ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγωνιά η Τουρκία για την απόφαση του Μπάϊντεν

Επίκειται η αναγνώριση της Αρμένικης Γενοκτονίας από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Άγκυρα δεν κρύβει τον προβληματισμό της απέναντι στις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον και αφορούν μια πιθανή κίνηση του Λευκού Οίκου που επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Αμερικανικά δημοσιεύματα θέλουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρά στην επέτειο της Αρμένικης Γενοκτονίας στην αναγνώριση των δεινών που βίωσε η κοινότητα των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από 106 χρόνια ως γενοκτονία.

Μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την διακυβέρνηση Ρίγκαν, η Ουάσιγκτον στις ετήσιες τοποθετήσεις της για τα γεγονότα του 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιεύματα αυτή η στάση του Λευκού Οίκου θα αλλάξει σε λίγες ώρες.

Η παραπάνω πληροφορία έχει προκαλέσει κλίμα ανησυχίας στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον έναν εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης μετά τον άλλον, να προειδοποιεί την Ουάσιγκτον για τις επιπτώσεις της νέας εξέλιξης. Εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών, τις προηγούμενες ώρες, προειδοποιητικού χαρακτήρα μηνύματα στην αμερικανική πρωτεύουσα έστειλαν δια μέσου του τουρκικού και του αμερικανικού τύπου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας καθώς και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ψύχραιμη στάση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ζητά να τηρήσει η Ουάσιγκτον και η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Η συγκυρία

Ο έντονος προβληματισμός για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων έρχεται την στιγμή που η τουρκική λίρα καταγράφει νέα βουτιά. Χθες, η λίρα έχασε εκ νέου έδαφος απέναντι στα ξένα νομίσματα. Η αντιστοιχία του ευρώ έναντι της λίρας ξεπέρασε τις 10 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ στην γενοκτονία των Αρμενίων, μετά και από την σχετική απόφαση των Αμερικανών νομοθετών δεν συνοδεύεται από νομικές ή άλλου είδους επιπτώσεις για την Τουρκία, στην Άγκυρα, στους κύκλους της κυβερνητικής συμμαχίας ξεχωρίζει η άποψη ότι μια τέτοιου είδους κίνηση έρχεται να πλήξει πολυδιάστατα τόσο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις όσο και την διπλωματία και την οικονομία της Τουρκίας. Οι κύκλοι που προβάλλουν αυτήν την άποψη προσθέτουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ετοιμάζονται για μια τέτοια κίνηση εξαιτίας της επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και την δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση της Αρμενίας μετά την ήττα στον Πόλεμο του Καραμπάχ του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση