ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζόνσον: Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου για το Κοινοβούλιο

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομο το κλείσιμο του βρετανικού κοινοβουλίου

Newsroom K

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε, δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αναφερόταν στην σημερινή ιστορική απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου του Ηνωμένου Βασιλείου που έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την απόφασή του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Το Δικαστήριο ζήτησε την εκ νέου σύγκληση του Κοινοβουλίου το συντόμοτερο δυνατόν.

Θέλουν παραίτηση Τζόνσον

Την πρόθεσή του για επανασύγκληση του κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατό γνωστοποίησε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την αναστολή των εργασιών του νομοθετικού σώματος.

«Φτάνοντας στο συμπέρασμά τους, οι δικαστές επαλήθευσαν το δικαίωμα και το καθήκον του κοινοβουλίου να συγκληθεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία και να καλέσει τους υπουργούς να λογοδοτούν», ανέφερε. «Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση. Προς αυτό το σκοπό θα διαβουλευτώ τώρα επειγόντως με τους ηγέτες των κομμάτων, είπε ο κ. Μπέρκοου.

Παίρνοντας εκτάκτως τον λόγο στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «να αναλογιστεί τη θέση του και να γίνει ο βραχυβιότερος πρωθυπουργός της ιστορίας». Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν και οι ηγέτες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στο Γουέστμινστερ και του ουαλικού Plaid Cymru. Το ίδιο και η επικεφαλής των εναγόντων που υπέβαλαν μία από τις δύο πρόσφυγες επί των οποίων αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, η βουλευτής του SNP Τζοάνα Τσέρι. Η επικεφαλής των υπολοίπων εναγόντων, η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, ζήτησε την άμεση επανασύγκληση της Βουλής.

Στο πρώτο σχόλιό τους αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ έκαναν λόγο για «πρωτοφανή» απόφαση, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ σχολίασε ότι η απόφαση για αναστολή του κοινοβουλίου ήταν «η χειρότερη πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί ποτέ».

Ανώτατο Δικαστήριο: Παράνομη η αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου

Παράνομη κήρυξε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.

Η απόφαση αναφέρει ότι η αναστολή εμπόδισε ή απέτρεψε την εκτέλεση των συνταγματικών εξουσιών της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Η αναστολή λοιπόν είναι άκυρη και το κοινοβούλιο θεωρείται ότι τελεί υπό λειτουργία. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων να αποφασίσει τι πρέπει να συμβεί στο εξής.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου λαίδη Μπρέντα Χέιλ εκφωνώντας την απόφαση είπε αρχικά ότι οι 11 δικαστές έκριναν ομοφώνως ότι η εξέταση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, καθώς οι διακριτικές εξουσίες του εκάστοτε μονάρχη περιορίζονται από την ανάγκη τήρησης του νόμου. Αναφερόταν στο αίτημα του πρωθυπουργού προς της βασίλισσα να δώσει εντολή για την αναστολή της Βουλής.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αναστολή δεν ήταν «φυσιολογική», καθώς περιόρισε το διαθέσιμο χρόνο για τους βουλευτές να ελέγξουν τις κινήσεις της κυβέρνησης κατά τη διαδικασία του Brexit.Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε στο δικαστήριο αιτιολόγηση για τη μεγάλη διάρκεια της αναστολής.

Η λαίδη Χέιλ τόνισε στην αρχή της εκφώνησης της ετυμηγορίας ότι η απόφαση δεν αφορά το Brexit αλλά αποκλειστικά τη νομιμότητα της σύστασης του πρωθυπουργού προς τη βασίλισσα Ελισάβετ για αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X