ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντονι Φάουτσι: Ο Τραμπ αντέδρασε καθυστερημένα στην λήψη μέτρων για την επιδημία

«Ομως εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί δισταγμοί για να κλείσουν όλα», είπε ο δρ.Αντονι Φάουτσι που έχει υπάρξει σύμβουλος δημόσιας υγείας έξι αμερικανών προέδρων.

Kathimerini.gr

Ο κορυφαίος σύμβουλος δημόσιας υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης δρ Αντονι Φάουτσι δήλωσε το βράδυ στο CNN ότι ο πρόεδρος Τραμπ αντέδρασε καθυστερημένα και δεν άκουσε τους ειδικούς που τον προειδοποιούσαν από τις αρχές του έτους ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο απολογισμός της επιδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ δεν θα ήταν τόσο βαρύς, αν είχαν εφαρμοσθεί πιο γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα, παραδέχθηκε.

Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ πρότειναν την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον Φεβρουάριο, αλλά δεν εισακούσθηκαν επί έναν μήνα, ο Αντονι Φάουτσι είπε ότι εάν τε μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, «θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ζωές». «Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό», πρόσθεσε.

«Ομως εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί δισταγμοί για να κλείσουν όλα», είπε ο δρ.Αντονι Φάουτσι που έχει υπάρξει σύμβουλος δημόσιας υγείας έξι αμερικανών προέδρων.

Οταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανέλαβε δράση όταν ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι συμβούλευαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε: «Ξέρετε...όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς βλέπουμε το θέμα από την πλευρά της (δημόσιας) υγείας. Κάνουμε μία σύσταση. Συχνά, η σύσταση εισακούεται. Μερικές φορές, όχι».

Περισσότερα από 530.000 κρούσματα της επιδημίας του κορονοϊού και 21.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των θανάτων θα υπερβεί τις 60.000 μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε τις οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση παρά στις 16 Μαρτίου. Εκτοτε, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς lockdown με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ποσοστών της ανεργίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανήσυχος για το βύθισμα της αμερικανικής οικονομίας σε εκλογική χρονιά προσανατολίζεται στην άρση των μέτρων την 1η Μαΐου. Αλλά έχει δηλώσει ότι θα ακούσει την γνώμη των ειδικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση