ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ευρώπη των 27

Ντόμινο εξελίξεων μετά το Brexit

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ελαφρύ αλλά σταθερό προβάδισμα του Brexit που έδειχναν τα τελευταία αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μετά από μια νύχτα – θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, ήταν και το καταληκτικό.

Το τελικό αποτέλεσμα έδωσε προβάδισμα του Brexit κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (52%) έναντι του 48% του Bremain.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του βρετανικού δημοψηφίσματος ανέρχεται σε 72,1% με βάση τα στοιχεία και από τις 382 περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Press Association. Στις κάλπες προσήλθαν 46 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι για να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της Ε.Ε. Σύμφωνα με αναλυτές οι νέες γενιές είχαν ταχθεί υπέρ του Bremain ωστόσο οι των 50 και άνω καθόρισαν τελικά το αποτέλεσμα.

Σε πανηγυρικό τόνο οι δηλώσεις του ηγέτη του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, νωρίς το πρωί, ο οποίος έκανε λόγο για «νέα ημέρα ανεξαρτησίας» και ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Χιονοστιβάδα ακολούθησαν οι εξελίξεις με κατακόρυφη πτώση της στερλίνας και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να ανακοινώνει την παραίτηση του σε δραματικούς τόνους, ρίχνοντας το μπαλάκι στο διάδοχο του ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο ηγέτης του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Οι υποστηρικτές του Bremain ζητούν επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Η Σκωτία φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση της με ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας όπως τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στάρτζον, διότι όπως ανέφερε η χώρα βγήκε από την ΕΕ χωρίς τη θέληση της.

Φόβοι για παρενέργειες σε άλλες χώρες

Με το αποτέλεσμα να αρχίζει να παίρνει μορφή, πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν παρενέργειες και σε άλλες χώρες, ειδικά με τα οφέλη που θα έχουν η Λεπέν στη Γαλλία και η Λιέγκα του Βορρά στην Ιταλία και προς τα που θα ασκήσουν πίεση.

Η Μαρί Λεπέν αρχηγός του Εθνικού Κόμματος στη Γαλλία, καλωσόρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και επιθυμεί παρόμοιο για τη χώρα της. Στους ίδιους ρυθμούς και η Αυστρία με τον αρχηγό του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, να ζητά την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι, όπως ο ίδιος διατείνεται, υποστήριξαν την ενσάρκωση της αποτυχημένης ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Στην Ιταλία, ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει υπογραφές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες να μπορέσουν να εκφραστούν σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν και η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε σκληραίνει την στάση της ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους Αντιπροέδρους του κολεγίου των επιτρόπων, με στόχο την προετοιμασία της ατζέντας των τεχνικών συζητήσεων που θα προηγηθούν της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση, αλλά και ενόψει Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Το μήνυμα που αφήνει να περάσει η ΕΕ είναι ότι θα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή παρά την αποχώρηση της Βρετανίας, όπως έχει διατυπώσει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ομπάμα: Αναντικατάστατος εταίρος των ΗΠΑ η Βρετανία

Την συνέχιση των καλών σχέσεων ΗΠΑ- Βρετανίας, παρά το Βρεχιτ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Βρετανία είναι αναντικατάστατος εταίρος των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και η Κίνα έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να προωθεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας παράλληλα από την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν μετά το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος. Το Πεκίνο, τονίζει η ανακοίνωση τους, θα συνεχίσει να προωθεί τις σχέσεις με το Λονδίνο.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Κίνας Χουα Τσουνιανγκ ανέφερε: «Οι επιπτώσεις θα είναι σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βρετανίας. Όσο αφορά το μέγεθος των επιπτώσεων, πιστέυω ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν με ηρεμία να το περιορίσουν»

Χάος στις διεθνείς αγορές

Η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε αιφνίδια πτώση στο άνοιγμα.

Με σημαντική πτώση άνοιξε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση μετά τον πανικό που προκλήθηκε σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το άνοιγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,16% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχανε 3,78%.

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο (+1,29% για τον Dow Jones, +1,59% για τον Nasdaq), καθώς οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής έδιναν προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

45 δισεκατομμύρια χάθηκαν στο FTSE 100 τις ημέρες του χάους στις παγκόσμιες αγορές μετά το Brexit.

ΠτΔ: Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός

Είναι σεβαστό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και σημείωσε τις «ιδιαίτερες σχέσεις» της Κύπρου με τη Βρετανία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε ότι «καταρχήν είναι σεβαστό το αποτέλεσμα αφού αποτελεί λαϊκή εντολή ή απόφαση. Κατά δεύτερο, να μην αρχίσουμε να πανικοβαλλόμαστε, έχουμε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις μέσω Κοινοπολιτείας με τη Βρετανία, υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται για την έξοδο, συνεπώς παρέχεται επαρκής χρόνος για να δούμε ποιες θα είναι εξάλλου κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων οι σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Τσίπρας για Brexit: Χρειαζόμαστε ένα όραμα για καλύτερη Ευρώπη

«Το σήμα είχε δοθεί από τις ακραίες επιλογές λιτότητας και την α λα καρτ διαχείριση του προσφυγικού» είπε σε δηλώσεις του o Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το Brexit. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικών για επαναθεμελιώσουμε την Ευρώπη. «Το χάσμα στην Ευρώπη διευρύνεται διαρκώς - Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για καλύτερη Ευρώπη, που τον έλεγχό της θα έχουν οι λαοί»

 



ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση