ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τη Νορβηγία ως τη Γαλλία: Μπαράζ από μυστηριώδεις επιθέσεις

Όλες οι υποθέσεις έλαβαν χώρα έπειτα από τις εκρήξεις στους ρωσικών συμφερόντων υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βαλτική

Τον τελευταίο μήνα, ένα κύμα μυστηριωδών «επιθέσεων» σημειώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός ιστοχώρος Unherd. Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά η συχνότητα με την οποία διαδέχθηκαν το ένα το άλλο είναι αξιοσημείωτη. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι όλες αυτές οι υποθέσεις έλαβαν χώρα έπειτα από τις εκρήξεις στους ρωσικών συμφερόντων υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βαλτική.

Νορβηγία – Συλλήψεις «Ρώσων κατασκόπων»

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νορβηγίας συνέλαβαν έναν Βραζιλιάνο ερευνητή πανεπιστημίου με την υποψία ότι είναι στην πραγματικότητα «Ρώσος» και «κατάσκοπος». Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις Ρώσοι έχουν συλληφθεί επειδή πετούσαν drones κοντά σε κρίσιμες υποδομές στη Νορβηγία, και άλλοι τέσσερις επειδή τραβούσαν φωτογραφίες κοντά στις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού.

Γαλλία – Κομμένα καλώδια οπτικών ινών

Η Γαλλία αντιμετώπισε προσωρινά προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο όταν κόπηκαν τουλάχιστον τρία καλώδια οπτικών ινών στη Μασσαλία.

Νωρίτερα φέτος, οι Αρχές είχαν βάλει στο μικροσκόπιο άλλες ύποπτες δολιοφθορές καλωδίων οπτικών ινών στο Παρίσι.

Σκωτία – Κατεστραμμένα υποθαλάσσια καλώδια

Τα νησιά Σέτλαντ έμειναν προσωρινά χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο όταν σημειώθηκαν ζημιές στο υποθαλάσσιο καλώδιο SHEFA-2. Τοπικοί αξιωματούχοι μίλησαν για ενδεχόμενο «ατύχημα» και για φθορές που θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί κατά λάθος από αλιευτικά σκάφη. Τα σχετικά περιστατικά ωστόσο ήταν δύο, όχι ένα, γεγονός που γεννά υποψίες.

Γερμανία – Σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους

Μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της βόρειας Γερμανίας βρέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας, όταν κόπηκαν καλώδια σε δύο διαφορετικά σημεία. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για στοχευμένη, σκόπιμη ενέργεια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ.

Δανία – Drones κοντά σε κοιτάσματα

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν ύποπτες μη-εξουσιοδοτημένες πτήσεις από drones κοντά σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Σουηδία – Χαμένες οι κάμερες που ελέγχουν την ταχύτητα

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, κάποιος ή κάποιοι «εξαφανίζουν» τις κάμερες που ελέγχουν την ταχύτητα στους δρόμους της Σουηδίας, με τις χαμένες κάμερες να ανέρχονται μέχρι στιγμής σε αρκετές δεκάδες. Το κόστος της αντικατάστασής τους δεν είναι αμελητέο. Αντιθέτως, υπολογίζεται σε πάνω από 22.000 δολάρια για κάθε κάμερα, όπως αναφέρουν οι New York Times. Τα κίνητρα πίσω από τις εν λόγω κλοπές εξακολουθούν, ωστόσο, να καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, ενώ και οι δράστες παραμένουν άγνωστοι. Σύμφωνα πάντως με ένα από τα – ανεπιβεβαίωτα – σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, οι κλεμμένες σουηδικές κάμερες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις σε άλλα συστήματα (σε drones για παράδειγμα) και να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «απαντούν» σε αυτές τις επιθέσεις ενισχύοντας τη θωράκισή τους. Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τον στρατό για την προστασία εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η συνοριακή φρουρά της Φινλανδίας επίσης κινητοποιείται εντείνοντας την παρακολούθηση της κυκλοφορίας στη θάλασσα και γύρω από υποδομές. Σε ανάλογο πνεύμα, η Δανία ενισχύει τα μέτρα προστασίας γύρω από ενεργειακές υποδομές, ενώ και η Γαλλία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα υποθαλάσσια καλώδιά της υπό τον φόβο ενδεχόμενων επιθέσεων από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Unherd, NY Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση