
Σε ανοιχτή διαμάχη με τη διοίκηση Τραμπ βρίσκεται πλέον το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατέθεσε αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει όλους τους υφιστάμενους και μελλοντικούς ξένους φοιτητές από την εγγραφή στο ιστορικό αμερικανικό ίδρυμα.
Η αγωγή, καθώς και η επιστολή που απηύθυνε προς την πανεπιστημιακή κοινότητα ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, δρ Αλαν Γκάρμπερ, σηματοδοτούν μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και τη διοίκηση Τραμπ.
«Καταδικάζουμε αυτή την παράνομη και αδικαιολόγητη ενέργεια», ανέφερε ο δρ Γκάρμπερ. «Θέτει σε κίνδυνο το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και ερευνητών στη Χάρβαρντ και λειτουργεί ως προειδοποίηση για αμέτρητους άλλους στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που ήρθαν στην Αμερική για να σπουδάσουν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».
Η προσφυγή στη δικαιοσύνη ήρθε μετά την ανακοίνωση ότι ανακαλείται η πιστοποίηση του Χάρβαρντ στο φοιτητικό πρόγραμμα SEVP (Student and Exchange Visitor Program), με αποτέλεσμα να παύει η δυνατότητα εγγραφής διεθνών φοιτητών.
Την Πέμπτη, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε την ανάκληση της πιστοποίησης, κατηγορώντας το Χάρβαρντ ότι «υποθάλπει τη βία, τον αντισημιτισμό και συνεργάζεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας».
Το πανεπιστήμιο δήλωσε πως θα υποβάλει άμεσα αίτηση για προσωρινή διαταγή που θα μπλοκάρει την εφαρμογή της απόφασης. Το Χάρβαρντ φιλοξενεί σχεδόν 6.800 διεθνείς φοιτητές – ποσοστό 27% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού.
Παραβίαση του Συντάγματος
Στην προσφυγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, το Χάρβαρντ κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» του αμερικανικού Συντάγματος και άλλων ομοσπονδιακών νόμων, σημειώνοντας πως η απόφαση έχει «άμεσο και καταστροφικό αντίκτυπο» στο ίδρυμα και σε περισσότερους από 7.000 κατόχους φοιτητικής βίζας.
Στην αγωγή, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε «ξεκάθαρη εκδικητική ενέργεια» επειδή το πανεπιστήμιο ασκεί τα δικαιώματά του βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, υπερασπίζοντας την αυτονομία του ως προς τη διοίκηση, το περιεχόμενο των σπουδών και την ιδεολογική ελευθερία φοιτητών και καθηγητών.
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης το αναγκάζει να ανακαλέσει χιλιάδες αποφάσεις και αποδιοργανώνει πλήρως «αμέτρητα» προγράμματα, κλινικές, μαθήματα και εργαστήρια, μόλις λίγες ημέρες πριν την αποφοίτηση.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαγράψει το ένα τέταρτο του φοιτητικού μας πληθυσμού – τους ξένους φοιτητές που συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αποστολή μας. Χωρίς αυτούς, το Χάρβαρντ δεν είναι Χάρβαρντ», αναφέρεται στην προσφυγή το ιστορικό πανεπιστήμιο, που μετρά 389 χρόνια ζωής.
Πώς φτάσαμε ως εδώ
Η διοίκηση Τραμπ αιτιολόγησε την ενέργεια αυτή λέγοντας ότι το Χάρβαρντ δεν συμμορφώθηκε με απαιτήσεις που της είχαν αποσταλεί στις 16 Απριλίου.
Οι απαιτήσεις περιλάμβαναν αρχεία διαμαρτυριών πέντε ετών, βίντεο με παραπτώματα και πειθαρχικά στοιχεία για διεθνείς φοιτητές.
Παρότι, σύμφωνα με την αγωγή, το Χάρβαρντ κατέθεσε όλα τα αιτούμενα έγγραφα στις 30 Απριλίου και συμμορφώθηκε πλήρως με μεταγενέστερα αιτήματα, στις 22 Μαΐου, το υπουργείο χαρακτήρισε την απάντηση «ανεπαρκή», χωρίς περαιτέρω εξήγηση ή επίκληση κάποιου κανονισμού.
Η διοίκηση Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ στο πλαίσιο εκστρατείας «κατά του αντισημιτισμού και της φιλελεύθερης ιδεολογικής μεροληψίας στα πανεπιστήμια».
Ο ίδιος ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τα μέλη της Ivy League «μαρξιστές τρελούς» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Από την έναρξη της 2ης θητείας, η διοίκηση Τραμπ έχει εξαπολύσει οκτώ έρευνες εις βάρος του Χάρβαρντ, από έξι διαφορετικά ομοσπονδιακά υπουργεία, και έχει χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική και τη λειτουργία του πανεπιστημίου.
Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αξιοποίησε το σύστημα διεθνών φοιτητών για να απομακρύνει από τις ΗΠΑ φοιτητές από το εξωτερικό, ανάμεσά τους και ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων.
Πηγή: ΝΥΤ