ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δέκα παιδιά και έφηβοι ανάμεσα στους νεκρούς της Νίκαιας (upd)

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στη Νίκαια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεχής Ενημέρωση

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γαλλία. Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη Νίκαια για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 84 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 100 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης και την αστυνομία, ο δράστης ήταν γνωστός για εγκλήματα ποινικού δικαίου.

Τουλάχιστον 54 παιδιά μεταξύ των τραυματιών αναφέρουν νεότερες πληροφοριές από γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δέκα έφηβοι και παιδιά. 200 άνθρωποι νοσηλεύονται οι 52 σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, πρόκειται για άνδρα 31 ετών, γεννημένο στην Τυνησία, ο οποίος ήταν μεν γνωστό στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις μυστικές υπηρεσίες. Λίγο μετά τις 10 το πρωί (τοπική ώρα), το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τις αρχές. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα το όνομα του δράστη είναι Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Πηγές των Παρισίων αλλά και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κάνουν ήδη λόγο για κτύπημα που συνδέεται με την τρομοκρατία ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ανάληψη ευθύνης από το ISIS.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι περίπου πενήντα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Ο Ολάντ ο οποίος μετέβη από το πρωί στη Νίκαια επανέλαβε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για το χτύπημα «ομάδας», χωρίς όμως πει τίποτα συγκεκριμένο.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η Γαλλία βρίσκεται στην αρχή μίας μακράς μάχης με την τρομοκρατία, όμως δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα θα επικρατήσει, ενωμένη.

Παράλληλα, χαιρέτισε το γενναίο έργο των σωμάτων ασφαλείας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Τα συλληπητήρια τις στις οικογένειες των θυμάτων και την θλίψη της εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

 

To χρονικό

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφαγή και σκηνές χάους ενώ το φορτηγό παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του από δέντρα μέχρι και πασσάλους. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες την τρελή πορεία του φορτηγού διαδέχτηκαν πυροβολισμοί μεταξύ των δύο ατόμων που επέβαιναν στο όχημα και αστυνομικών. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Independent ο ένας άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας ενώ ο συνεργός του διέφυγε. Μάλιστα αξιωματούχοι κάνουν λόγο για όπλα και χειροβομβίδες που βρέθηκαν στο εσωτερικό του φορτηγού.

Μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ανακαλύφθηκαν έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός 31 ετών Γαλλοτυνήσιου κατοίκου Νίκαιας, δήλωσε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.

Η νομαρχία συμβούλευσε τους κατοίκους της Νίκαιας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και η αστυνομία απέκλεισε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Βίντεο ντοκουμέντο από τον δημοσιογράφο Richard Gutjahr του ARD

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέχισε ο δημοσιογράφος αυτός, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει».

Πολλά ασθενοφόρα έχουν μεταβεί στο σημείο, όπως επίσης και πολλά στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και στρατιωτικοί, κυρίως γύρω από την πλατεία Μασενά. Η εποχή είχε αποκλειστεί εντελώς περί τις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με άλλο ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οδηγός του φορτηγού που σκότωσε τουλάχιστον 80 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους, άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί. 

ΥπΕΞ Κύπρου: Αξιολογείται η κατάσταση

Σε επικοινωνία της «Κ» με το Υπουργείο Εξωτερικών, η κατάσταση αξιολογείται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Mέχρι στιγμής κανένας δεν έχει επικοινωνήσει με το Κέντρο ή την Πρεσβεία για αναζήτηση συγγενικών του προσώπων.

Επιπρόσθετα το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε οποιονδήποτε έχει συγγενείς ή φίλους που βρίσκονται στη Νίκαια και δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει μαζί τους, να καλέσουν το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα: 22651295 και 22651060.

Για άτομα που βρίσκονται στη Γαλλία και επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την κυπριακή πρεσβεία στη Γαλλία μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο: 0033147208628 

Καλά οι δύο ομάδες Κυπρίων τουριστών

Δύο ομάδες Κυπρίων τουριστών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, είναι καλά και δεν πρόκειται να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο, αλλά θα συνεχίσουν τις διακοπές τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Ντίνος Κάκκουρας.

Τα δύο γκρουπ αποτελούνται από 35 και 30 άτομα αντίστοιχα και κάνουν τις διακοπές τους μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων TOP KINISIS και XENOS.

Πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε προς το παρόν καμία πληροφόρηση για μεμονωμένα άτομα ή άλλες ομάδες Κυπρίων που έχουν ταξιδέψει στην περιοχή”.

Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων

«Εως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων», διαβεβαιώνει η Κωνσταντίνα Πανέτη, προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ελληνική πρεσβεία από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής και ενημερώνει τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος», προσθέτει η κυρία Πανέτη, τονίζοντας ότι οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την παράταση για άλλους τρεις μήνες της καταστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Ο κ. Γιάννης Ιωάννου, διπλωμάτης στο ελληνικό προξενείο της Νίκαιας δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι Ελληνες που ζουν στη

Νίκαια είναι 300 άνθρωποι, όλοι ηλικιωμένοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς», προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για διακοπές στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Γαλλίας». 

Τρομακτικές οι μαρτυρίες

Τις φρικιαστικές στιγμές που βίωσαν περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, ανάμεσα τους μία νεαρή γυναίκα, η οποία μιλώντας στο France 24 News, είπε ότι αρχικά είδε ένα μεγάλο φορτηγό να επιταχύνει και να παρασύρει πολλούς ανθρώπους.

«Έσπρωξα τη μητέρα μου σε ένα κτίριο μαζί με ακόμα πενήντα ανθρώπους. Όταν έφτασα στην πόρτα τότε άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί», δήλωσε η Κοραλί. «Εγκαταλείψαμε τα καρότσια στο έδαφος, μεταφέραμε τα παιδιά στα χέρια και περιμέναμε. Νομίζαμε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά ο κόσμος φώναζε “είναι τρομοκρατική επίθεση” όταν το φορτηγό άρχισε να παρασέρνει τον κόσμο. Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί», πρόσθεσε.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για μακελειό με «σορούς παντού», μιλώντας στο Associated Press.

Δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Nice Matin τόνισε πως παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα όταν το φορτηγό ξεκίνησε την τρελή πορεία του. «Είδα πτώματα να εκτοξεύονται στον αέρα σαν κορίνες του μπόουλινγκ. Άκουσα θορύβους, κραυγές που δεν θα ξεχάσω ποτέ», δήλωσε σοκαρισμένος ο δημοσιογράφος.

Παγκόσμιο σοκ από την επίθεση στη Νίκαια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του.

«Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ. Επιστρέφει στο Παρίσι και θα μεταβεί απευθείας στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσης», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση