ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αϊτή: Συνελήφθη ύποπτος για τη δολοφονία Μοΐζ

Ο Αϊτινός που ζει στη Φλόριντα και οι Κολομβιανοί μισθοφόροι

Kathimerini.gr

Εναν Αϊτινό που ζει στη Φλόριντα, αυτοαποκαλείται «δόκτωρ» και φέρεται να κατέφθασε στην Αϊτή με ιδιωτικό τζετ συνέλαβε η αστυνομία της Αϊτής ως ύποπτο για την οργάνωση της δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ, την περασμένη εβδομάδα. Για τη διαλεύκανση της δολοφονίας κατέφθασε στη χώρα κλιμάκιο με εκπροσώπους αμερικανικών διωκτικών αρχών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχθηκαν το αίτημα για βοήθεια στο αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά έδειξαν λιγοστό ενθουσιασμό απέναντι στο αίτημα που διατύπωσαν την Παρασκευή οι αρχές της Αϊτής για αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. «Δεν είμαστε στο σημείο να πούμε σαφώς ότι η εθνική μας ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο από τα συμβάντα στη χώρα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. «Φυσικά εκτιμάμε τους εταίρους μας στη χώρα και την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Το κλιμάκιο αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης συναντήθηκε και με τους δύο διεκδικητές της διαδοχής του δολοφονηθέντος Μοΐζ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ και τον επικεφαλής της διαλυμένης Γερουσίας, Ζοζέφ Λαμπέρ. Την ίδια στιγμή, στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς επικρατεί δυσπιστία απέναντι σε κάθε πληροφορία που προέρχεται από τις Αρχές, περιλαμβανομένης και της πληροφορίας για τον ρόλο του δρα Κριστιάν Εμανουέλ Σάνον. Η αστυνομία παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο Σάνον το 2011 και στο οποίο υποσχόταν ότι όταν εκείνος αναλάβει την εξουσία στην Αϊτή, θα αξιοποιηθεί «το ουράνιο, το πετρέλαιο και ο χρυσός» της χώρας. Η Αϊτή είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη και δεν διαθέτει αξιόλογους φυσικούς πόρους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σάνον μετέφερε κάποιους από τους Κολομβιανούς μισθοφόρους με το αεροπλάνο του. Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Κολομβίας, ο επιβεβαιωμένος αριθμός Κολομβιανών εμπλεκομένων φθάνει τους 21, εκ των οποίων οι τρεις είναι νεκροί. Μέλος της φρουράς του δολοφονηθέντος προέδρου είχε μεταβεί τρεις φορές στην Κολομβία το τελευταίο διάστημα, πιθανό σημάδι συνεννόησης με την ομάδα των ένοπλων εισβολέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση