ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κων/πολη: Μέλος του isis ο 24χρονος βομβιστής

Καταδικάζουν την επίθεση τα τουρκικά κόμματα

Οι αρχηγοί των τουρκικών πολιτικών κομμάτων πραγματοποιούν, ο ένας μετά τον άλλον, δηλώσεις για την σημερινή επίθεση στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον Νομάρχη της Πόλης, Βασίφ Σαχίν ο αριθμός των νεκρών είναι έφτασε τους πέντε, μεταξύ των οποίων είναι και ο βομβιστής της επίθεσης. Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοινώνει ότι ο αριθμός τραυματιών είναι 36, εκ των οποίων και αρκετοί τουρίστες.

Οι εθνικότητες των τραυματιών έχουν ως εξής: 5 Ισραηλινοί, 2 Ιρλανδέζοι, 1 Ισλανδός, 1 Γερμανός, 1 πολιτης των Ηνωμένων Αραβικων Εμιράτων, 1 Ιρανός, 1 Ισλανδός.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι ο ένας Ισραηλινός πολίτης πλέον έχει υποκύψει στα τραύματα του. Επίσης, ας σημειωθεί ότι ο ένας από τους 5 νεκρούς είναι ένα μικρό παιδάκι.

Καταδικάζουν τα κόμματα

Η ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλώνει ότι: «Άσχετα με τι είναι και τι προκαλεί, το τουρκικό έθνος διαθέτει σύσσωμο την εξουσία και τη δύναμη για να νικήσει την τρομοκρατία».

Παράλληλα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα τονίζει την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ζωή και ασφάλεια των πολιτών.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχαττίν Ντεμίρτας αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά την προφύλαξη των Τούρκων πολιτών. Το κόμμα του καταδικάζει την πράξη της τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε σε ‘πολυσύχναστο χώρο, όπου κάθε μέρα, όλη μέρα, διέρχεται σημαντικός αριθμός ατόμων’ και τη χαρακτήρισε ‘απαράδεκτη’, από όποιον κι αν προέρχεται.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πως: «Έγινε γνωστή η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης που είχε στόχο πολίτες στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν νεκροί πολίτες και τραυματίες. Εύχομαι ο Θεός να τους αναπαύσει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η τρομοκρατία δείχνει για μια ακόμα φορά το άσχημο και ύπουλο πρόσωπό της, έθεσε στόχο πολίτες. Κατόπιν τούτου, θα καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά την τρομοκρατία, σε κάθε πεδίο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Έχουμε προσδοκίες από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη. Οφείλουμε να αναπτύξουμε κοινή δράση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας χωρίς αλλά».

Συνάντηση του Συμβούλιο Ασφαλείας

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου διεξήχθη στα γραφεία του Ντολμαμπαχτσέ και διήρκησε 45 λεπτά με αφορμή την επίθεση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντοάν και Τουγρούλ Τουρκές, ο Υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο Γενικός Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Σεμπαχετίν Οζτούρκ, ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Εγιούπ Γκιουμούς, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν και ο Διευθυντής Ασφαλείας του νομού, Μουσταφά Τσαλισκάν

Νέα Ενημέρωση:

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, ο βομβιστής του Πέρα ονομαζόταν Σαβάς Γιλντίζ ήταν 24 ετών και είχε γεννήθηκε το 1992 στο Άντεπ.

Ο Γιλντίζ μετέβη στην Συρία όπου εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Ενδέχεται να έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από την ισλαμιστική οργάνωση. Πριν από λίγο καιρό, μαζί με άλλα τρία άτομα πέρασε τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και εισήλθε στα τουρκικά εδάφη.

Εδώ και καιρό, η τουρκική αστυνομία υποψιαζόταν ότι ο Γιλντίζ και οι άλλοι τρεις μαχητές ετοιμαζόντουσαν για χτυπήματα στην Τουρκία. Μάλιστα, τα αντιπολιτευόμενα μέσα είχαν δώσει στην δημοσιότητα την ταυτότητα του. Ο Γιλντίζ κυκλοφορούσε με μια κλεμμένη ταυτότητα και είχε παρουσιαστεί σε φαρμακεία για να εξασφαλίσει φάρμακα της γρίπης. Μέχρι στιγμής, οι παραπάνω πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από την τουρκική κυβέρνηση. Σε μια άλλη εξέλιξη, τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι οι 3 από τους 5 νεκρούς ενδέχεται να είναι ξένοι υπήκοοι, πολύ πιθανόν πολίτες του Ισραήλ.

Δυο παιδάκια δίνουν μάχη με τα τραύματα τους, ενώ ένα άλλο φαίνεται πως έχει υποκύψει στα τραύματα του σύμφωνα με κάποια τουρκικά μέσα. Η ροή πληροφόρησης γύρω από την νέα επίθεση στην καρδιά της Πόλης είναι προβληματική καθώς η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει συσκότηση.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι πριν από λίγο, ένα μέλος της τοπικής οργάνωσης του Έγιουπ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έφτασε στο σημείο να εκφράσει δημοσίως την ευχαρίστηση του για το γεγονός ότι ανάμεσα στα θύματα της σημερινής επίθεσης υπάρχουν Ισραηλινοί.

Εξαιτίας της θύελλας αντιδράσεων, το μέλος του κυβερνώντος κόμματος υποχρεώθηκε να αποσύρει το μήνυμα του από την υπηρεσία του twitter. Στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ του Σαββάτου επικρατεί κλίμα τρόμου, πανικού και προβληματισμού με τους πολίτες να επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Διαβάστε Επίσης

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση