
ΚΥΠΕ
Ο Aμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετική» τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας δύο ωρών με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε άμεση συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ και των Ευρωπαίων συμμάχων.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε ο Βλάντιμιρ Πούτιν άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ο Τραμπ δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ενώ πρόσθεσε ότι το Βατικανό έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές «παραμένει ασαφές αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεσολαβητής στη διαδικασία ειρήνευσης».
Κορυφαία αμερικανικά δίκτυα μεταδίδουν επικαλούμενα το ΤΑSS ότι ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις ότι απαιτείται ευρύτερη συμφωνία επί θεμελιωδών ζητημάτων πριν επιτευχθεί συνολική ειρήνη.
Η Wall Street Journal τονίζει ότι «οι ανακοινώσεις υποδεικνύουν ότι η Ρωσία, για ακόμη μια φορά, δεν δέχθηκε άμεση κατάπαυση του πυρός και αντιπρότεινε διμερή διάλογο με την Ουκρανία, ο οποίος, σύμφωνα με αναλυτές, δεν αναμένεται να είναι ουσιαστικός».
Τα αμερικανικά ΜΜΕ διατυπώνουν επικαλούμενα αξιωματούχους ότι «η Μόσχα εκτιμά ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει το διάστημα κατάπαυσης του πυρός για να ενισχύσει τις δυνάμεις του και επιμένει ότι κάθε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει τις “βασικές αιτίες” του πολέμου, κάτι που δείχνει ότι δεν έχει εγκαταλείψει τους αρχικούς στόχους της: την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την αποσύνδεση της από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».
Σύμφωνα με αμερικανικές ανοιχτές πηγές «η απροθυμία του Πούτιν να αποδεχθεί άνευ όρων κατάπαυση του πυρός έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Ουκρανίας, η οποία αποδέχεται προσωρινή διακοπή των συγκρούσεων, θεωρώντας την προαπαιτούμενο για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απευθύνει έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν εκατοντάδες επιθέσεις με drones τις τελευταίες δύο ημέρες. Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης συνεχίζει να καθυστερεί τη διπλωματική διαδικασία, παρά τη ρητορική του περί στήριξης της ειρήνης.
«Το Κρεμλίνο καταβάλλει προσπάθειες να κατευνάσει τον Τραμπ με κινήσεις όπως ανταλλαγές κρατουμένων και προσφορές για οικονομικές συμφωνίες, διότι ανησυχεί ότι ο Τραμπ ίσως υποχρεωθεί να υποκύψει στις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχα», τονίζει σε άλλο σημείο η Wall Street Journal.
Ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας μετά την κλήση του με τον Πούτιν.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, Τραμπ και Ζελένσκι είχαν επίσης σύντομη συνομιλία πριν από την επικοινωνία με τον Πούτιν, ώστε να συντονίσουν τη διπλωματική τους στρατηγική. Ο Ζελένσκι φέρεται να κάλεσε τον Τραμπ να επιμείνει ώστε ο Πούτιν να δεχθεί κατάπαυση πυρός διάρκειας 30 ημερών.
Το πλήθος των τηλεφωνικών επαφών ενισχύει την άποψη εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι ο Πούτιν είναι ο βασικός «αρνητής» στις συνομιλίες ειρήνης, ενώ ΗΠΑ και Ουκρανία συγκλίνουν όλο και περισσότερο στρατηγικά, παρά τις προηγούμενες εντάσεις μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι.
Πριν την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, η Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι ο Τραμπ παραμένει ανοιχτός σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν για τον πόλεμο. «Αλλά ας δούμε πρώτα πώς θα πάει η σημερινή κλήση», σημείωσε.
«Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι η επίτευξη κατάπαυσης πυρός και το τέλος της σύγκρουσης. Είναι πλέον κουρασμένος και απογοητευμένος από τη στάση και των δύο πλευρών» πρόσθεσε.
Η κ. Λέβιτ δήλωσε επίσης ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τον Τραμπ «παραμένει στο τραπέζι».