ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Διάταγμα Τραμπ θα κοστίσει ζωές

Ουσιαστικά θα εγκλωβίσει ανθρώπους σε εμπόλεμες ζώνες τονίζει ανακοίνωση

Kathimerini.gr

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε σήμερα «την έλλειψη γενναιοδωρίας» των ΗΠΑ μετά το αντιμεταναστευτικό προεδρικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που είναι αντίθετο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι διακρίσεις βάσει της εθνικότητας απαγορεύονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αλ Χουσέιν.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε από την Αντίς Αμπέμπα όπου συμμετέχει στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, ότι οι αφρικανικές χώρες είναι μεταξύ «των πιο γενναιόδωρων» στον κόσμο για τους πρόσφυγες.

«Τα αφρικανικά σύνορα παραμένουν ανοικτά για όσους έχουν ανάγκη από προστασία, όταν πολλά σύνορα κλείνουν, περιλαμβανομένων αυτών των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Στο μεταξύ η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα Σύρων προσφύγων θα κοστίσει ζωές, καταγγέλλει και η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

«Το προεδρικό διάταγμα ουσιαστικά θα εγκλωβίσει ανθρώπους σε εμπόλεμες ζώνες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι MSF.

«Το κλείσιμο της πόρτας από τις ΗΠΑ, οι οποίες ελέγχουν αυστηρά τους πρόσφυγες εδώ και χρόνια, αποτελεί ένα πλήγμα στη βασικά αποδεκτή άποψη ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», τονίζει ο Τζέισον Κόουν, εκτελεστικός διευθυντής των MSF-USA στην ανακοίνωση.

«Κάθε μέρα οι ομάδες μας στο πεδίο βλέπουν ανθρώπους να αναζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια στα κλειστά σύνορα και σε εμπόλεμες περιοχές από τις οποίες δεν μπορούν να φύγουν», προσθέτει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει ότι 4,9 εκατομμύρια Σύροι είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο έχουν φύγει για την Ευρώπη και περισσότεροι από 6 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταγγείλει την απόφαση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ, εξαιτίας του φόβου ότι ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Περίπου 25.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους βάσει του προγράμματος της UNHCR για τους πιο ευάλωτους, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Παρασκευή.

Η UNHCR και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης σε κοινή τους ανακοίνωση το Σάββατο ανέφεραν ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας, όμως δεν επέκριναν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση