ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχεί για δεύτερη κορύφωση της πανδημίας ο Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση τελεί υπό πίεση για να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα

ΚΥΠΕ

Ανησυχία για μια πιθανή «δεύτερη κορύφωση» του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πρώιμα εξέφρασε ο υπό ανάρρωση Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι την ανησυχία αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή του Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και συμβούλους του την Παρασκευή, ενώ συνεχίζει να αναρρώνει από τον κορωνοϊό στην επίσημη πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

Η πληροφορία έρχεται ενώ η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα. Την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει σχέδιο σταδιακής επανέναρξης των σχολικών μαθημάτων από τις 11 Μαΐου, λέγοντας «δεν έχω ακόμα ημερομηνία».

Εν τω μεταξύ, σε μία πρωτόγνωρη κίνηση, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση άνω των 2.000 λέξεων απορρίπτοντας σημείο προς σημείο εκτενές δημοσίευμα των Sunday Times που καταλόγιζε έλλειψη προετοιμασίας, ολιγωρία και χαλαρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα έκανε λόγο για «πέντε κρίσιμες εβδομάδες που χάθηκαν» στο τέλος Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο. Σημείωνε πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν παρέστη στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, που συγκλήθηκε για την αποτίμηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό.

Στην απάντησή της η κυβέρνηση τονίζει πως είναι σύνηθες των συνεδριάσεων αυτών να προΐσταται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, όπως έγινε και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εκείνη την περίοδο θεωρούσαν ακόμα χαμηλό το ρίσκο για τη δημόσια υγεία από τον ιό και καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε ακόμα κηρύξει πανδημία.
Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται αυτές τις ημέρες έντονα ότι δεν έχει ενεργήσει επαρκώς για την κάλυψη των αναγκών γιατρών και νοσηλευτών σε τέτοιου είδους προστατευτικό εξοπλισμό, με πολλά νοσοκομεία να προειδοποιούν ότι εντός ημερών θα ξεμείνουν κυρίως από ιατρικές ρόμπες, αλλά και άλλα αναλώσιμα υλικά.

Ο σκιώδης Υπουργός Υγείας των Εργατικών Τζον Άσγουορθ επικαλέστηκε την έρευνα των Sunday Times για να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «αγνοούταν» κατά την αρχική φάση της επιδημίας και για να καταλογίσει συνολικά στην κυβέρνηση «σοβαρά λάθη». Επισήμανε ιδιαίτερα τις ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, την καταλογιζόμενη καθυστέρηση στην επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών και τις καθυστερήσεις στη εξασφάλιση διαγνωστικών τεστ και αναπνευστήρων για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση γιατρών έχει προκαλέσει η απάντηση της αναπληρώτριας επικεφαλής ιατρικής αξιωματούχου Δρ. Τζένι Χάρις σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας την Κυριακή. Η Δρ Χάρις είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί υπόδειγμα προετοιμασίας για την πανδημία και ότι χρειάζεται μία «πιο ενήλικη συζήτηση» για το θέμα των υλικών ατομικής προστασίας.

Με τοποθετήσεις τους και αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατροί δηλώνουν εξοργισμένοι από την απάντηση της Δρ. Χάρις, τονίζοντας ότι σε μικρό διάστημα θα πρέπει να αποφασίζουν αν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή για να σώσουν τις ζωές ασθενών, καθώς ξεμένουν από απαραίτητα προστατευτικά αναλώσιμα υλικά. Ήδη ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, τον οποίο εκπροσωπεί η Δρ Χάρις, έχει εκδώσει νέα οδηγία προς το προσωπικό του NHS να επαναχρησιμοποιούνται όπου είναι δυνατό υλικά μίας χρήσης.

Πάνω από 16μισι χιλιάδες οι νεκροί

Πάνω από 16μισι χιλιάδες ασθενείς του κορωνοϊού έχουν χάσει τη ζωή τους πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, που αφορούν μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, 16.509 ασθενείς είχαν καταλήξει. Ο αριθμός αφορά μόνο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ενώ νοσηλεύονταν και όχι θανάτους στην κοινότητα. Έως τις 9 το πρωί της Δευτέρας, επί συνόλου 386.044 εξετασθέντων πολιτών, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε 124.743. Η ημερήσια αύξηση των θανάτων ήταν 449 και των κρουσμάτων 4.676.

Πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου σε ασθενείς του κορωνοϊού

Σε μια άλλη εξέλιξη, τις πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου σε ασθενείς του κορωνοϊού θα πραγματοποιήσει πιθανώς προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως δήλωσε στο BBC η επικεφαλής αυτής Δρ Σάρα Γκίλμπερτ.

Είπε ότι αναμένονται οι τελικοί έλεγχοι ασφαλείας για να χορηγηθεί το εμβόλιο σε φορείς του ιού.

Όπως είπε, δουλειά πέντε ετών έχει γίνει σε διάστημα λίγων μηνών. Η Δρ Γκίλμπερτ είχε δηλώσει προ εβδομάδων ότι με την κατάλληλη χρηματοδότηση ευελπιστεί πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ίσως ακόμα και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση