 2 παρατάξεων του Brexit στη Βουλή

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα είνα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι οριστικό και δε θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την ενημέρωση των βουλευτών για τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε αιχμή εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχοντας πλέον ταχθεί επισήμως υπέρ της ψήφου για Brexit φέρεται να θεωρεί ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για μία καλύτερη συμφωνία και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο κ. Κάμερον κλήθηκε παράλληλα να απαντήσει στις ερωτήσεις μιας σειράς βουλευτών των Συντηρητικών που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit.


Εκτός αυτών και του Δημάρχου του Λονδίνου κ. Τζόνσον τον Πρωθυπουργό έχουν δηλώσει ότι θα αψηφήσουν τουλάχιστον δέκα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς έχει επιτραπεί η ψήφος κατά συνείδηση.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ΕΕθα είναι ένα «μεγάλο ρίσκο» με την ασφάλειά της. Το «συλλογικό βάρος» συνεταιρισμών, όπως η ΕΕ καθιστά πιο εύκολη την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, είπε ο κ. Φάλον.

Δημοσκόπηση που έγινε μετά την τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον υπέρ του Brexit έδειξε ότι το 29% των Βρετανών είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ λόγω της θέσης του δημάρχου, έναντι ποσοστού 10% που δήλωσε το αντίθετο. Για το 62% των ερωτηθέντων η στάση του κ. Τζόνσον δεν επηρεάζει την απόφασή τους.

Η επιβεβαίωση του δημοψηφίσματος το Σαββατοκύριακο και η ώθηση που δόθηκε στο στρατόπεδο του Brexit από την επιλογή Τζόνσον προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου μέσα σε μια μέρα από τον Μάρτιο του 2009, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0,5%. Η υποχώρηση έφτασε έως και σε ποσοστό 2,3%, στα 1,406 δολάρια. Έναντι του ευρώ η στερλίνα υποχώρησε κατά 1,2%, στα 1,2774 ευρώ.

Η πτώση προστίθεται στην υποχώρηση της αξίας της στερλίνας από την αρχή του χρόνου. Συνολικά η πτώση ανέρχεται στο 4%. «Η σημερινή αδυναμία φαίνεται να αντανακλά μια αυξημένη πιθανότητα ενός Brexit, καθώς η πολιτική αντίδραση στη νέα συμφωνία επί της συμμετοχής στην ΕΕ ήταν πιο διαιρεμένη από όσο θα ήλπιζε ο Πρωθυπουργός», σχολίασε οικονομολόγος της RBCCapitalMarkets.«Δε νομίζω ότι οι επενδυτές παίρνουν θέση για το αν το Brexitείναι καλό ή κακό. Είναι απλώς η αβεβαιότητα», πρόσθεσε οικονομολόγος της FxPro.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση