ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας

Τεταμένες οι σχέσεις Τσαβούσογλου-Μαρκ Ρούτε λόγω προεκλογικής εκστρατείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απομεινάρια των Ναζί, φασίστες, αποκάλεσε ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Ολλανδία μετά την ανάκληση από την ολλανδική κυβέρνηση της άδειας προσγείωσης στη χώρα του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

«Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία», τόνισε η τουρκική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης να απαγορεύσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει σε συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Ολλανδία.

Πριν το συμβάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk είχε προειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές πως σε περίπτωση που με οποιονδήποτε τρόπο τον εμποδίσουν, τότε θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές.

Ολλανδός πρωθυπουργός: Εντελώς απαράδεκτο το σχόλιο Ερντογάν

Πάντως, η Ολλανδία σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ενέργειά της, έκανε λόγο για απαραίτητη ενέργεια μετά τις απειλές των Τούρκων για κυρώσεις. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση, ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Η Γαλλία είπε «ναι» σε δημόσια ομιλία του Τσαβούσογλου

Η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί να απευθυνθεί σε πλήθος σε δημόσια συγκέντρωση στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο το μεσημέρι στην πόλη Μετς της Γαλλίας, η οποία ανακοινώθηκε και στο Facebook από την ισλαμική οργάνωση Ditib, που υποστηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση.

«Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει απειλή για τη δημόσια τάξη, και δεν υπάρχει», δήλωσε αξιωματούχος της περιφέρειας Μοζέλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Τέλος, εκτός από την Ολλανδία και την Γερμανία, αρχές της Αυστρίας και της Ελβετίας έχουν επίσης απαγορεύσει την οργάνωση εκδηλώσεων που απευθύνονται προς τις κοινότητες των τούρκων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση