ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε επιφυλακή Γάλλοι, Βέλγοι για τζιχαντιστές

Είναι πιθανό τρομοκράτες που έχουν πρόσβαση σε όπλα να βρίσκονται στη Γαλλία

Kathimerini.gr

Την αξιοπιστία της πληροφορίας ότι ολιγομελείς ομάδες εξτρεμιστών ταξιδεύουν από τη Συρία προς τη Γαλλία και το Βέλγιο επιχειρούν να ελέγξουν οι Αρχές των χωρών αυτών. Ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η πληροφορία αντιμετωπίζεται «με επιφυλακτικότητα», καθώς πολλές παρόμοιες φθάνουν συστηματικά στα γραφεία των υπηρεσιών.

Το βελγικό ταμπλόιντ Derniere Heure έγραψε ότι η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενημέρωσε την αστυνομία ότι είναι πιθανό τρομοκράτες που έχουν πρόσβαση σε όπλα να έχουν αναχωρήσει προ δεκαημέρου από τη Συρία με κατεύθυνση τη Γαλλία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και οι στόχοι τους, μετά την υποθετική άφιξή τους στο Βέλγιο, θα περιελάμβαναν ένα εμπορικό κέντρο, μια αμερικανική αλυσίδα φαστ φουντ και αστυνομικούς. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων του Βελγίου Πέτερ Μέρτενς δήλωσε ότι η πληροφορία καθαυτή «δεν έχει άμεση επίδραση στο τωρινό επίπεδο απειλής». Το Βέλγιο βρίσκεται στο τρίτο από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού, κάτι που υποδηλώνει σοβαρή πιθανή απειλή.

Στα επίπεδα αυτά και με δεδομένο τον αντιτρομοκρατικό συναγερμό στη Γαλλία, μεταβιβάζονται από τη μία χώρα στην άλλη ακόμη και πληροφορίες που δεν έχουν ελεγχθεί. Σημειώνεται ότι υπάρχει πληθώρα διασταυρωμένων πληροφοριών για τρομοκράτες που ήδη ζουν στην Ευρώπη και προετοιμάζουν πλήγματα. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ήδη εκατοντάδες εξτρεμιστές στην Ευρώπη έτοιμοι να αναλάβουν δράση», είπε αρμόδιος αξιωματούχος που τήρησε την ανωνυμία του. «Αυτοί είναι που συνιστούν την πραγματική απειλή». Επτά μήνες μετά την επίθεση στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω της 130 νεκρούς, και τρεις μήνες μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, με 32 νεκρούς, τη Δευτέρα τζιχαντιστής σκότωσε με μαχαίρι ζεύγος Γάλλων αστυνομικών. «Είπα ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και ο πόλεμος αυτός θα διαρκέσει μία γενιά, θα είναι μακρύς», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση